måndag, mars 30, 2009

När man inte har fattat vad det handlar om

Kajsa Ekis Ekman ondgör sig i DN över att försöken att svartmåla vänstern skymmer sikten för viktiga frågor - och visar sig vara duktig på att bagatellisera de problem som i sig tillhandahåller den mörka färg vissa vill täcka hela vänstern med:

För att skapa en skugga är inga kopplingar för långsökta: ett klistermärke på en lyktstolpe nära en butiksbrand genererar tio artiklar om ”våldet från vänster”, att gilla en blogg utan att kolla kommentarerna räcker för att man ska anklagas för att vara antisemit.

Jag föreslår att Ekis Ekman nästa gång kollar in YouTubefilmerna från "tennisdemon" i Malmö innan hon börjar yra om harmlösa klistermärken. Och att hon nästa gång sätter sig in i vad antisemitismdebatten egentligen handlar om innan hon uttalar sig. (Hon kan t ex kolla här, här, här eller här.)

Av Ekis Ekman hade jag inte förväntat mig bättre, men att Cecilia Verdinelli går på i samma spår gör mig lite ledsen. För henne är det de årligen återkommande Kristallnattsmanifestationerna och (no surprise) FFLH/Brå-undersökningen som tjänar som förevändning för att bagatellisera förekomsten av antisemitism inom vänstermiljöer. Verdinelli anklagar skribenter som Dilsa Demirbag Sten och Magnus Sandelin för okunnighet, eftersom de enligt vad hon tror absolut inte kan känna till de här båda företeelserna. För henne är en attitydundersökning - som för att komplicera bilden kan ställas mot en annan sådan - och manifestationer som inte bara mig veterligen saknar större legitimitet i den svenska judiska miljön, utan dessutom (med rätta) anklagats för att använda sig av minnet av Kristallnatten i egna syften, ett ovedersägligt bevis för vänsterns immunitet mot antisemitism.
Tala om ytligt och naivt.

Uppdatering: Magnus Sandelin bemöter Verdinelli i GP:s papperstidning och på sin blogg.

Läs även Psykbryts kommentar.

Uppdatering 2: Jag läste slarvigt och såg inte att den undersökning Verdinelli hänför sig till inte är den intoleransrapport jag hänvisar till (och som brukar vara den undersökning vissa snarstuckna vänstersympatisörer använder som alibi för att slippa diskutera antisemitism) utan FFLH:s undersökning från 2006. Det är lite förvånande eftersom Verdinelli skriver att graden av antisemitism enligt denna undersökning var "allra lägst bland dem som kallar sig syndikalister och socialister". Detta stämmer inte med vad jag ser - det diagram jag tittar på visar nämligen ett lika lågt värde för kristdemokrater som för syndikalister (och här finns förmodligen ett av skälen till att den där intoleransrapporten på vissa håll är så mycket populärare än den senare attitydundersökningen).

Uppdatering 3: Bertil Ardania, f d ledamot av Judiska församlingen i Göteborg, går också i svaromål mot Verdinelli och bekräftar min bild av att vänsterns kristallnattsmanifestation saknar större legitimitet inom den svenska judenheten. "I Sverige har vänstern numera försökt göra dagen till sin", skriver han, och: "Verdinelli och hennes meningsfränder borde ta sig en funderare över varför bland andra Judiska församlingen valde att på ett tidigt stadium dra sig ur vad som ursprungligen var ett bredare arrangemang. Varje år den 9 november väljer i stället Göteborgs judiska församling att, tillsammans med medlemmar av demokratiska partier, samlas för att minnas händelserna i Nazityskland vid Bältespännarparken, åtföljt av en minnesstund i stora synagogan."

Uppdatering 4: Nu ser jag att också Dilsa Demirbag-Sten bemött Verdinelli. Hon beskriver vårt upprop för en vänster som tar antisemitism på allvar på ett delvis felaktigt sätt. Men det må väl vara hänt. Demirbag-Sten har helt klart en poäng när hon skriver att: "Förhoppningsvis förstår Verdinelli att när vänstern ger sig ut på demonstration till minnet av Kristallnatten, men inte välkomnas i samma manifestation som de olika judiska församlingarna, är det något som är fel. Det är som att demonstrera till minnet av Halabja men inte vara välkommen i de olika kurdiska organisationernas led."
----------------
Ps. Radioprogammet Kalibers scoop angående den rasistiska interna jargongen inom SD måste väl ändå tillhöra de mest icke-förvånande nyheterna någonsin. Inte för att förringa reportrarnas arbete alltså, det är naturligtvis viktigt och säkert bra. Men rubriken "Rasism hos Sverigedemokraterna" ter sig för mig mest som en truism. Man måste nästan vara Sverigedemokrat själv för att gå igång på den.

10 kommentarer:

Frederico sa...

