fredag, januari 28, 2011

Sexkrigen

Jag utlovade nyligen i en kommentar att jag skulle skriva ett inlägg om debatten om integration kontra assimilation. Well, det får vänta lite. Tiden går, man har annat att göra.
Just nu nöjer jag mig med att dela ut intressanta länkar på temat "sexkrig", och kort kommentera.

Flera intressanta strider utspelar sig. Läsare av Tanja Suhinina lär inte ha missat de infekterade diskussionerna hos bloggaren NoBoyToy - diskussioner som grenat av sig hos Tanja och annorstädes. Och som är intressanta för att de säger en del om a) synen på analsex, som å ena sidan något tabuiserat kvinnor inte förmodas frivilligt vilja ägna sig åt, å andra sidan något män så gärna ägnar sig åt att de inte drar sig för låga övertalningstekniker eller rent tvång, och b) olika synsätt på vad som kan sägas vara feministiska förhållningssätt och strategier - och på vad som kan sägas vara "bra sex".

Det som stör mig personligen mest i det inlägg som utlöste sistnämnda diskussion - "Tankar under sex" - är hur inläggets protagonist, en anonym kvinna som tänker nedsättande tankar om en man hon tycker är en dålig älskare och som uppenbarligen har skribentens sympatier, kommenterar utseendet på den man hon har sex med. "Varenda karl borde ställa sig och runka framför spegeln så att dom verkligen får se hur dom ser ut när dom är kåta. Inte upphetsande." Alltså, att män inte "får" vara sexuellt upphetsande ögongodis för kvinnor ser jag som ett slags jämställdhetsproblem, och en av de faktorer som gör mainstreamporr så tråkig. Jag förstår att det inte nödvändigtvis är menat att vi ska "hålla med" kvinnan i inlägget i allt vad hon tänker, men det uttrycker trots allt en attityd som tyvärr inte är helt ovanlig bland kvinnor (och skribenten tar sin protagonists parti i olika kommentarer). Vi är, för att ungefärligen citera Jonas Holmberg i en artikel som berör samma fenomen, blott alltför "välskolade i traditionella begärsriktningar".

På en annan plats i nätet sitter Johan Lundberg och tror sig ha upptäckt hur prataomdet-kampanjen, den som handlar om sexuella gråzonserfarenheter, skulle ha varit resultatet av en ljusskygg anti-assange-lobbyverksamhet. Det är inte så lite larvigt. Man kan, om man inte är så mån om "avslöja" kvinnor som är näsvisa nog att - på kultursidor rentav, the nerve! - vilja prata högt om sådant det är bara alltför bekvämt för alltför många att istället tala tyst om, av det "bevismaterial" Lundberg länkar till i själva verket se något som ligger helt i linje med vad som hela tiden sagts från prataomdet-håll. Öppet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det var det jag reagerade mest på också i den här lilla berättelsen, hur hon tänker om mannens lilla kuk, fläskiga mage och fula, röda ansikte då han är upphetsad. Det var liksom där som det blev så klart att man ska sympatisera med kvinnan och tycka att mannen är kass. Hade tankekedjan saknat de här elementen hade jag nog uppfattat den på ett helt annat sätt. NBT försvarar sig i kommentarerna med att hon bara försöker vända på kvinnohatet som florerar på nätet, att det här är ett försök till liknande recension som män delar med sig av (har jag för övrigt aldrig varit med om, men jag är säkert bara naiv och oerfaren, eller kanske till och med en sådan som bara vill behaga männen) men här skjuter hon verkligen förbi målet.

Andra inlägg som hon skrivit, till exempel det där hon "översätter" porr, kan jag finna riktigt intressanta och jag förstår varför hon gör det.

Charlotte W sa...

Ja, håller med. Sen tycker jag inte alltid "översättningarna" riktigt träffar rätt. Men det är bra tänkt, nåstans.
Och det där med att lyfta fram sexistiska flashbacktrådar är i sig en idé som hade kunnat vara värd en helt egen blogg.

Fredrik Stangel sa...

Det blir också bättre och bättre:
http://noboytoy.bloggplatsen.se/2011/01/29/4483655-manga-mannen-som-domdes-for-barnporr/

Charlotte W sa...

Fredrik: ja, med samma strålande logik som kännetecknat tidigare diskussioner...