tisdag, februari 12, 2008

Regeringen: människan har inget inneboende värde

"Är du lönsam lille vän?" Jag vet inte vem det var som myntade detta högst användbara uttryck, det var visst en progglåt innan det blev en fantastisk tavla av Peter Tillberg. Idag är det i alla fall också titeln på en krönika i Göteborgsposten av Petter Larsson. Och nu handlar det om regeringens invandrarpolicy: "Med ena handen motar statsmakten bort de olönsamma, med den andra vinkar man hit de lönsamma." Larsson kommenterar regeringens förslag till nya och hårdare anhöriginvandringsregler, vilka ackompanjerar en samtidig vilja att öppna upp för arbetskraftinvandring. Han hade också kunnat ta upp regeringen förslag till klargörande av papperslösa flyktingars rätt - eller snarare brist på rätt - till sjukvård. Per Wirtén skrev häromdagen på Dagens Arena att lagförslaget förvärrar en redan dålig situation - vi som hade hoppats på en förbättring, vilket det ju faktiskt givits vissa signaler om, kan alltså känna oss blåsta, och de som vistas här "illegalt" kan känna sig tämligen värdelösa i regeringens ögon.

I en så kallad lagrådsremiss, om "Lag om vård till asylsökande m.fl.", har justitiedepartementet smusslat in ett avsnitt där landstingen uttryckligen förbjuds att ge vård till migranter utan dokument - det vill säga flyktingar som gömt sig eller invandrade som jobbar utan tillstånd.Att inte ha rätt till skärps till förbud. En till synes liten men betydelsefull förändring. I den föreslagna lagtexten nämns några exempel, som att de inte ska få "mödrahälsovård, vård vid abort och preventivmedelsrådgivning". Lagens exempel riktas direkt mot kvinnor och barn.
Jämfört med övriga Europa är migranter utan dokument fortfarande en liten grupp i Sverige. Men deras rättslösa läge har blivit nyckel till stora principiella frågor. Kan man acceptera att människor arbetar och lever helt utan rättigheter, som en mörklagd ö av tyranni, mitt i det upplysta välfärdssamhället?


Jag är rädd att svaret på den frågan är "ja". Så långt har det gått. Regeringen tåler och understödjer ett system som innebär att ett mänskligt liv inte har något värde så länge det saknar rätt pass och inte tycks lönsamt. För även om papperslösa fortsatt har rätt till direkt livräddande vård - men inte heller nu verkligen garanteras detta - så har de uppenbarligen inte rätt till livsuppehållande.

7 kommentarer:

jimpan sa...

Regeringens asylpolitik är verkligen bedrövlig (och då var ändå socialdemokraternas inget att hurra över heller).

Fast jag tycker nog för min del att det där uttrycket ("Är du lönsam lille vän?") är rätt tjatigt.

Charlotte sa...

Nä, det är ju inte precis så att man tänker tillbaka på Barbro Holmberg med nostalgi...men Billström, alltså, jag är lite chockad över hans cynism. (Men vad hade jag väntat mig egentligen? Jag vet faktiskt inte.)

Själv tröttnar jag aldrig på "Är du lönsam...". Tycker det är vad man väl brukar kalla kongenialt, liksom.

Hördu, du har väl sett att det nu ska gå att skriva kommentarer här med wordpressidentiteten, förresten? Eller är det så att du prövat det utan att lyckas? Jag vill gärna veta.

Anonym sa...

Jag hade nog missat det. Testar nu.

Charlotte sa...

Det funkar ju!

Puckohue sa...

Gläns över sjö & strand, 1970.

http://www.progg.se/band.asp?ID=88&skiva=204

Charlotte sa...

Ah, tack för info Pucko! :-)

Anonym sa...

jag och min tvåsamhetssambo har fullt upp med att amortera av vårt nyrenoverade kök och badrum

plånboken styr

vem ger oss mest deg i lädret efter nästa val...