söndag, mars 08, 2009

Den där DC-demon igår då alltså

Några nazister såg jag inte. (Fast kan man vara säker på att känna igen dem?) Inte heller hörde jag några Hitlerrop eller antijudiska slagord, men eventuellt säger den här videon, hos en bloggare jag känner viss tveksamhet inför, något annat.
Att Hamasflaggor vajade i leden var förstås ett antisemitiskt inslag i demonstrationen i sig, på sätt och vis. Hamas är en organisation vars stadgar innehåller kraftigt antijudiska inslag. Därför blev det något bisarrt när Lars Ohly på uppsamlingsplatsen, som en replik på "Israelvänners" kritik, dundrade att "Vi avskyr antisemitism!" och då alltså gjorde sig till talesman för alla på plats. Han hade en Hamasflagga rakt framför näsan när han yttrade detta. Att han nyligen pekat ut en antisemitisk blogg som en av sina favoriter är ett annat litet faktum som åtminstone jag hade i åtanke just då.
Flera talare tog upp detta med anklagelsen om antisemitism, alla naturligtvis för att kraftfullt avvisa den. Rapparen Behrang Miri avslöjade sin egen okunnighet när han förklarade att "vi kan inte vara antisemiter för om man är antisemit måste man vara emot araber också för araber är ju semiter..." (Detta argument har jag f ö tagit upp här.) Därefter brast han ut i en rap som bland annat talade om "sionistmedias lögner". Dror Feiler, talare för föreningen Judar för israelisk-palestinsk fred, var ett annat lågvattenmärke då han delade upp mänskligheten, och i synnerhet judenheten, efter Förintelsen som bestående av de dåliga, som bara pratar om att "det aldrig får hända igen", vs de goda, d v s de som deltar i manifestationer som gårdagens (och jag gissar att inte många av deltagarna var judar...). Att man valt "Krossa sionismen!" som en av demoparollerna är också något jag inte kan låta bli att anmärka på - fattar arrangörerna egentligen innebörden av detta, är de medvetna om att detta kan läsas som ett ifrågasättande inte bara av Israels krigshandlingar och ockupation utan också av statens existens?
Och så har vi ju det här med det svarta blocket...nej, det är inte så att medierna uppförstorar problemet. Läs Sandelins och Daryamadjs kommentarer.
-----------------
Läs också: Antigayretorik om folk som tror att det finns något farligt de kallar "homosexualism", Dina om kvinnliga regissörer i sydösteuropa, Jacob Stålhammar om varningsfilmaren Sid Davis, Jonathan om dålig journalistik.

19 kommentarer:

defiler sa...

Det är intressant att du förvränger mitt tal och utesluter den andra delen av det jag sa om de "tvådelade" mänskligheten.
Jag sa såhär: ”Efter förintelsen finns det generellt sagt två sortens människor och således också två sortens judar. Den ena gruppen säger: detta ska aldrig få hända oss (dvs. att bli utsatta för folkmord, etniskrensning och diskriminering). Och den andra gruppen och till den tillhör vi är dem som säger: detta få inte hända någon annan grupp eller människa över huvudtaget.
Och jag vill ännu en gång betona att kritik av Israels regeringspolitik inte är antisemitism. Kritik av en regeringspolitik är inte kritik av dess folk. Kritik av en viss ideologi (i detta fall av sionismen) betyder inte ett per automatik ifrågasättandet av existensen av den Israels rätt att existera.

Charlotte Wiberg sa...

Jag tycker att det var precis det jag skrev?
Vidare har jag aldrig påstått att kritik av Israels regering är antisemitism. Kritik av "sionism" är ofta svepande och oklar. Man preciserar sällan eller aldrig vad det egentligen är man menar. Det finns ju som du säkert vet också sionister inom den israeliska fredsrörelsen, och de allra flesta judar - skulle jag gissa - är "sionister" i den meningen att de anser att Israel ska existera som en judisk stat. Vilket inte nödvändigt säger något om hur man anser att den staten ska vara utformad, var gränserna ska gå etc.

Rick sa...

Det mesta av kritiken mot Israel är icke-rasistisk men det är oärligt att inte erkänna att det finns kritik som är färgad av antisemitism. Menar Feiler att han aldrig sett eller hört något antisemitiskt från en "antisionist"?

Charlotte Wiberg sa...

Bra fråga...

adler sa...

Jag förstår det där talet är anpassat för att generera applåder, men vi alla vet att det finns fler än två sorters människor, och således fler sorters judar än två grupper.


Annars har man en lagom cynisk världsåskådning.

Anonym sa...

defiler: Det här om att det finns "två sortens" människor, judar, araber etc. tycker jag är för simplistiskt. Det låter lite självhävdande, ungefär som "dom andra är endast för sig själva men vi, vi är för alla. Vi är de goda som tänker på alla." Förvisso en god attityd - om sant. Men då har du antagit att dem som säger "never again" inte är även för andra folk. Hur vet du det? Jag ser det som en fördom som alla andra.

Tänk på de judar som säger "never again - mot oss"när de som grupp kommer under attack, medan de samtidigt är dem som visar "never again" om andra folk. Jag minns hur Elie Wiesel manade på om Bosnien, tidigare om Kambodja och nu om Darfur:

http://www.bu.edu/today/world/2007/09/16/elie-wiesel-urges-u-s-action-darfur

defiler: "...den andra gruppen och till den tillhör vi är dem som säger: detta få inte hända någon annan grupp eller människa över huvudtaget..."

Inte så lite självgratulerande. Men "the proof of the pudding is in the eating". Hur din grupp - är det "Judar för israelisk-palestinsk fred?" - har reagerat och agerat mot folkmordet i Sudan borde i dagens läge visa hur engagerade ni är? Det rapporteras nu att Hamas har skickat representanter till stöd för förbrytarna där. Hur har ni reagerat? Hur har ni manifesterat mot Hamas' mål, agenda och agerande hittills? Någon manifestation på gång?

A-K Roth

Anonym sa...

AK Roth,att saga att det finns tva olika sorters manniskor ar val for enkelt, men vanstern och hogern tolkar Forintelsen pa olika satt, eller hur? Forenklat kan man saga att hogern sager "det har far aldrig handa OSS igen",vanstern sager det har far aldrig handa igen, punkt slut.
Jag begriper inte varfor detta ar sa sjalvgratulerande, jag tycker din attack mot dediler ar orattvis. Varfor tror du att JIPF ar Hamas fans? Ar de ansvariga for vad Hamas gor? Jipf drivs av en djup medmansklighet och rattvisetankande. De ar inte fiender till Israel, men de ar inte fiender till palestinierna heller. Och forovrigt, vad har hogern gjort for Darfur egentligen? :)
Eleni s
For ovrigt...ar det bra att ICC jagar Al Bashir, men mindre bra att han jagar ut hjalporganisationer ur landet. 300000 doda pa 6 ar:(

Charlotte Wiberg sa...

Eleni, så vänster jag är tycker jag verkligen att det är en enorm vänstersjälvgodhet att säga så om förhållningssättet till det förflutna....och det är så förenklat att det är en förfalskning. Tänk på hur öststaterna använde sig av nazismens förbrytelser i sina egna syften och visade mindre intresse för judiska offer än för kommunistiska motståndskämpar, t ex. Räknar man inte in det i hur vänstern har förhållit till det förflutna ja då gör man det oerhört bekvämt för sig...det finns f ö fortfarande exempel på det här sättet att förhålla sig, vänsterbloggaren Svensson t ex. Och det finns naturligtvis mer man kan lyfta fram som problematiskt på vänsterkanten. Blindheten för folkmordet i Kambodja t ex? Det finns så mycket att det egentligen blir löjligt att ens försöka diskutera i ett kommentarsfält. Nej, din kommentar nu var faktiskt riktigt riktigt dum ärligt talat.

Anonym sa...

