lördag, oktober 11, 2008

Förnekelsen I

Min senaste inledare i Fria Tidningen handlar om antisemitism och förnekandet av förekomsten av densamma. En förnekelse som kan ta sig både absurda och skrämmande uttryck.
Den insändare i Barometern jag hänvisar till i textens början har sin egen, bisarra historia - förutom den bisarra historia den i sig berättar om. Dagen efter det att jag skrivit min text dök det upp en artikel i Kalmar Läns Tidning som hävdade att personen bakom insändaren inte fanns, och att den incident som beskrivs (en överförfriskad man kastar urin och skriker "Judejävlar" mot läktaren under en fotbollsmatch) aldrig ägt rum. Men det dröjde inte länge innan dess att en ny artikel dök upp, i vilken insändarskribenten som nyss antogs inte existera uttalar sig och bekräftar händelseförloppet på nytt. Han visade sig vara anställd på ett vaktbolag och inte, som jag och andra med mig uppfattat det som, brandman. Inte långt därefter försvann den förnekande artikeln från nätet.
Dagen därpå var även själva insändaren borta från nätet. Jag kontaktade Barometerns nätredaktör för att få ett begrepp om hur detta skulle tolkas. Var det hela trots allt ett falsarium? Redaktör Johansson meddelade att insändaren tagits bort på skribentens egen begäran, och att det inte skulle tolkas som att ifrågasättandet av den incident insändaren beskrev var rätt ute. Jag fick telefonnumret till debattredaktören som också hon talade om att insändarskribenten själv propsat på att texten skulle tas bort. Han hade nämligen "mötts av reaktioner som han inte kunnat tänka sig". Exakt vad detta var för reaktioner ville hon naturligtvis inte gå in på. Men hon underströk att det inte fanns någon anledning att ifrågasätta sanningshalten i insändartexten.
Det hela är både mystiskt och obehagligt. Men att uttryck för judehat ifrågasätts, och att den som talar om dem smutskastas, är tyvärr nog så vanligt. Vanligtvis handlar det dock om mindre brutala uttryck. Och smutskastningen, eller ifrågasättandet, brukar inte få den typ av resultat man kan skymta här.

En som ägnar oerhörda mängder energi och tankearbete åt att förneka uttryck för judehat är bloggaren Bulten i Bo. De senaste veckorna har han och hans bloggkompis Hampus Eckerman ägnat sig åt att förneka den väldokumenterade antisemitismen vid det "antirasistiska" NGO-mötet under FN-konferensen i Durban 2001. Mer om detta imorgon.

10 kommentarer:

Bulten i Bo sa...

Jag har, baserat på mina egna erfarenheter som åskådare på fotbollsmatcher, betvivlat att det skulle mötas med jubel om någon åskådare skulle kissa i en mugg och låta detta få singla över publikkollektivet för att landa på en "brandman"!

Samt konstaterat att Sakine Madon vid skrivtillfället inte hade någon faktagrund för sitt påstående att det delades ut Mein Kampf på FN:s konferens om rasism i Durban.

Det var allt!

Vad gäller den senare händelsen kan jag du se att Charlotte kommer att skriva om händelsen i morgon; kan detta bidra till klarhet i fallet så ser jag givetvis fram emot det.

Charlotte W sa...

Ja du vet förstås bättre än snubben som skrev insändaren.
Själv har jag begränsad erfarenhet av att se herrfotboll, men två gånger bevittnat ren rasism (mot svarta, båda gångerna) uttryckt av fotbollssupportrar. Detta är inget okänt fenomen precis. Frågan är varför det är så angeläget för dig att ifrågasätta insändaren (jag vet svaret, så var snäll & bemöda dig inte om att själv ge ett).

Och det du sysslar med ang. Durban är naturligtvis inte bara den absurda knappologiska undersökningen av huruvida just Mein Kampf delades ut på NGO-sidan, utan ett ifrågasättande av att antisemitism förekommit där (den "påstådda förekomsten av antisemitism" kallar du det).

Bulten i Bo sa...

Absolut, rasism från fotbollsklackar (till 99% riktat mot mörkhyade spelare) är ingen nyhet. Några fler helöppna dörrar du känner för att satsa med full kraft i?

Vad beträffar debatten om Durban-konferensen passar jag för tillfället och inväntar med att besvara dig tills du skrivit ditt inlägg imorgon!

Charlotte W sa...

Så varför i h-e skulle det då vara så otänkbart att någon skriker "Judejävlar"? Tror du på fullt allvar att alla andra typer av rasism finns än just antisemitism?

Charlotte W sa...

Men i grund & botten är det rätt ointressant vad du tror, inte sant? Du var ju inte där.

Bulten i Bo sa...

Har jag överhuvudtaget skrivit att det skulle vara otänkbart att någon skulle ha ropat "judejävul"?

Charlotte W sa...

Well, det är kanske rätt typiskt för dig att skjuta in dig på bisaker för att indirekt ifrågasätta huvudsaken - och huvudsaken var alltså just att någon ropade "judejävlar" varpå ingen reagerade.

Anonym sa...

Att Hampus sedvanligt förnekar antisemitism är ju ingen överraskning. Han spenderar ju trots allt sin fritid på Radio Tuff tillsammans med förintelseföringaren Åke Sandin.

Bultens motiv är dock mer diffusa, möjligtvis är även han en medarbetare på Radio Tuff eller bara ett random internettroll.

Anonym sa...

Bra inledare! (Såklart...)

Charlotte W sa...

Äsch då.