lördag, oktober 18, 2008

Reaktioner på Katrin Zytomierskas avsked

Jag tittar inte på Idol. Jag läser inte Zytomierskas blogg, inte heller Birros. Men jag har förstås lagt märke till rubrikerna omkring Zytomierskas "bögighets"-uttalande, liksom tidigare rubriker omkring andra elakheter från det hållet, och jag är inte förvånad. Att man får sparken när man uppträder som medial mobbare är helt rätt; det är bara det att just läggningen åt elakhetshållet torde vara skälet att Zytmierska fick jobbet som jurymedlem i Idol överhuvudtaget, varför TV 4:s agerande - vilket ett par andra bloggare också är inne på - inte är något annat än totalt hyckleri.
Icke desto mindre är det intressant att det slutliga skälet till att hon får sparken inte är den där förkastliga "bögighets"-slängen, utan att hon kallat Marcus Birro för judehatare. Jag har inte hittat någon annan information om detta (okej, jag har inte letat särskilt länge) än att hennes enda bevekelsegrund tycks vara att bortförklara Birros kritik av henne själv (Zytomierska är alltså "av judisk härkomst" som Aftonbladet skriver - tänk att så många har så svårt med orden jude och judinna). Någon antisemitism på Birros blogg har jag inte sett (som sagt, jag brukar dock inte läsa den och har bara kollat in några sidor) och det är förstås inte bra att missbruka antisemitismbegreppet i egna syften, så som Zytomierska tycks ha gjort.
Men naturligtvis har bloggare som inte är främmande för att ge utrymme för antisemitiska tankemönster på sina bloggar i sin tur använt saken i sina speciella syften. Bloggen Dumheterna, som jag berört här och här, förklarar direkt Zytomierskas beteende med att det är betecknande för "den krets (hon) rör (sig) i" - och detta är, utgår bloggskribenten ifrån, en krets av judar. Särskilt förkastliga judar som beter sig fräckt:

Ni kanske inte är respresentativa för judar varken i Sverige eller annorstädes men ni ger en synnerligen fadd eftersmak och detta är något ni borde betänka istället för att tro att ni kommer undan med vad som helst bara för att ni är just judar.
Är det någon som sprider hat så är det sånna där som Katrin Zytomierska. Underhållande också att se när Birro och Zytomierska tävlar om vem som är mest jude och alltså minst mottaglig för kritik. Med denna arrogans är det inte konstigt att världen ser ut som den gör.

Judars arrogans förstör hela världen, tycks det som. Intressant också att Dumheterna (ett synnerligen passande namn på bloggen) utgår från att Marcus Birro är jude. Är han det? Vad som framgår av Aftonbladets artikel är att han har släktingar som har suttit i koncentrationsläger och att han tycks ange detta som någon slags alibi mot antisemitism. Som sagt, nu har jag inte sett något som helst "bevis" för att Birro skulle vara antisemit, jag är inte alls ute efter att misstänkliggöra honom och det är självklart upprörande att bli anklagad på det sätt Birro blivit. Men att någon har släktingar som suttit i koncentrationsläger är givetvis inte något som automatiskt innebär att denne någon är jude. Släktingarna kan ha varit politiskt oppositionella, s k "asociala", romer, homosexuella e dyl. Och nej, det är faktisk inte så enkelt som att denne någon är immun mot antisemitiska tankemönster bara för att släktingar förföljts av nazister/fascister (oavsett vad vissa tror). Antisemitism är ett djupt liggande kulturellt och politiskt problem, inte något som koncentrationslägrets fasor en gång för alla gjort alla rättänkande människor immuna mot - inte ens, nödvändigtvis, om de har släktingar som själva bevittnat dem. Tyvärr.
Även Jinge - vars blogg och dess antisemitiska innehåll jag bl a skrivit om här, här och här - använder sig av den här historien. Inte oväntat passar han på att sätta sig på den gamle käpphästen "man får inte kritisera Israel" (enligt mottot att om staten Israel inte är på tapeten så får man se till att sätta dit den):

Det framgår inte vad Birro eventuellt skulle ha sagt för elakheter om judar, om inte bisatsen att judar styr för mycket är ett citat av Birro. Annars kan jag konstatera att ordet – antisemitism troligen måste vara det mest missbrukade ordet i det svenska språket. Som bekant så används det så fort någon människa kritiserar Israel, och även om det rör sig om en fullt berättigad och adekvat kritik.

