onsdag, september 02, 2009

De förhoppningsvis sista orden....

...om Aftonbladetsoppan.
Jag antar att många upplever detta som väldigt tjatigt nu. Men det finns några punkter som ännu förtjänar att petas på.

Boström och hans apologeter hävdar om och om igen, med emfas, att det inte egentligen görs några påståenden om organstölder i artikeln "Våra söner plundras på sina organ". Den "ställer frågor", heter det, och tar egentligen inte ställning... Under en debatt mellan chefredaktör Helin och Roland Poirer-Martinsson, arrangerad av Timbro och utlagd på nätet, ställdes följande publikfråga till herr Helin:

Jag tycker att det känns både som att du hukar bakom yttrandefriheten och det här med att den skulle vara faktamässigt korrekt. Alla som har skrivit artiklar eller debatterat vet ju att det spelar inte så stor roll vad man säger om fakta om man antyder tillräckligt mycket så att läsaren eller mottagaren tror att man faktiskt säger någonting rakt ut. Och det är precis det den här artikeln lyckas göra. Den lyckas framställa för många läsare att det här är mer eller mindre ett faktum trots att det inte finns någon bas för att hävda något sådant. Visst, det är ok inom yttrandefrihetens ramar men du hukar ju mot den när du frånsäger dig ditt ansvar. Kommer läsaren här tro något som den inte har grund att hävda?

Ja, hur har artikeln fungerat i praktiken, kan man fråga sig? Tyvärr finns inte längre hänvisningen till Bloggportalens olika länkande blogginlägg kvar i anslutning till artikeln längre. Men man kan kolla på Knuff, som åtminstone listar de 200 senaste blogginläggen om saken. Där hittar man naturligtvis sådana som tar artikelns insinuationer för sanning. Krönikören Anna Ekelund till exempel:

Precis som det finns onda katoliker, protestanter, humanister, muslimer, ateister, nihilister, utilitarister, aleviter, buddhister, hinduer så finns det även - hör och häpna - onda judar. Fotograf Donald Boström har fått sina fiskar varma för den här artikeln om palestiniers ofrivilliga organdonation /.../
/---/
Boströms text får mig att dra paralleller till den svenska dokumentären Necrobusiness som handlade om polska ambulansförare i Lodz som av två konkurrerande begravningsbyråer blev mutade att mörda patienter och sedan tipsa.

I kommentarerna till inlägget "rättar" sig Ekelund och talar om anklagelser snarare än ett faktum. Men i själva postningen uttrycker hon sig alltså som om det handlade om något bevisat (och fnysningen om de där judarna som minsann inte ska tro att de är bättre än andra folk talar sitt eget lätt illaluktande språk). En annan bloggare som tagit till sig artikelns undermening är personen bakom Nattportierens liv, som skriver:

Så fort någon säger något negativt om Israel eller kritiserar Israel så är man antingen nazist eller antisemit. Att ens försöka att diskutera med israeler är totalt lönlöst! Tro mig jag har försökt!
Aftonbladet skrev i måndags en artikel om transplantationsskandalen /.../
och berättar också om hur han själv blev vittne till hur den Israeliska armen sköt ihjäl en palestinier och sen drog iväg med hans kropp. Efter 5 dagar fick man kroppen tillbaks. Den hade då blivit "obducerad". Man menar på att alla palestinier som blir dödade blir rutinmässigt obducerade av israeler...

Jojo... ingen rök utan eld, liksom. Det menar också bloggen Livet framför allt:

Ja, jag vet inte, men jag måste säga att det osar dåligt samvete om hela Israels reaktion. Ingen rök utan eld, eller hur är det man brukar säga?

Samma sentens tjänar som rubrik till ett inlägg av den i Israelfrågor synnerligen aktive Jinge, som lyckas bekräfta och dementera anklagelsen på en och samma gång - samt komma med ett nytt synnerligen märkligt och lika osubstantierat hävdande, och benämna den i New Jersey arresterade Rosenbaum "rabbinmaffia", in the process:

Igår skrev signaturen Ingrid i en kommentar här att hon tror att Israels våldsamma reaktion på kulturartikeln i Aftonbladet är ett tecken på att författaren Donald Boström gjort det som är allra farligast för landet, han beskrev sanningen.
Och det är inte utan att man undrar.
/---/
Israel anklagas ständigt och jämt för brott mot folkrätten, Genèvekonventionerna, de Mänskliga rättigheterna, krigets alla lagar och en mängd av FN:s resolutioner. Visst ropar de antisemitism då också som svar på anklagelserna, men först och främst är det ”liberaler” som ylar på sina bloggar, påhejade av suspekta organisationer som SKMA. Efter överfallet på civila i Gaza så har bloggosfären dessutom fått ett antal nya bloggar, skribenter som anonymt och på heltid förklarar hur antisemitiska alla är som överhuvudtaget andas kritik mot Israel.
/---/
Jag kände en viss tvekan själv inför Donald Boströms artikel. Mest beroende på formen, för anklagelserna har jag hört många gånger förut. Jag har också sett bilder på palestinier som skjutits ihjäl men trots detta ”obducerats” innan de lämnats ut till de anhöriga, något som jag inte förstod då och inte förstår idag. Och Israel svarar som bekant inte på frågan om varför man gör på det sättet. Något som givetvis ger en förstärkt grogrund för spekulationer. Utan svar så går det knappast att bli av med diverse konspirationsteorier. Min första tanke när jag hörde talas om den kriminella rabbinmaffian och det faktum att de sålde organ till medborgarna i USA var förstås hur de kunde komma över dessa organ, men min första tanke var definitivt inte att de togs från mördade palestinier, och det är den inte nu heller. Skulle en stat sanktionera den typen av brottslighet så skulle varenda politiker omedelbart behöva gripas och föras inför Haagtribunalen. Och israeliska politiker oroar sig för just detta redan idag, för när en israelisk ledande politiker ska åka till Europa så måste mottagande länder i förväg lova att vederbörande inte ska gripas. Så var det t.ex. när Tzipi Livni besökte EU förra gången.
Men som sagt, signaturen Ingrid har en klar poäng i sitt resonemang.

