tisdag, december 23, 2008

Finnische Tanzmusik

Till min glädje ser jag att David Nessle delar min fäbless för finsk schlager. Precis som David är jag tyvärr oförmögen att förstå texterna, men jag tror, återigen precis som han, att de är mer uttrycksfulla och rättframma än det vi har plågats med i svensktoppsväg under alla år (jag vet, nu generaliserar jag osv). Det finns ju en källa som verkar ge mig/oss rätt: Aki Kaurismäkis filmer. De är sprängfyllda av finsk schlager, både i form av lite tuffare garagetoner och smäktande tango. Det är tangon jag gillar mest. Och sångtexterna finns ibland återgivna i filmernas textning. Det är tunga grejor - sagoland, susande skogar, vemod...kort sagt: texter som fullt ut motsvarar åtminstone mina förväntningar. Låt mig illustrera med ett smakprov, ett musikaliskt stycke ur filmen Moln på drift - textningen är visserligen på tyska och tonerna är något mer sydländskt varma än vanligt (finsk tango ger mig oftare associationer till snö än till sand och hav), men ändå, detta är vackert:



...och nu är det God Jul.

---------------------------------
Julläsning: Antigayretorik-Tor om påvens jultal (och Blogge är inne på samma spår)
- Dina Iordanova om filmen Syostry
- Heja världen om Hollywood och tortyr
- Ilse-Marie om den nya typen av rehabilitering
- Jimpan om Terrorns hus i Budapest
- Johanna S om amatörporr
- Jonathan om en absurd ledarartikel i Skånskan

4 kommentarer:

jacobsteel sa...

God Jul!!!

Unknown sa...

Åk till Kotka öster om Helsingfors och gå där på det tidlösa danshaket Kairo. Jag lovar dig, om jag förstått ditt intresse rätt, en helt fantastisk kväll. Dansa!

Charlotte W sa...

Jacob: jättegod fortsättning på julen till dig, och tack för det fina julkortet!

Kirira: ja se där, det ante mig att just du skulle ha nåt bra tips på lut åt det hållet...redan namnet är ju underbart - Kairo! Jag får gå en danskurs först bara...

Anonym sa...

Dagens bloggtips! Kolla in Lûzgannon.