Jag skrev nyligen i en kommentar på någon annans blogg att jag anser Jinge vara en ren antisemit - en stämpel som jag tidigare inte velat sätta på honom, och som jag nu vill ta tillbaka igen. Det var dumt av mig att skriva så & jag har raderat kommentaren. Jag kan inte skåda in i Jinges medvetande och tycker egentligen att det han uttrycker framför allt är en skriande brist på konsekvens i sin föregivna antirasism. Hur som helst åtgärdas inte problemet med antisemitiska tankemönster genom att man identifierar "antisemiter" och tystar dem - utan att man lär sig identifiera just dessa tankemönster, oavsett var de dyker upp. De är, som Henrik Bachner skriver i sitt efterord till pocketutgåvan av Återkomsten (2004), "historiskt och kulturellt betingade och reproduceras sannolikt ofta omedvetet. De behöver således inte bottna i en personlig motvilja mot judar." (s. 578)

Uppdatering: Okej, det visade sig faktiskt finnas något annat än bara ilska över att ha kritiserats bakom Zytomierskas anklagelse. Birro har skrivit ett blogginlägg om Schulmans (Katrin var tidigare gift med en av Schulmanbröderna tydligen) med den ärligt talat fullständigt vidriga titeln "Elitism-Judaism Hatar Med En Bödels Brist På Empati". Han har skrivit en hel del om Schulmans verkar det som och det är tröttsamt att läsa allt - den där typen av munhuggning mellan mediakändisar är inte ens en hundradel så intressant att ta del av som de tror. Men att en person som aspirerar på att ingå i vår kulturella parnass vräker ur sig något sådant som "Elitism-Judaism" när han blir angripen av folk som råkar vara judar(?) (och sedan skyller på dem istället för på sitt eget dåliga omdöme), det är helt enkelt inte okej.
Och...vad gäller Jinge, alltså. Det är t o m ännu värre ställt där än vad jag trodde. Läs detta och detta så förstår ni vad jag menar (såvida ni inte tillhör den grupp människor som avfärdar allt som kommer från "Israelvänners" (OBS! kodord) håll som någon slags lögner eller propaganda).

19 kommentarer:

Anonym sa...

Du har rätt såklart. Jinge är inte antijudisk precis som de allra flesta av oss som kritiserar Israel. Birro har nog inte en droppe juduskt blod för övrigt, han är son till en italiensk arbetskraftsinvandrare från Hammarkullen och är nog katolik så det skriker om det.

Charlotte W sa...

...men ändå är toleransen för & förekomsten av antijudiska attityder & tankemönster alldeles för hög inom på den anti-israeliska vänsterkanten, som jag ser det. ;)

Anonym sa...

Ha ha ha ... Den där IDOL DAMEN hittade jag hit via en sökning på hundvalpar på Google på en sidolänk och måste bara säga att hon verkar mer eller mindre helknäpp ... !?.Är hon en människa eller en förklädd kopia för hon verkar totalt ha förlora perspektivet om verkligheten.Stureplan och IDOL och så skriver hon att folk är knäppa som läser bloggar när du själv skriver en sådan.Damen behöver definitivt hjälp omgående.Lycka till och stäng munnen lite mer så går det säkert bättre med tiden.Frågan är ju bara hur man så fullkomligt kan tappa greppet om tillvaron !?.

Pelle

Anonym sa...

Nicklas: Marcus är bara delvis från Hammarkullen, deras far bodde där. Deras mor bodde i Burås, Mossen eller Guldheden om jag fattat rätt. Marcus gick i alla fall delvis i skola i Burås samtidigt som min ena dotter. (Burås ligger i södra Göteborg, i Krokslätt)

Den äldre brodern, Peter, tillhörde samma kretsar i Göteborg som mina yngre bröder och systrar. Det ingick/ingår en mängd judar i dessa kretsar (däribland flera ledande i judiska församlingen) och det är inte omöjligt att Birro har judiska släktingar. Familjen är förmodligen, precis som min egen familj, alltså en katolsk-judisk-kommunistisk invandrarsvensk röra.

Klaus-Peter Beiersdorf sa...

Intressant reflektion. Läs hela den ocensurerade sanningen om Katrin här:

http://beiersdorfbloggen.blogspot.com

/Klaus

Tor sa...

Jag skulle nog utan problem beskriva Jinge som en antisemit och det är inte baserat på hans skriverier, eftersom, precis som Bachner skriver, det kan vara konsekvens av historisk reproduktion, utan snarare på Jinges maniska förföljelse av alla personer av judisk härkomst i bloggosfären.

Att ringa upp en judisk bloggares föräldrar och kräva möte, eller mejlbombningar av judar, eller rena förföljningar av judars privatliv är inget man kan kategoriserar under fördommar och okunskap.

Anonym sa...

Om jinge inte vore antijudisk skulle han inte hålla svenska judar ansvariga för vad som händer på andra ställen i världen. Och det har han förvisso gjort. Det uppmärksammades. Man kan kalla det vad man tycker passar.

A-K

Charlotte W sa...

Tor: det låter ju fasansfullt. Finns det någon dokumentation på detta? Vilka handlar det om? Jag vet att han totalt gått över gränsen i ett fall - men där kan det lika gärna ha handlat om att han inte tålde kritik som att personen han hetsade mot i det fallet var judinna.
Det är vanskligt att hävda det du hävdar utan uppbackning. Jag är inte säker på att ett kommentarsfält är rätt plats för det heller. Men om det är sant förstår jag naturligtvis att du vill få ut det.

Charlotte W sa...

OMG, problemet med Jinge är ÄNNU värre än vad jag insett...:
http://al-hamatzav.org/permalink/i-ett-regnigt-europa/
och
http://utkast.livejournal.com/14696.html

Anonym sa...

