söndag, april 20, 2008

Gloomy Sunday x 3

Världens bästa söndagslåt. Och en av världens bästa låtar överhuvudtaget.
Den är omgärdad av myter och har fått smeknamnet "den ungerska självmordsmelodin". Filmer och artiklar kultiverar myterna men som tur är talar Wikipedia om för oss att ryktena om dess dödsbringande effekt är betydligt överdrivna. Om det nu inte skulle vara nog att bara slå en flukt på listan av dem som spelat in låten och tänka efter, där finns en hel del som inte tagit livet av sig. Men visst finns det också de som gjort det - som kompositören Seress själv, väl att märka trettiofem år efter det att Gloomy Sunday kommit till. Eller Billy McKenzie, sångaren i The Associates. Tja, det är en melankolisk melodi och den tilltalar melankoliska människor. Själv tycker jag dock att den lika gärna kan användas som ren dödsexorcism - inte minst om man samtidigt som man lyssnar på en tidig, jazzig inspelning betraktar den här med dödsikonografi överlastade stillbildsvideon som är gjord av signaturen princeofdeath:



Dödens prins talar dumt nog inte om vems version det är han använder sig av, men jag är rätt säker på att det handlar om Hal Kemp and his Orchestra.
YouTuben är full av Gloomy Sunday-versioner, den som i likhet med mig inte kan få nog rekommenderas att själv gå in och botanisera bland ryska, argentinska, franska, polska och ungerska m fl covers. Vanligast är dock amatörstillbildsvideos som ackompanjerar Billie Holidays eller Sarah Brightmans inspelningar, och som envist följer ett rätt ensartat mönster: texten illustreras med stenänglar på kyrkogårdar, små vita blommor, svarta droskor osv... Men så finns det t ex också ett antal varianter av underbara Diamanda Galas version. Här är en - där hon dessutom inleder med att förklara skillnaden mellan sin egen och den vanligare tolkning av låten som härstammar från Holiday:



Och efter detta måste jag förstås förpläga er med Själva Holiday också. Någon vänlig själ har lagt ut den med rullande text, så ni kan sjunga med hemma. Några småfel tycker jag det verkar finnas - ett "here" istället för "dear", ett "said" istället för "sad". Men vafan. Det är väl inte så mycket att bråka om.



Trevlig söndag!
Och glöm inte att meningen med livet är 42. Om det nu är till någon ledning.

Inga kommentarer: