söndag, februari 15, 2009

Svaret på gåtan

Några av er belästa och kloka bloggbesökare lyckades pricka in rätt svar till gårdagens citatgåta - författaren var alltså, precis som Johan och Ashna skrev, Henrik Bachner och citatet är taget ur nyutgåvan av Återkomsten (Sthlm 2004). Ashna bidrog t o m med sidnumret (s. 561) och Johan visste fantastiskt nog vad som tas upp i fotnoten efter meningen om hur företrädare för den israeliska statsmakten missbrukat antisemitismbegreppet (det handlar om Sharons sätt att avvärja kritik samt Sverigeambassadören Zvi Mazels sätt att kritisera konstverket Snövit och sanningens vansinne).
Ja, detta var alltså skrivet av en av de som undertecknat SKMA:s artikel angående Lars Ohlys favoritlektyr, och som regelmässigt målas ut som en slags militant, okritiskt proisraelisk galning vars enda hobby och glädjeämne skulle vara att smeta grundlösa antisemitismanklagelser på Israelkritiker. Känn er träffade - ni vet själva vilka ni är.
Jag har tyvärr inga fina priser att dela ut till er som gissade rätt, men ni får i alla fall lyssna på den här liveupptagningen av den mörkaste, bittraste och vackraste av alla mörka, bittra och vackra kärleksballader (det finns de som menar att den handlar om Jesus & sånt - fuck that, säger jag - det är en jordisk kärlekssång, därmed punkt):

20 kommentarer:

Santiago sa...

Oj, vilken käftsmäll Charlotte...

Det är fan oroväckande att personer kan återge sidnummer och fotnoter från en bok direkt ur minnet. Det är sånt man förväntar sig av hjärntvättade Jehovas vittnen med en bibel i handen men knappast av självständigt tänkande människor. Det här verkar faktiskt likna nån slags kult. Samlas du, Ashna och Johan veckovis för att tillsammans läsa högt ur Henrik Bachner och Ayaan Hirsi Ali?

Att du tror att citatet du postade skulle bevisa någonting får mig att tänka på när nån fundamentalistisk muslim skulle bevisa koranens ofelbarhet genom att nyfödda flickors kiss innehöll mer av nån jävla bakterie, jag kommer inte riktigt ihåg sammanhanget eftersom det var så skrattretande ologiskt och patetiskt. Jag kommer förmodligen att lika snabbt glömma innehållet i din patetiska text också...

Henrik Bachner ägnar sig själv åt att demonisera araber i sina avhandlingar. Eran rasism är så pinsamt uppenbar. Det spelar ingen roll hur många gånger du, Henrik Bachner och Jonathan Leman intygar på heder och samvete att ni anser ett palestinskt liv vara lika mycket värt som ett israeliskt, det skiner igenom pinsamt tydligt att ni inte anser det vara fallet ändå. Men det är klart, bara för det är man väl inte rasist enligt dig. Det var väl du som skrev att en israel som hellre såg att hela Gaza förintades än att en enda israel dog inte var rasist utan nationalist?

Ingen kan tveka ett ögonblick på att den värdering som israelen gav uttryck för delas av Henrik Bachner också. Varför ägnar annars "antirasisten" Henrik Bachner sig själv åt demonisering och fördomsfulla antaganden vad gäller araber i dom undersökningar som du anser det vara "förolämpande" att ens kritiskt granska?

http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_134309.svd

Ashna sa...

Känner mig som klassens duktige elev. :)

Tack för musiken, LC är aldrig fel.

Charlotte W sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Charlotte W sa...

Ashna: kunde just tro att du var en sån som har smak nog att uppskatta Leonard Cohen.

Charlotte W sa...

Santiagos reaktion talar helt för sig själv - den är onödig att kommentera vidare.

Santiago sa...

Och att påstå att det skulle handla om att "läsa in" saker som inte finns där är en direkt förolämpning mot alla judar som direkt upptäcker vad det handlar om och blir väldigt illa berörda

Enligt Ayatollah Khomeini är det dödsstraff på att kritisera koranen.

Enligt Charlotte Wiberg är det kanske inte dödsstraff på att kritisera Henrik Bachner men nog fan verkar du tycka att det innebär någon form av hädelse

Helt seriöst Charlotte

En i det närmaste profetiskt dyrkan av en rättshaverist som bevisligen ägnar sig åt citatfusk är faktiskt rätt oroväckande...

