torsdag, januari 08, 2009

En våg av antisemitism

Det var ju väntat. Men icke desto mindre är det bedrövligt. Det händer varje gång det finns anledning att kritisera israelisk politik (och det var väl ett understatement i förhållande till vad som nu pågår i Gaza). Men det är förstås inte så att israelisk politik i sig förorsakar vågor av antisemitism. Nej, det är snarare så att Mellanösternkonflikten används som en projektionsskärm mot vilken gamla beprövade föreställningskomplex får ett till synes invändningsfritt spelrum. För inte utlöser väl exempelvis Robert Mugabes politik i Zimbabwe motsvarande vågor av hets mot svarta. Nej, Israel är världens enda judiska land och samtidigt som anklagelserna mot Israel om att de missbrukar den judiska historien, gömmer sig bakom en "offerstatus" etc, duggar tätt är det väl att märka att om det är någon som tjatar om historien och judiskheten så är det kanske inte så mycket israelerna själva. Israel är på ett negativt sätt sammansvetsat med judenheten, tycks det, i det populära medvetandet. Eller åtminstone i de mindre trevliga delar av det populära medvetandet som ger sig till känna vid tidpunkter som den här.
Judiska byggnader sätts i brand, medlemmar av judiska församlingar hotas. I Ring P1! talar en man om de "stinkande judar" som tagit Mellanöstern som gisslan, alltmedan en handfallen programledare sitter förstummad. En bloggare hallucinerar fram en fantasi om specifikt israelisk sexterror som utförs under skydd av det judiska folkets martyrstämpel - och länkar till Svenska Dagbladets artikel om den uppflammade antisemitismen. En annan bloggare fördömer attentaten mot judiska församlingar men anser också att man ska motarbeta "konstiga uttalanden" som "underblåser motsättningar mellan olika befolkningsgrupper i Sverige" - och menar att detta är vad Jonathan Leman gör när han för Svenska Dagbladets reporter berättar om den förefintliga antisemitismen. Ytterligare en skyller på "den svenska israellobbyn" som borde "tänka både en och två gånger när de hela tiden refererar till Israel som en judisk stat" - för, menar bloggaren med en totalt förvriden logik, "är man då motståndare till Israels gärningar blir man ju då per definition motståndare till 'judendomens gärningar' - och så går det inte gärna att tänka" (ja detta är förvriden logik - Israel är en judisk stat för det första, det är inget som "israellobbyn" hittat på, men nej, att vara kritisk mot Israel implicerar i sig inte att man är kritisk mot judendomen, lika lite som det att vara kritisk mot exempelvis en muslimsk teokrati som Iran i sig implicerar att man är kritisk mot islam). Och naturligtvis har vi här också den mer eller mindre öppet antisemitiska bloggen Dumheterna, som kallar Svenskans artikel för "välplanerad propaganda" - och besannar vad som står i den:

– ­ Det handlar i en del miljöer inte bara om att kriget är fel, utan det sker tillsammans med en demonisering av det israeliska folket. Till detta följer gamla schabloner om judars föregivna hämndlystnad och makt. En mäktig sammansvärjning påstås kontrollera tidningar, företag och politiker och hindra "sanningen" från att komma fram, säger Jonathan Leman och fortsätter:

– En legitim kritik mot israelisk militär och övergreppen mot den palestinska civilbefolkningen blandas med antisemitiska klichéer, och då får vi den här kompotten som syns i bland annat artiklar, kommentarer och på bloggar.

En annan pervers ådra bland reaktionerna på denna artikel - och på konflikten i Mellanöstern - är de islamofoba kommentarerna. De som skyller den nu grasserande judefientligheten på, som en blogg uttrycker det, att vi tar emot "'flyktingar' som sedan belönar oss med att ta sina konflikter hit". De som själva är rasister men låtsas som att rasismen, den står någon annan för. Och som ställer sig på Israels sida enligt principen "min fiendes fiende...." Vilket tacksamt tas emot av de som talar om "NationalSionismen" och å sin sida, och projicerar all ondska och intolerans som överhuvudtaget finns på Israel. På Kommunisternas blogg återges en text av Gilad Atzmon, som bland annat gjort sig känd för att tolka finanskrisen som ett led i sionisternas onda världshärskarplaner - här skriver han att israelerna inte tillhör mänskligheten. Detta citeras med gillande av Rawia Morra, vars blogg enligt Aftonbladets Åsa Linderborg är den allra bästa (lite lustigt eftersom Linderberg sitter på en maktposition inom den medievärld Morra beskrivit som fullständigt sioniststyrd).
Snälle Carl Bildt, kan du inte ta fram en klok fredsplan för våra plågade medvetanden här på hemmaplan också.

