tisdag, februari 19, 2008

Har antisemitismen spelat ut sin roll?

Det intrycket kan man få av Andreas Malms DN-artikel "Olja på elden", om västvärldens islamofobi. Fast Malm säger det inte själv utan citerar den amerikanske professorn i antropologi och judisk historia Matti Bunzl: "Medan den traditionella antisemitismen har spelat ut sin historiska roll i och med överskridandet av nationalstaten växer islamofobin snabbt fram som det definierade tillståndet för det nya Europa." Den traditionella antisemitismen, det är den där juden är "som främling i nationen, som medlem i en kosmopolitisk ras som svävade över alla gränser och upplöste nationen inifrån, till sitt väsen osund och illojal". Ja det är möjligt att det föreställningskomplexet är så försvagat att det inte längre har någon större betydelse i praktiken. Men liksom antisemitismen föddes ur en religiöst färgad antijudaism har en viss form av antisionism fötts ur antisemitismen, och fortfarande lever gamla myter om barnaoffer, strävan efter världsherravälde kvar.
Den som inte tror mig kan lyssna på ett inslag i P1-programmet Människor och tro från den åttonde februari (programmet finns kvar i trettiodagarsarkivet några veckor till). Där berättas det om hur det högerextrema tyska partiet NPD lierat sig med Iran i en gemensam antisionistisk agenda. Jag tror knappast den svenska antisionistiska vänstern vill känna igen sig i den typ av antisionism som NPD och Ahmadinejad står för, men jag tycker att det borde stämma en och annan av dem som bekymmerslöst skyller det mesta på Israel, till och med existensen av islamofobi, till eftertanke att den NPD-are som intervjuas i programmet konsekvent använder ordet "sionister" istället för "judar". I Leipzig försökte några ungdomar genom att iklä sig israeliska flaggor protestera mot högerextremisternas glada support av Irans fotbollslandslag under en VM-match. Ja, den tyska kontexten är annorlunda - något sådant hade vi näppeligen fått se här i Sverige.
Och de gamla myterna då? Ja, de sprids genom iransk satellit-tv. Och genom Hizbollahs tv-kanal Al-Manar. Det är tragikomiskt i sammanhanget att artikelförfattaren Andreas Malm för några år sedan gjorde det moraliskt tvivelaktiga ställningstagandet att hylla just Hizbollah i dess krigföring mot Israel.
Än islamofobin då? Ja visst finns den, i alla högsta grad. Så kan man i Göteborgsposten läsa om hur någon igår lade två avhuggna grishuvuden på den tomt vid Ramberget där en moské ska byggas.

4 kommentarer:

Anders_S sa...

Jag vet då ingen vänster som beskyller Israel för allt ont. Det där är bara en fördom som är onödigt att sprida.

Anti-deutsche som de där med Israel-flaggorna kallas är allmänt avskyddda i den tyska vänstern. De är en utbrytning ur AFA. En tid fanns en av dom i Göteborg. Inte så behagligt faktiskt. Det kändes som en snutspion.

Charlotte sa...

"Beskyller för allt ont" är naturligtvis polemiskt & ska inte tas bokstavligen. Men nog tycker jag att Jinge passar rätt bra in på det. Det absurda i att skylla islamofobin på Israels tillblivelse är bara ett i en rad exempel på det (han spred t ex också ryktet att det där med mordhotet mot Lars Vilks skulle ha varit iscensatt av israeliska intressen & att Vilks själv skulle varit lierad med dem).
Jag vet inte om den artonåring i reportaget som heter Marco är s k "anti-deutsch". Vet du det? (Och tala om att misstänkliggöra, förresten.) Vad jag vet är finns det hursomhelst i de tyskspråkiga länderna, både inom och utanför vänstern, en annan attityd till den israeliska stadsbildningen och en större skepsis mot antisionism än här (jag bodde två år i Berlin & har själv sett åtskilliga exempel på detta). Av "naturliga" skäl.

Anonym sa...

Håller med dig, Charlotte. Antisemitismen har under sin historia genomgått flera förvandlingar, och bara för att tankefiguren om juden som främling i nationen förlorat kraft (fast jag är inte så säker på det), så betyder det knappast att antisemitismen försvunnit. Att islamofobin finns, och växer sig allt starkare, är likväl ett faktum. Göteborg är bara ett tråkigt exempel på det.

Jag vill inte misstänkliggöra Andreas Malm eller hans agenda, men jag måste erkänna att jag har rätt svårt att förstå vad han är ute efter. (Önskar jag kunde släppa det där med Hizbollah.)

Charlotte sa...

Tack för att du finns Jimpa.
Och ja, det är kanske naivt egentligen att tro att den "klassiska antisemitismen" inte har någon kraft längre. Men man hoppas ju...