Att som den där Verdinelli ge sig på Sandelin är ett misstag, eftersom han verkar vara seriös. Det är dock mer än man kan säga om Dilsa, som inte drar sig för att insinuera att folk är antisemiter på milt sagt låg bevisgrund. Den där palestinskan på TV-debatten är ett exempel på det. Dilsa är helt enkelt inte seriös. Hennes prat om hur hennes släkt för några hundra års sedan blev tvångskonverterade till islam är också rätt lustigt. Ungefär som om det hade minsta relevans idag.

Gällande undersökningen du länkade till så är Sverige med i den.

Frederico sa...

*så är Sverige INTE med i den skulle det vara...

Charlotte W sa...

Jo, jag förstod det. Men det var väl höger-vänsterdimensionen som var intressant? Annars så får vi förutsätta att det finns något i kombinationen "svensk" och "vänster" som skulle skapa en immunitet mot antisemitiska attityder - förvisso en intressant frågeställning men något egenartad kanske, och inte vad någon av de som brukar peka på FFLH/Brå-undersökningen varit inne på.
Att avfärda Dilsa på det sätt du gör tycker jag i min tur inte är särskilt seriöst. Man får väl bemöta det hon säger i varje enskilt fall istället för att ägna sig åt karaktärsnedsvärtning?

Fredrik Stangel sa...

En nästan relevant länk, det här ser ut att kunna gå riktigt galet:
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3006339.ece

Charlotte W sa...

Ja herregud.

Frederico sa...

Jag står för min kritik av Dilsa, även om jag beklagar det nedsättande ordvalet ("hennes prat"). Det var dumt.

Gällande undersökningen så är avsaknaden av svenskt deltagande av rätt avgörande betydelse, då motsvarande BRÅ-statistik behandlade just Sverige. Det blir bara äpplen och päron annars. Undersökningen visade f.ö. att av de svarande som definierade sig som vänster och center så hyste 26%-28% (ca 3% konfidens-intervall) negativa åsikter om judar på en 6-gradig skala, medans svarande som definierar sig som höger låg på 34%.

Ledsen för allt skäll :( Jag tycker faktiskt att du gör ett mycket bra jobb i kampen mot antisemitismen, en f.ö. synnerligen hedersam kamp.

Alex sa...

"Jag föreslår att Ekis Ekman nästa gång kollar in YouTubefilmerna från "tennisdemon" i Malmö innan hon börjar yra om harmlösa klistermärken."

Vad har klistermärkena i Södertälje med Stoppa Matchen-demonstrationen i Malmö att göra?

Och Lars Ohly anklagades väl ändå för antisemitism endast p.g.a. att han uppgett att han uppskattat Jinges blogg? Det är ju inte alls säker på att han känt till att det publicerats anti-semitiska kommentarer, jag kände själv inte till det och då har jag ändå läst Jinge vid ett tiotal tillfällen tidigare.

Det hela handlar om att högern har en så stark hegemoni att de kan ägna sig åt demagogi, eller kanske snarare inte är tvungna att försöka sig på något mer komplicerat, som att vara saklig och intellektuell. Vänstern å andra sidan befinner sig i en väldig svag position för tillfället och är därmed tvingade till saklighet, att resonera, förstå. Vänstern har också bättre verktyg för sådant än högern, som inte producerat någonting intelligent på jag vet inte hur länge.Frederico: "Att som den där Verdinelli ge sig på Sandelin är ett misstag, eftersom han verkar vara seriös."

Magnus Sandelin är inte ett gnutta seriös. Han är minst lika oseriös som demagogen Dilsa.

Fredrik Stangel sa...

Observera bilden till artikeln (främst texten på plakatet: "Den ondaste axeln..."), oavsett om Halvorsen ropat något (det är dock föga troligt att en finansminister skulle vara så djävla dum) eller ej, så är det tydligt att Ekis Ekman inte alls är på rätt spår med att det helt enkelt skulle röra sig om någon guilt by association.

(Rrr, det där blev en (1) rörig och dum mening, men jag tror den går fram ändå. Jag är trött och förkyld och kan inte skriva ordentligt.)

Charlotte W sa...

Alex: Ekis Ekmans kommentar om klistermärken var avsedda att bagatellisera våldsinslag inom vänstern. Det svarta blockets beteende på Stoppa matchen-demon är ett mer rättvisande exempel på detta, och ett exempel där det är befogat att rikta kritik.
Om du bryr dig om att läsa länkarna jag har infogat i texten så ser du att Jingedebaclet inte alls bara handlar om kommentarer som råkat slinka igenom, för det första - och att ingen kallat Ohly för antisemit, för det andra.
Du menar att vänstern är tvingad till "saklighet, att resonera, förstå". Var finns den sakligheten? Var finns det lugna resonerandet och viljan att förstå ifråga om t ex kritiken mot Jinges blogg? Alltför många går automatiskt i defensiven & bryr sig inte alls om att reflektera i frågan.

Charlotte W sa...

Frederico: tack för de vänliga orden & du behöver inte alls be om ursäkt för att du är kritisk.

Fredrik: you & me both...(är också trött & förkyld)