Ps. Läsvärda postningar om den antijudiska vågen: Leman, Gurgîn, Nima, Sandelin.

Uppdatering: Det samtal till Ring P1 jag hänför mig till ovan sändes i måndags, 6/1, och kan lyssnas på om man klickar på länken till 9.20-sändningen av programmet detta datum i sändningsarkivet (ligger kvar 30 dagar efter utsändningsdatum). I samma sändning förekommer en kvinna som menar att texter i Talmud ligger bakom konflikten - också detta en klart antijudisk retorik, om än mer sofistikerad än den som talar om "stinkande judar".

14 kommentarer:

Anonym sa...

Såhär går det när man mörklagt konflikten i årtal och stödjer barnmord.

http://www.theworldpress.com/tidningar/tidningarvarlden/norgetidningar/dagsa.htm

Anonym sa...

Jag blir i van text kallad för islamofob och rasist. Kul! Jag vet inte varför alla med en åsikt i Palestina-frågan antigen skall benämnas för antisemit, islamofob eller rasist.

I mitt fall handlar det om, tror jag, att jag resonera om att den nya judefientligheten i stor grad är importerad hit. På olika ställen i min blogg har jag konkretiserat vad jag baserar detta faktum på! Bemöt dessa argument istället!

Det är väl den nya tidens giv att alla undantagslöst skall ha en stämpel i pannan. Sen om det stämmer eller inte verkar vara av underordnad betydelse.
Tråkigt!

Charlotte W sa...

Mike: jag fattar inte vad du menar att den där länken skulle gå till som är relevant för din tanke om "mörklagd konflikt" (ja, Mellanösternkonflikten är ju den minst diskuterade och belysta av världens alla konflikter...not...) eller "stödjande av barnamord" (suck...)

Mina tankar: ja, det kanske finns en anledning till att du brukar kallas islamofob och rasist? Du tycker förstås det är seriöst att sätta ordet flyktingar inom citationstecken, men det är just sådana små markörer som avslöjar dig. Om palestinier lyckas fly från kriget i Gaza, är de då också bara flyktingar inom citationstecken för dig?

Anonym sa...

Suck!
Nej, Charlotte. Jag brukar inte kallas för rasist eller islamofob. Det är därför jag noterade det, skrev om det i min blogg och i en kommentar här!

I Norge greps ett mindre antal asylsökande när de kastade sten på Polisen. Det är en av anledningarna till mina citationstecken.

"Om palestinier lyckas fly från kriget i Gaza, är de då också bara flyktingar inom citationstecken för dig?"

Då är de inga citationstecken för mig. Men ta inte med konflikten hit. Debattera med ord går bra men att kasta sten på Polisen är verkligen inte okej. Håller du inte med? Eller vi skall ha Palestinakonflikten över hela världen?

Sedan är det faktiskt så att de allra flesta vi tar emot inte är flyktingar. Kolla Migrationsverkets hemsida om du inte tror mig!

Anonym sa...

Se även levande historia om antisemitismen!

Charlotte W sa...

Jag läste din illa skrivna kommentar som att du är "van" vid att kallas islamofob och rasist. Vilken jag tycker verkar sannolikt att du borde vara.
Forum för levande historia behandlar till skillnad från dig frågan på ett seriöst sätt. Du är mest intresserad av att smutskasta invandrare.

Anonym sa...

Jättebra! Tack! Då vet jag numera att jag bara vill smutskasta mig själv.

Bra argument också att min lilla privata blogg inte är lika seriös som statsfinasierade Levande historia.

Tack också för alla åsikter du ger mig!

Charlotte W sa...

Det var så lite så!
Om du själv är invandrare så kanske du borde fråga dig varför du vill underblåsa fientliga stämningar mot invandrare i Sverige.

Anonym sa...

.. eller varför du (?) vill underblåsa svenskfientliga vindar i Sverige.