Konsten att tyckas behandla ämnet på ett nyktert sätt men samtidigt i själva verket både bekräfta anklagelsen och rentav förstärka demoniseringen tas dock till oanade höjder av det här inslaget på Al Jazeera, där en till synes allsidig diskussion om artikeln åtföljs av textskyltar (ca 4 1/2 minut in i inslaget och framåt) som inte bara återupprepar utan rejält spär på den beskyllning Boström oskyldigt hävdar att han inte alls för fram:Nå. Nog om det.
En annan punkt att peta på är den syn på vad antisemitism är som kom till uttryck av Jan Helin både i Svt Debatt och i Timbrodebatten. Men det bemöter Jonathan Leman strålande i en debattartikel på Svt:s hemsida, så jag slipper peta vidare själv.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Tur att det finns folk som t ex Charlotte och Jonathan. Fy farao för hatfyllda och negativa uttalanden från journalister, författare, bloggare, ingen nämnd eller glömd. Är det kört med Svedala, måntro?
EL

Charlotte W sa...

Tack för smicker EL :)
Kört för Svedala? Nä, det vill jag väl ändå inte tro... tycker ändå väldigt många reagerar på ett förnuftigt sätt.

Ässet sa...

Kört? Det är ju utmärkt att sveriges största tidning informerar om övergrepp och grova krigsförbrytelser som avrättningar av tonåringar.

Charlotte W sa...

Öh, nu var det ju alltså inte det artikeln handlade om "Ässet".

Anonym sa...

Jonathan nämner om Ulrika Knutsons "utmärkta krönika"
Det kan jag hålla med om. Men i slutet verkar det som om hon försökte vara "balanced": Israels ovilja, oförmåga att respektera de mänskliga rättigheterna.
Araberna har mera rättigheter i Israel än i de kringliggande muslimska länderna. De kan gå till högsta domstol med ett mål och få rätt. Israeliska Arabiska kvinnor erkänner att de har rättigheter i Israel. Vilka mänskliga rättigheter respekteras i arabländerna kan man fråga sig. Men det är väl inte lika intressant.
EL

Charlotte W sa...

Men varför skriver du den kommentaren här istället för hos Jonathan EL?
Håller f ö inte med dig. Jag förstår inte alls varför brott mot mänskliga rättigheter i ett land ska "kvittas" mot dito i andra länder, oavsett om dessa är värre eller bättre. Dessutom bortser du från ganska mycket: den godtyckliga kontrollen över införseln av varor till Gaza, situationen vid gränsövergångar, utbyggnaden av bosättningar, ja existensen av de där bosättningarna öht. M m.

Anonym sa...

Oj, ursäkta, Charlotte. Jag klickade på din Jonathan länk och det var det första som fångade mitt öga. Eftersom jag var inne på Boströmsaffären gick det av bara farten. Kan skylla på jetlagg:-)
Klickade sen också på Jonathans link såklart.
"Brott" i ett land blir inte mindre därför att brotten i ett annat är större, naturligtvis. Men vad jag reagerar emot är att man skriver så mycket negativt om Israel i Sverige och så sällan tar fram alla positiva saker som sker på plats:-)
EL

Charlotte W sa...

Du är förlåten EL :)

Anonym sa...

Merci et bon week-end:-))
EL

Anna Ekelund sa...

En annan ingång för att öka förståelsen för både israeler och palestinier skulle vara att lämna misstankar om organstöld därhän en stund och bara diskutera organbristen i Israel.
När man inser hur isolerat Israel ligger mitt ibland länder som faktiskt är mer eller mindre fientligt sinnade, kan man kanske också lite bättre förstå Israels stenhårda attityd. Det finns en linje där man tror att om man veknar och börjar behandla palestinier som likar, så skulle det leda till utplåning av Israel.

Svåra frågor, men ännu svårare när man ibland väljer att gömma sig bakom antisemitskölden.

Jonathan Leman sa...

Anna,

Visst är det intressant att diskutera isolering, israelisk (och palestinsk) självbild osv. Men är inte det en annan diskussion? Man måste ju kunna diskutera sanningshalten i artikeln,journalistikens kvalitet och frågan om antisemitism.

"Svåra frågor, men ännu svårare när man ibland väljer att gömma sig bakom antisemitskölden."

Är det din syn på folk som försöker motverka antisemitism? Att de "gömmer sig bakom antisemitskölden"? Det brukar bli en mer fruktbar diskussion om man argumenterar i sak istället för att komma med billiga ad hominem-spekulationer.

Det finns en kritik mot AB när det gäller frågan om antisemitism som man måste kunna föra fram utan att Israelisk politik, ockupation etc hamnar i vägen.

Läs exempelvis min och Charlottes text:

http://www.newsmill.se/artikel/2009/08/23/aftonbladets-har-sedan-lange-ett-problematiskt-forhallande-till-judar

Charlotte W sa...

Instämmer med Jonathan.
Vill tillägga att jag inte förstår varför vi ska ta en antisemitiskt anstruken artikel om organiserad organstöld som anledning att diskutera organbrist i Israel. Det var inte vad artikeln handlade om (den mer än insinuerade ju att stulna organ från palestinier dyker upp i helt andra länder), dessutom är jag inte säker på att israelisk organbrist är något vi här måste diskutera överhuvudtaget.
Eller ska vi bygga upp en organbank för att hjälpa Israel? :)