tisdag, september 01, 2009

Naivitet, cynism eller båda delarna?

Fortfarande finns det ingen Malmö/Lund City att läsa på nätet, så jag lägger ut även denna min senaste krönika här på bloggen. Det har ju den fördelen, dessutom, att man kan länka direkt till artiklar och hemsidor som man berör. Här är den:

Knappast någon kan väl ha missat historien med Aftonbladets olycksaliga artikel om israeliska organstölder. Den som på inga grunder alls kopplade ihop arresteringen av en judisk man i New Jersey med den israeliska arméns hanterande av palestinska dödsoffer under tidigt nittiotal. Och kom att användas av israeliska regeringsföreträdare i ett politiskt maktspel – men också att ådra tidningen Aftonbladet häftig och legitim kritik.
Nå, jag ska inte älta själva innehållet artikeln vidare, inte heller frågan om pressfrihet. Det har liksom gjorts. Men jag vill peka på en slags aningslöshet, eller naivitet, som man kan se på sina håll i debatten.
Det är nämligen inte ovanligt att judars – och för den delen även icke-judars – reaktioner mot artikeln viftas bort med hänvisning till att antisemitism idag skulle vara ett icke-problem, i synnerhet i fina Sverige. ”Jag vågar påstå att Sverige av i dag är ett av Europas absolut minst antisemitiska länder. Några svenska förintelseförnekare är inte lätta att hitta”, skrev till exempel Gunnar Bergdahl i Helsingborgs Dagblad (”Också om Palestina må vi berätta”, 29/8). Han kan ju verkligen inte ha letat. Han hade bara precis behövt googla på ordet ”förintelseförnekare”. Eller så hade han kunnat gå in på Mohamed Omars hemsida med tillhörande blogg, där samsas en hel klase av dem – Lars Adelskogh, Ahmed Rami, Israel Shamir med flera. Herr Omar tillhör för övrigt själv förnekarnas skara.
Visst, det är möjligt, till och med troligt, att Sverige idag är ett av Europas minst antisemitiska länder. Men det betyder inte att antisemitismen inte finns. Att den gör det och att judar i Sverige också märker av den är väl känt inte minst i Malmö. Ann Heberlein pekar på detta i en krönika i Sydsvenskan (”Förtal föregår förföljelse”, 30/8). Heberlein ser cynism i sättet som vissa debattörer närmar sig Aftonbladetgate – judar ses som överkänsliga, självmedlidsamma och förblindade av det förflutna. Ja, kanske handlar det egentligen mer om cynism än om om naivitet och aningslöshet. Eller så bor kanske cynismen och naiviteten i själva verket granne med varandra.

23 kommentarer:

Mariah sa...

Det finns antisemitism i Sverige. Bekanta med judisk trosbekännelse säger att man knappt vågar gå med Davidsstjärna om halsen. Jag tycker att du är beundransvärd som orkar ta upp det om och om igen.

Charlotte W sa...

Tack för uppmuntran Mariah! Man känner sig lite tjatig ibland...

stettiner sa...

I den stund Gunnar Bergdahl skriver om anhöriga som misstänker att den efterlyste berövades inre organ, vet han att han ljuger. De anhöriga säger sig nämligen inte ha pratat alls med Boström och aldrig har de framfört några misstankar om organstöld.

Så varför ljuger Bergdahl? Naivitet? Kom igen.... Cynism? Inte det heller, tror jag. Lögnen är ett medel i den rättfärdiga kampen mot "högernationalisterna i den israeliska regeringen". Men redan Sten Andersson sa att när det gäller Israel, "så är de likadana allihopa". Kampen mot Israel fortgår alltså oavsett regering.

"Är jag nu antisemit som missbrukar den svenska tryckfrihetsförordningen?" frågar Bergdahl efter att ha serverat oss sina lögner. Det vet jag ingenting om, Gunnar. Men en obehaglig jävel är du iallafall.

Charlotte W sa...

Ja, det var en riktigt obehaglig krönika Bergdahl skrev.
Vad gäller detta med vem som eventuellt sagt vad till Boström finns det väl olika uppgifter dock? ord står mot ord. En sag står i JP, en annan i Aftonbladet (som skickade ner ett team). Orkar inte leta upp artiklarna om saken just nu dock.
Sen, kanske.

stettiner sa...

Anhöriga lär säga samma sak till al Jazeera som till JP. Vad som står i A-bladet vet jag inte, för nu har jag gjort det, som jag lovade mig göra många gånger förr - jag har slutat läsa blaskan. Men förmodligen säger de att om Sveriges största tidning tycker att det är någonting skumt med det hela, då vill de ha en utredning...

Det kan vara hur som helst med detta, faktum kvarstår - Israels fiender använder sig medvetet av lögnen, folks begränsade kunskaper i ämnet och gamla antisemitiska föreställningar. De är inte naiva eller cyniska, de är målmedvetna.

Om detta må vi berätta....

Charlotte W sa...

Njae det är väl inte riktigt vad som framgår av detta inslag:
http://www.youtube.com/watch?v=Ia-jEaymjIQ

I vilket fall som helst delar jag inte riktigt din konspiratoriska dragning.