Charlotte W sa...

Haha! Den fina främlingsfientliga myten om "svenskfientlighet".... du tror väl inte riktigt på den själv?

Anonym sa...

P1 Sveriges Radio körde repris på “Manlighet” 2 jan. 2009.

http://www.sr.se/webbradio/?type=db&Id=1530000&BroadcastDate=&IsBlock=0


“Man rånar inte sin broder. Nej, man rånar svenskar.

En sjuttonårig rånare säger att man rånar inte andra invandrare. De har ju bröder och kusiner som kommer att hämnas. Svenskar går bara till polisen.


Rånaren och hans kompisar står vid kiosken och väljer ut sitt offer, en klen svensk, följer efter till en mörk plats och sen tar man vad han har på sig.

Nej, svenskfientlighet existerar inte om man bara blundar tillräckligt hårt. Det finns otaliga exempel.

Till exempel: Vågen av personrån som drabbat Malmö det senaste året är till en del "ett krig mot svenskarna". Det säger elva unga rånare med invandrarbakgrund som motiv till att de bara ger sig på svenska ungdomar.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=531981

Charlotte W sa...

Ja, och sen har vi ju de svenskar som uttrycker fientlighet mot specifikt invandrare och muslimer, eller hur...
Alltså: vill man tolka verkligheten i en viss riktning och är tillräckligt förblindad så kan man alltid hitta mönster man kan blåsa upp på ett oproportionerligt sätt. Jag bor i Malmö och nej, jag upplever mig inte vara utsatt för någon "svenskfientlighet". Du uttrycker en bisarr, paranoid världsbild och rycker loss exempel ur deras sammanhang så som det passar dig. Du har en intolerant människosyn som är förkastlig och var god använd fortsättningsvis inte min blogg till att spy ut dina fientligheter i.

Anonym sa...

Att vara antizionist och hata judar är exakt samma sak. Att förneka ett folk sitt urhem, sitt hemland, det är rasism. Palestinierna är ättlingar till inflyttade muslimer sedan 700 e.kr. - man erövrade det som idag är Israel med vapen i hand. Det Israel har gjort är vare sig bättre eller sämre. Vad gäller islam så har muslimerna hatat judar (”söner och döttrar till apor och svin”) sedan Muhammed själv blev dissad av judarna för att de vägrade att erkänna honom som deras profet. Vid Khaybar, en judisk stad i det som idag är Saudi, så lät han förslava kvinnorna och avrätta samtliga judiska män. Källa? Koranen och Hadith.
Bombkastarvänstern slår till igen. Vänsterns Sturmtruppen angriper judar och i maskopi med islam och muslimer så står man idag för den mest rabiata och aggressiva antisemitismen sedan Hitler och nazismen. Medan nazismen idag är en pytteliten utfryst grupp, så är extremvänstern poppis och har utvecklat samarbete med muslimer. Man delar samma agenda (rabiat USA hat och Judehat, numera kallat “antizionism”).
Mina synpunkter på Khaybar är i allra högsta grad viktigt, Korstågen gjordes trots ett fredligt budskap - dvs kristendomen (de 4 evangelierna, försök hitta uppmaning till våld där), Khaybarmassakern, som ligger till grund för Islams institutionaliserade antisemitism gjordes PÅ GRUND AV budskapet islam gör gällande. Islam är en krigisk och aktivt aggressiv ideologi-religion. Allt är dualism för en sann troende muslim. Läs Hadith, läs Koranen. Läs i synnerhet vad de senare surorna säger om muslimens plikt, läs även Haditherna, i synnerhet Al-Bukhari och Muslim, där kommer du att få skräckinjagande läsning. Kom ihåg att Hadith är lika heligt som koranen för en sann muslim.

Charlotte W sa...

Olbap: din "islamkritik" påminner starkt om dem som tittar i talmud, eller gamla legender kring talmud, för att hitta förklaringen för vissa aggressiva israeliska bosättares beteende, den israeliska arméns övervåld e dyl. Ditt resonemang är enbart islamofobiskt & enögt. Som om judar skulle haft det bättre inom den kristna världen än den muslimska.... Läs "Judehatets svarta bok" - finns säkert på ett bibliotek nära dig - för en mer seriös, om än inte uttömmande, bild av relationen kristna - judar - muslimer.