onsdag, januari 19, 2011

Finklerfrågor

Skriver om Howard Jacobsons lysande, hittills oöversatta roman The Finkler Question i Kristianstadsbladet idag. Den må vara svartsynt men innehåller också mycket komik - jag är rädd att jag inte riktigt lyckats få fram det. Skrattet fastnar inte bara i halsen hela tiden.
Häromveckan hölls det ett seminarium om antisemitism i dagens Europa på Per Ahlmark-stiftelsen. Filmer och texter har lagts ut på nätet för oss som inte kunde vara där. Anthony Julius föredrag "Hating Jews" är särskilt intressant att lyssna på i samband med teckningen av Jacobsons romanfigur Finkler. Julius menar att den form av judefientlighet vi ser idag liknar den som var förhärskande innan den "vetenskapligt" rasinriktade antisemitismen slog igenom vid 1800-talets slut. Dagens judefientlighet handlar inte om att stämpla alla judar undantagslöst som underlägsna, utan om att dela upp dem i "goda" vs "onda". Men nu handlar det inte om att judar måste vara villiga att döpa eller assimilera sig för att anses "goda" - de måste ta avstånd till Israel. Man kan jämföra med detta citat ur romanen, där Finkler, den "gode" antisionisten, förbereder sig för att delta i en debattkväll på temat Mellanöstern:
Audiences were hungry to hear what Finkler told them, whatever the subject, on account of his being on television, but in the matter of Palestine they were as empty buckets. That didn't mean they hadn't made their minds up. They had. But they sought Finkler's confirmation. A thinking Jew attacking Jews was a prize. People paid to hear that.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Charlotte
Tack för tipset! Högg boken på bibblan. Kanske hamnar på min bokklubbs lista. Tror jag norpar din review:-)
Underlägsna? Det blir nog lite svårt om man kollar procenten t ex av judiska nobelpristagare:-)
Ta avstånd? Jovisst. Man kan sen diskutera varifrån det kommer. Värst är det när "intellektuella" judar gör det och värre än så.
EL

stettiner sa...

Det fattas inte asajews i Sverige heller. Roligaste var de "16 prominenta svenska judar" som varnade i DN för Ariel Sharon - om han kommer till makten kommer han inom två veckor att atombomba Ramallah.... Istället lämnade han Gaza....

Christoffer sa...

Det är bra att antisemtistism i vår tid belyses; det är ju inte så att den dog med Hitler. Saker o ting har en tendens att komma tillbaka igen, vilket vi inte minst ser med den ökade nationalismen och rent av nationalromantiken i västvärlden idag, och i dess skjölvatten ökad rasism och främlingsfientlig.

Samtidigt blir jag obehaglig till mods även åt andra hållet. Får man inte anse att Isreal är en ilegitim eller åtminstone starkt tveksam statsbildning utan att kallas antisemit? Eller att åtminstone en del av den ökade antsemitismen bland främst muslimer har sin grund i att Israel får bete sig nästan hur som helst utan att något görs? Hade det handlat om Kongo eller Somalia tror jag FN-soldater hade sats in för länge sen.

Charlotte W sa...

"Får man inte anse att Isreal är en ilegitim eller åtminstone starkt tveksam statsbildning utan att kallas antisemit?"
Har någon sagt att man inte får det? Man kan ha olika skäl för det. Men medge att det är intressant att just Israel i princip är den enda statsbildningen som i en hel del människors ögon inte ens har rätt att existera.

"Eller att åtminstone en del av den ökade antsemitismen bland främst muslimer har sin grund i att Israel får bete sig nästan hur som helst utan att något görs?"
Återigen, har någon sagt att man inte "får" ge uttryck för sådana tankar? Det får man men kanske också får vara beredd på att inte alltid få medhåll... Jag tror väldigt få ifrågasätter att israelisk politik kan trigga antijudiska reaktioner. Om den sedan är grundorsak är en annan fråga. Jag rekommenderar denna postning på temat:
http://jonathanleman.blogspot.com/2009/07/orsaken.html

Charlotte W sa...

(F ö - ursäkta att det tog så lång tid innan din kommentar kom upp!)

Anonym sa...

Charlotte

Kollade du länken? Jag fick inte fram den.
"Jag tror väldigt få ifrågasätter att israelisk politik kan trigga antijudiska reaktioner."

Även om Israel inte existerade skulle vi ha antijudiska reaktioner. Antisemitismen har funnits i 2000 år och kommer inte att försvinna i första taget. Kanske aldrig.
EL

Charlotte W sa...

Jag får upp länken utan problem?

Min poäng är att det är skillnad mellan att "trigga" och "i grunden orsaka". Alltså, vi vet ju att antal antisemitiska attacker ökar i samband med israelisk krigföring, ex Gazakriget. Det utlöser antijudiska attacker & känslor, men skulle förmodligen inte göra så om det inte redan på förhand fanns en underliggande problematik.

Anonym sa...

Charlotte

"Det gick inte att hitta sidan
Sidan du ville titta på i bloggen Jonathan Leman finns tyvärr inte."

Jag gick direkt på hans blogg och hittade flera inlägg från juli 09 som friskade upp minnet:-))

"... om det inte redan på förhand fanns en underliggande problematik."
Absolut. Och den har "triggats" också av invandringen.
EL