lördag, februari 14, 2009

Dagens citat - gissa författaren

"Påståenden om att Israelkritiken på ett generellt plan skulle motiveras eller färgas av fördomar saknar helt grund. Inga undersökningar stöder en sådan syn. När talesmän för den nuvarande israeliska regeringen ändå antyder att så skulle vara fallet utgör detta, åtminstone i många fall, ett missbruk av antisemitismbegreppet i syfte att avfärda även legitim kritik. Även om israeliska utspel av detta slag torde ha begränsad effekt på svenska och europeiska opinioner är ett missbruk av detta slag beklagansvärt. Framför allt därför att det riskerar att urholka begreppets betydelse och därmed försämra vår förmåga att identifiera och motverka den faktiska antisemitism som förekommer. Men även därför att det ger ammunition åt dem som söker förneka, urskulda eller bagatellisera också den faktiska antisemitismen och som odlar den i sig antisemitiskt anstrukna myten om att debatten om den samtida judefientligheten är frammanipulerad av 'inflytelserika lobbygrupper' i syfte att tysta kritiken mot Israel."

(Svaret på gåtan kommer imorgon.)

12 kommentarer:

Jonathan Leman sa...

Jag är riktigt nyfiken...

Min gissning är David Munck.

Oscar Löfroth sa...

Blir nyfiken!
Esbati?

Anonym sa...

Jag är nästan helt säker på att det är Bachner. Från nyutgåvan av "Återkomsten". Han har en fotnot som hänvisar till ett uttalande av Sharon samt den israeliska ambassadörens uttalande efter skandalen på Historiska muséet.

Tyvärr har jag lånat ut mitt exemplar så jag kan inte kontrollera att jag har rätt.

Ashna sa...

Jag kan! För att jag läste stycket bara för några dagar sedan. Gissningslekar gör mig så lycklig, när jag kan svaret. :)
I efterorden till Återkomsten, s.561. Vilken fantastisk bok förresten.

Anonym sa...

Någon som gillar att vara omständlig? Det räcker ju att skriva ungefär:

Att hävda att all kritik mot Israel beror på antisemitism är kontraproduktivt eftersom man därigenom blandar bort begreppen och gör det svårare att identifiera verklig antisemitism.

Ashna sa...

Haha. Esbati, den var bra.

Oscar Löfroth sa...

Jag läste texten fel igår. Duger feber till ursäkt? ;)
Ingen ny gissning!

Ashna sa...

Förlåt Oscar, mitt "haha" var inte menat så. Jag trodde du var sarkastisk när du skrev Esbati.

Charlotte W sa...

Ashna, Oscar skrev sin andra kommentar utan att ha läst ditt "haha" (jag publicerade kommentarerna samtidigt), så du behöver inte oroa dig. :-)

Oscar Löfroth sa...

Helt ok Ashna ;)
Om inte annat förtjänade jag ett stort haha! Kände mig rätt korkad imorse när jag återigen läste texten.

Ashna sa...

Oscar,
Inte ska du känna så. Kan hända den bäste.

Charlotte W sa...

Instämmer med Ashna. Känn inte så Oscar!