måndag, april 04, 2011

Filmer som kan släcka solen

Som några har noterat kör jag nu en feelbadfilmomröstning i bloggens högermarginal. På mystiskt vis har datorn dock spelat mig ett aprilspratt, och flera röster har försvunnit. Bland andra ett par på Saló.
Saló är också en av de filmer som finns med på "den modiga lilla grisen" Jonas (och Kristofers) feelbadfilmlista. Där finns flera intressanta tips. Men vad gör en kitschfilm som Dancer in the Dark mitt i all konstnärlig misär? undrar jag. Undrar också över populariteten av den hatiska dokumentärfilmen Dear Zachary i kommentarsfältet. En film som förvisso gestaltar sorg men också ett primitivt hämndbegär mot en kvinna som demoniseras på alla plan, inte bara på grund av de handlingar hon utfört utan också för att hon (förskräckligt nog!) var tolv-tretton år äldre än sin pojkvän, redan hade barn och brukade tala om sex med opassande frispräkighet. Jag förundras över att Svt köpte in filmen.
Självklart tycker jag att mitt eget urval av misärfilm är bäst (duh!) - det är filmer som inte bara frestar på tårkanalerna (fast ibland är misären så total att inte ens tårar kan ge en lättnad) utan också är god filmkonst. Men jag glömde förstås några kandidater. Alltid glömmer man några kandidater. Jag glömde ju Herzogs Stroszek. Och visst hade jag också kunnat ha med Breillats Fat Girl, som Johan Hilton nämner i sin blogg på Expressen.
Hur som helst är jag glad över att det uppenbarligen finns många feelbadfilmkonnässörer därute. Jonas har för övrigt fortsätt hypen genom att utlysa en rolig tävling.
Ps. Är du självmordsbenägen rekommenderar jag dock inte att du av ren nyfikenhet tar dig för att kolla in de här filmerna, om du inte redan sett dem.

7 kommentarer:

stefan hallgren sa...

Sorry för att jag är en så dålig filmentusiast, men av dessa du nämner här, så har jag bara sett Salo, och det önskar jag att jag inte hade gjort.

Nä, tacka vet jag riktiga klassiker som Disneys "Snövit" och BBC-serier som "I, Claudius", "Secret Army" och "Robin of Sherwood". Nästan allt annat är skräp, skräp, skräp, vare sig det är kommersiellt eller kulturellt menat.

Charlotte W sa...

Stefan, vad roligt att du har blogg!! Underbart passande namn på den också.

stefan hallgren sa...

Tja, jag uppdaterar inte särskilt ofta, men ibland känner jag ett behov av att lägga ut mina tankar om vad jag anser att liberalism är och inte är. Du kan väl lägga in nån kommentar nångång, om du har lust.

Jag tycker att det har börjat gå lite trögt i bloggvärlden på sistone. Aprildöden eller nåt.

A-K Roth sa...

Jag minns än en film jag och min man såg på ett motell i Kansas sommaren 1968: Welcome to Hard Times (bra namn på stan). Det som gjorde det ännu mer sjukt var att det blev så spännande och "dreary" att jag satte i mig en hel påse torkade katrinplommon av bara farten och sen...:)

http://en.wikipedia.org/wiki/Welcome_to_Hard_Times_%28film%29

http://movies.nytimes.com/movie/review?res=9402E3D61E3CE53BBC4A53DFB366838C679EDE

Charlotte W sa...

Stefan: det ska jag absolut göra vid tillfälle.
Ja, bloggvärlden är väl inte riktigt vad den har varit. Mitt eget bloggande går på mindre än halvfart numer. Men bloggen är fortfarande oslagbar som arena när man behöver få något sagt och det inte finns någon annan publikationsväg - dessutom styr man över den själv.

A-K: tack för spännande tips! Jag ska se den utan katrinplommon :)

Simon sa...

Arbetslinjen och fas-3, hade jag klickat på om haft med den som ett alternativ.

Charlotte W sa...

Jag önskar att det hade varit fiktionsfilmer...