Charlotte W sa...

Det är härligt när du är sådär hysterisk Santiago. :-)

Anonym sa...

Santiago har faktiskt helt rätt. Jag har hört att historikern Henrik Bachner är med i nationalsocialistisk front och att antisemitism bara är uppfunnet för att tysta kritik mot Israel.

Läs för guds skull inte Bachners egna inlägg i den diskussion Santiago hänvisade till. Det är bara sionistisk propaganda.

http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_136093.svd

http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_131550.svd

Ashna sa...

Santiago,
"Henrik Bachner ägnar sig själv åt att demonisera araber i sina avhandlingar."

Nånting säger mig att du inte har läst mycket av Bachner.

"Det här verkar faktiskt likna nån slags kult. Samlas du, Ashna och Johan veckovis för att tillsammans läsa högt ur Henrik Bachner och Ayaan Hirsi Ali?"

Det här är faktiskt en bra idé. Jag tar med vin, och Charlotte, lite dansk marsipanglass tack, du är ju närmast.

Charlotte W sa...

Ashna: vin, marsipanglass & högläsning låter trevligt. Hirsi Ali tillhör nog inte mina favoriter tror jag men man kan ju läsa högt ändå.

Charlotte W sa...

Jinges kompis: :-D

Anonym sa...

Jag läste faktiskt om boken rätt nyligen och slogs av citatet av samma skäl som du, Charlotte, och kom därför ihåg det*. Boken var bra, bättre än jag kom ihåg den faktiskt.

*(Vi vill ju inte avslöja våra hemliga kultmöten och vad vi gör där,eller hur? -Blink, blink- Fast de tror att vi bara läser högt ur böcker, ha ha.)

Som en liten lustig anekdot som omedelbart kommer bekräfta alla Snatiagos fördomar kan jag berätta att fick jag boken på en Luf-kongress när Fredrik Malm var ordförande. Luf hade köpt upp ett stort antal exemplar och delade ut till alla deltagarna.

Anonym sa...

Charlotte,
jag vill också gå med i den här kulten som santiago nämnde, den verkar vettig! Anmäler man sig till dig? :)

mvh

Charlotte W sa...

Markus: ja, först får du förstås genomgå en initiationsrit vars innehåll vi inte ska avslöja här...men det är ju inget för vekhjärtade, kan jag säga...:-)

Johan: ja, såklart att du är en sån där läskig LIBERAL. Det är vi ju alla i vår klubb ;-)

Charlotte W sa...

Ps. Santiago fortsätter att skriva etterdrypande kommentarer, men there's only som much man kan take av det där fria förolämpande fabulerandet och den chockerande bristen på intellektuell förmåga. Jag tar inte in honom längre.

Anonym sa...

Men jag vart mer intresserad av att det finns dansk marsipanglass. Odense? Chokladsås på?

A-K Roth

Charlotte W sa...

Äsch, det var en god dansk paketglass jag hittade i den danska Nettobutiken här runt hörnet där jag bor (numer finns ju lågprisbutiker från både Danmark & Tyskland här i stan, Malmö alltså). Det var vaniljglass med stora giftgröna marcipansjok + chokladflarn. Ashna blev nostalgisk när jag berättade om den här på bloggen (hon har också bott i Malmö & det finns ingen dansk marcipanglass i Sthlm där hon bor nu).
Det var väl en uttömmande förklaring? :-)

Anonym sa...

Jag tror Ashna kan göra egen och goare om hon tinar/mjukar upp en bra vaniljglass lite, river i en massa ren mandelmassa, varför inte en jigger rom (inte fiskägg!) också och lite hackad choklad och fryser det igen ett tag. Hm, kanske föreslår det till Ben and Jerry's!

http://www.benjerry.se/

A-K

Charlotte W sa...

Bra idé A-K. Både göra-själv-grejen & kontakta-Ben&Jerry-grejen. De har säkert nån trendsättande funktion dessutom.

Ashna sa...

Låter gott. Har testat göra liknande med choklad och likör men aldrig med marsipan.
Dock befinner jag mitt i en avgiftningsperiod från socker, så jag får spara det till framtiden.