Marcus Birro: "Elitism-judism" http://www.marcusbirro.se/bloggen/index.php?s=schulmans

Charlotte W sa...

Jag uppdaterar....

Dennis Alexis Hellström sa...

Man ska inte kränka någon.
Skriv gärna på min namninsamling mot Katrins påhopp. :)

Jonathan Leman sa...

Det är helt ointressant om Birro har judiskt blod eller inte.

Birros påstående skulle vara lika obehagligt om han var jude.

På samma sätt är det ointressant om Calle Schulman skulle vara jude eller inte. Elitism judsim-grejen är lika vidrig oavsett.

Anonym sa...

Hej,

Det här är kommentaren jag har lämnat på en av de tre poster som Marcus Birro har skrivit om den senaste kontroversen med Katrin.

Det stämmer att han skrivt fördomsfulla inlägg mot judar. Han tog bort inläggen i morse, men när jag påtalade hans censur, lade han in dem igen några timmar senare (men dock utan läsarkommentarer, se nedan). Detta skrev jag i hans kommentarer idag (se även hans två övriga poster idag):

-----------

Marcus Birro,

Det är bra att du och Katrin nu har talat ut och att hon förklarat varför hon citerade från ditt blogginlägg från i juni i år om ““Elitism-Judism Hatar Med En Bödels Brist På Empati” samt “Ett Avskyvärt Inlägg Får Sin Förklaring”, och som legat uppe på din blogg tills i morse då de plötsligt försvann av “misstag”.

I och med att du nu klistrar in texten från de borttagna inläggen (i din tidigare post), så går det inte att läsa de kommentarer du fick när du skrev inläggen, och dina egna svar på kommentarerna. Kommentarerna visar att det var många som reagerade på ditt sätt att attackera Schulman-bröderna med hänvisning till deras etnicitet.

Det är bra att du idag tar avstånd från det. men det kunde inte Katrin veta när hon CITERADE dig.

I läsarkommentarerna till dina borttagna inlägg fick du ganska hård kritik för det du skrev. Vid ett tillfälle svarar du att du tyckte att det “rimmade” med “elitism-judism”. Du erkänner också i kommentarerna att du i efterhand hade redigerat i texten och tagit bort ännu en referens till “elitism-judism” som inte syns i de inklistrade inlägg du nu lägger upp (nu finns formuleringen endast i rubriken). Dessutom tackar du en insändare vid namn “Hanna”, som skriver en kommentar om att judar tror att de är “utvalda”.

I Googles cache finns inläggen fortfarande tillgängliga. Läs kommentarerna till inlägget “Ett Avskyvärt Inlägg Får Sin Förklaring” här:

http://tinyurl.com/5r53dw

Kommentarerna inlägget “Elitism-Judsim Hatar Med En Bödels Brist På Empati” finns här:

http://tinyurl.com/5o3qha

Förhoppningsvis är detta löst nu. Men det återstår att till journalister och offentligt berätta att Katrin endast citerade ditt eget inlägg, som du dessförinnan hade kritiserats för av dina läsare, och också fått ändra på i efterhand.

Lycka till.

Charlotte W sa...

Jonathan: du har förstås helt rätt.
Tyvärr är det överkurs för väldigt många.

Patrik: tack för länkarna. Jag uppdaterar igen...

Charlotte W sa...

Äsch, jag får skriva ett nytt inlägg istället...vilken soppa det här är.

Tor sa...

Visst är det sant. För oss gamla rävar som var med i den svenska bloggosfärens ungdom (2004/2005) kan intyga vad han höll på med.

Då förföljde han Alicio, Sleepin Mossad - numera Al-Hamatzav (det gör han tydligen fortfarande), Maskilim, Sömnlösa Nätter. Stockholm Spectator osv.

Tyvärr är många av de bloggarna nerlaggda så kan inte få tag på bevis rakt av, men jag se om jag har några gamla skärmdumpar kvar.

Men att han tog kontakt med en judisk bloggares föräldrar är sant.

Det du kan göra är att söka på "Det judiska dilemmat" på Jinges blogg.

Även om Jinge nu säkert gjort de inläggen lite anständigare sen de postades handlar det alltså om en annan bloggares etnicitet - judisk för att vara specifik.

Jämför med "Det judiska problemet".

Charlotte W sa...

Tor, ja det går också bra att maila mig om du vill (inte för att jag nu kan göra nåt åt saken direkt men det har sitt intresse, faktiskt). Jag har hittat ett par grejer som styrker det du skriver - kolla in länkarna i min uppdatering.

Tor sa...

Lite rolig trivia om Jinge.

Jinge sprider ofta anonyma inlägg lite överallt. Till saken hör att Jinge alltid (förr i alla fall) avslutade sin inlägg med dubbelpunkt(..). En ganska unik signatur i bloggosfären då.

Så när man såg anonyma inlägg med avslutande dubbelpunkt så visste man vem som varit framme..

Ungefär som när Bulten i Bo glömmer bort att han inte kan använda sin beryktade trippelpunkt-radbryt-trippelpunkt när han skriver under annan signatur...

...Hej Bulten!