fredag, januari 16, 2009

Noterat från sjuksängen

Egentligen är jag inte så sjuk längre, mest trött. Men noterat ha jag i alla fall. Att det faktum att Jinges blogg fungerar som en grogrund för antisemitism och ryktesspridning observerats av Sydsvenskans Niklas Orrenius. Det gäller en postning om bojkott av israeliska produkter, där en diskussion uppstår i kommentarsfältet om huruvida ryktet att McDonalds skänker en del av vinsten till Israel kan tänkas vara sant eller inte (sic...). En kommentator skriver: "Nä. Ryktet om McDonald’s är vad ja vet falskt (det jobbar väl för många muslimer där numera). Däremot går en fast summa av all försäljning av bonniertidningar till IDF (=Israels militär)."
En annan godbit i tråden är SKP-bloggaren Astrid Bomans hävdande att "Frukt som påstås komma från USA är också israeliska." Det är ju som en motsvarighet till det paranoida hävdandet att Israel i själva verket står bakom och styr amerikansk politik, fast på fruktnivå. Tänk om hela USA i själva verket bara är en enda stor potemkinkuliss uppbyggd av mossads bläckfisksarmar?

Lättare att hålla sig för skratt får man när man läser om den senaste (?) attacken mot Malmös judiska församling. "En burk med texten 'Zyklon B' hittades uppsatt på en vägskylt utanför judiska församlingen i Malmö på torsdagskvällen. Ett hakkors gjort av pärlor fanns även på platsen", skriver Sydsvenskan. Samtidigt kan man på annan plats läsa om hur en facklig organisation i Italien manat till bojkott av judiskägda butiker - ja, judiskägda, inte israeliska. En svensk bloggare drar till med rubriken "Kauf nich beim Juden" på ett inlägg som manar till bojkott mot Israel - och förklarar rubrikvalet med att han vill "väcka uppmärksamhet". Bland de varor bloggaren tror att man bör se upp med är smycken - inte för att han vet något om huruvida Israel exporterar många smyckesvaror eller ej utan för att "stereotypen säger att judar handlar med guld och diamanter".

Som om det inte skulle gå, och det väldigt enkelt till och med, att kritisera, eller helt enkelt fördöma, den israeliska krigföringen utan att kollektivt skuldbelägga judar och utan att förfalla till antijudiska klichéer och tankemönster. Karin på Heja världen är en av de som klarar av det.

Uppdatering: Det finns en namninsamling på nätet mot vågen av antisemitism. Klicka och skriv på!
-------------
Observerat i bloggosfären (och som vanligt blir det en vild blandning):
- Anna V återger en rörande appell från Sapir College, som ligger i det israeliska gränsområdet till Gaza.
- David N ger oss en introduktion till musikgruppen Dalapolisens spelmän.
- Greta läser en norsk artikel som hon gillar.
- Jacob protesterar mot göteborgska rivningsplaner.
- Löwenstein lyssnar på Morgonpasset.
- Magnus L ger tips på hur man kan hjälpa befolkningen i Gaza med förnödenheter.
- Niklas H tycker till om satsningen på elitklasser.
- Emma funderar kring hur kontrollsamhället kan påverka vår kommunikation.
- Rut skriver en dagsedel.
- Tanja fortsätter att tipsa om animé.

6 kommentarer:

Jonathan Leman sa...

Bra bloggat.

Astrid Bomans skriverier är obehagliga. Hon bidrar även med material på Leif Erlingssons konspirationsblogg och har också skrivit den här texten:

http://www.blaskan.nu/blaskan/nummer44/Astrid_Boman/antisemitism_och_lobbyister.html

Charlotte W sa...

Tack.

Helt otrolig text. "22 namn"? Eh?

Karin sa...

Bra att du orkar gröta runt i detta Charlotte. Obehagligt.

Och tack för omnämnandet.

Charlotte W sa...

Tack själv, Karin.

Jonathan Leman sa...

"22 namn" är de "lobbyister" Stefan Hjertén och Johannes Wahlström lyfter fram i artikeln "Israels regim styr svenska medier".

Charlotte W sa...

Det är bara så fascinerande med den roll som exakta siffror spelar i antisemitisk mytbildning. Som att "4000 judar" (eller var det 4400?) uteblev från jobbet 11/9 2001, eller att 400 miljarder dollar sattes in på israeliska banker strax före Lehmanbankkraschen etc....