Maestro sa...

Intressant artikel av Heberlein. Hon påpekar (precis som Dror Feiler) att Israel inte är synonymt med det judiska folket och att svenska judar inte har något ansvar för vad Israel gör. Givetvis är det så och härav följer att artikeln som ankalgar israeliska soldater inte är antisemitisk.

Maestro sa...

Mariah. Jaså, vad är det som dina bekanta råkar ut för? Alltså vad som verkligen hänt, inte vad dom inbillar sig ska hända.

Charlotte W sa...

...och DÄR avslöjade "Maestro" (HUR tänkte han - för det är garanterat en han - när han valde just detta smeknamn?) sin egen inställning till judar. Den är inte vacker att se.

Anonym sa...

Mariah
"gå med Davidsstjärna om halsen." Nej, det är tyvärr inte hälsosamt att ge sig ut med en magen David eller en kippa i Frankrike numera heller.
EL

Maestro sa...

Som sagt, lite fakta om vilka händelser som föranlett Mariahs bekanta att inte våga gå omkring med Davidsstjärnan vore intressant information. Gissningar och fantasier är irrelevanta, även om Wiberg rynkar på näsan.

Charlotte W sa...

Som sagt...
Och vad gäller det logiska felslutet ovan - tja vissa anser sig vara rationella och logiska men är i själva verket blinda på ena ögat.
Och saknar självinsikt.

Maestro sa...

Och vissa är ju blinda på båda ögonen. Som reportern Hjerten påpekade häromdagen, antisemitismen i Sverige är minimal.

Charlotte W sa...

Och det vet förstås du bättre än de som själva drabbas av den.
Den som säger något annat än det du - utan personlig kännedom och utan att ha fördjupat dig i saken får förmodas - anser vara sanningen, den avfärdar man helt enkelt som någon som "inbillar sig".
Så bekvämt. Så inbilskt.

Kristoffer sa...

"antisemitismen i Sverige är minimal"

Jag tolkar dig som att detta är en anledning till att inte agera mot den varje gång den syns.

Jag förstår inte hur du resonerar.

Anonym sa...

Maestro,
"Och vissa är ju blinda på båda ögonen."
Dig själv inberäknad? Eller huvudet i sanden. Byt musik! Det har blivit lite entonigt.
EL

Anonym sa...

HA-ha-ha! "...Som reportern Hjerten påpekade häromdagen, antisemitismen i Sverige är minimal..."
Skulle det vara Stefan Hjertén, han som har en olycklig historia med förintelseförnekare, en helt utomstående Hjertén eller en fått något i arv?

Och ja, Stettiner, Sten Andersson hade sitt eget bagage i osmakligheter. Inom partiet hyllas han alltsomoftast. Man hållr sig totalt oförstående om hans illvilja. Kan de vara så naiva eller sätter de upp en front? generaliseringar.

A-K Roth

Maestro sa...

Man ska agera mot antisemitism, förutsatt att den är reell och verklighetsförankrad. Att någon inte vågar bära en Davidsstjärna bara för att han/hon tror att något ska hända är inget bevis för antisemitism hur gärna Wiberg med flera vill det.

Charlotte W sa...

Den stora frågan är ju varför du har ett behov av att ifrågasätta judars upplevda utsatthet.
Och varför du slår ner på en kommentator som återger sina bekantas oro istället för att ta det som ytterligare incitament för att följa källorna, sätta dig in i problematiken etc.

Maestro sa...

Kanske kan det vara så enkelt att jag är misstänksam mot påståenden utan verklighetsförankring? Om man känner sig utsatt utan att det finns någon reell risk så bör man ju söka lösningen inom sig själv, gäller ju även t ex kvinnor som inbillar sig att dom ska bli överfallna utomhus fast det inte heller finns någon påtaglig reell risk...Terapi med en psykolog kanske kan hjälpa?

Charlotte W sa...

Jag förstår att det är svårt för dig "Maestro" men prova inse: du har inget som helst skäl att anta att det skulle handla om en rädsla utan verklighetsförankring. Det märkliga är att du utgår från att det är så...
Ditt sätt är verkligen vedervärdigt och människoföraktande.
V g håll dig borta från min blogg, jag önskar inte ha besökare som visar förakt & förolämpar folk på det sätt du gör.

Maestro sa...

Det är ju bara att läsa aktuell statistik. I Tyskland var det enligt Heberlein 800 brott av antisemitisk karaktär, vilket är en droppe i havet om man jämför med mängden våldsbrott och hur många människor som bor där. Visst kan jag hålla mig borta eftersom jag har ínsett att sanningen är svårmsält för dig.

Charlotte W sa...

Eh... nu är det ju så att den judiska minoriteten till sin mängd är just en droppe i det tyska befolkningshavet... men det blir kanske för många parametrar att hålla i huvudet fär Maestro?
Tack för att du lovar att hålla dig borta! Jag ogillar att radera kommentarer mer än nödvändigt men vill samtidigt inte ha ett hur otrevligt kommentarsfält som helst.
Fast det är ändå fantastiskt hur tydligt du bekräftat innehållet i min krönika.