Obetanksam och dum, det kan jag erkanna.Och visst har jag en tendens till sjalvgodhet :) Nar jag pratade om vanster hoger tanket menade jag framst vanster hoger sionismen. Men jag ar absolut medveten om vansterns forsyndelser, och jag ar absolut ingen kommunist. Kambodja, Kina, Ostaterna,jag haller med om vansterns tystnad dar. Men jag anser fortfarande inte att JIPF ar sjalvgoda, daremot ar attackerna mot dem det. De har anklagats for att befinna sig ”bortom anständighetens gräns” for sina asikter. Jag ville helt enkelt forsvara JIPF.
Eleni S

Anonym sa...

Nu, Eleni, vet jag inte vilka du syftar på under rubriken "högern". Och hur tolkar vänstern och högern Förintelsen olika, Eleni? Förklara.

Min mamma - i saligt åminne - var så antihöger att det hördes på rösten: "han är ju hööögern han!" Jag kan fortfarande höra föraktet och hon hade en poäng förstås som bondjänta gift med en arbetare och deras hårda arbete för ett mer jämlikt samhälle. Men jag har lyckats kravla mig ur syndabockstänkandet och tänker inte illa om dagens liberaler. Det är ju bl.a. dem talat om somligt som vänstern varit så relstivt tyst om.

Det vete katten om inte Torgny Segerstedt som så klart och modigt tog ställning mot nazisterna var icke-socialist, icke-vänster? Nån som vet?

Faktiskt är det liberala krafter som ofta under historien stått upp mot tyranni, slaveri, abolition, etc.

Och nu väntar jag på att signaturen defiler ska rapportera om hans grupps agernade mot Hamas' agerande i Gaza, Hamas' agerande mot Israels civila och Hamas' öppna stöd för de rasistiska slaktarna i Darfur. Finns det ingenting att rapportera, kan man då säga att hans grupp hör till den grupp judar som säger att detta inte får hända någon annan grupp eller människa över huvudtaget???

A-K Roth

Anonym sa...

Eleni: "..Varfor tror du att JIPF ar Hamas fans? Ar de ansvariga for vad Hamas gor?..."

Jag tror inte de är Hamas fans och det skrev jag inte heller. Tillskriv mig inte åsikter jag inte har.

Nej, de är inte ansvariga för vad Hamas gör och det skrev jag inte heller. Jag svarade på detta defiler hävdade:

"...Och den andra gruppen och till den tillhör vi är dem som säger: detta få inte hända någon annan grupp eller människa över huvudtaget..."

Det är stora ord och alltomfattande!(getting hysterical, Charlotte: Halleluja, wonder of wonders! We are saved, we are saved...by JIPF!) Undrade bara om hans grupp manifesterade mot Hamas' våld mot de människor som behöver räddas från deras våld. Följde bara hans linje, Eleni.
A-K

adler sa...

Dror talade väl med Hamasflaggan i blickfång? precis som Ohly? den gick väl inte att undvika? Dror om någon borde väl kunde identifiera den? Om Ohly inte kan det försvånar mig inte. I tåget skreks även

"Khaybar Khaybar ya Yahoud, jaish Muhammad saufa ya‘ud
[Khaybar, Khaybar, o judar, Muhammeds armé skall återvända]"

*Khaybar, i dagens Saudiarabien, var platsen för en av de tidigaste muslimska massakrerna på judar år 628."

Enligt videoinspelningen borde det vara svårt att ha missat..var iaf en 30-40 man stark manskör som lät det eka genom gatorna.. och jag antar dror är familjär med Khaybar? Har han något att säga om det.


Det är ofta JIPF uppmanar andra judar gå med dem, men vill en jude gå med dem, som kanske tar med sina barn, om de kan hamna i en manifestation där ett stort antal människor börjar sjunga att en slakt på deltagaren och hans barn skall äga rum inom simon tid?

Anonym sa...

AK Roth
Segerstedt, må han vila i frid, var en modig man, antifascist och hans tidning, GHT, ansågs som liberal, ett ord som har olika betydelser beroende på vilken sida av "pölen" man befinner sig.
Apropå dela folk i två kategorier, vänster eller höger,verkar vara en mera europeisk fixering.
Om Per Gahrtons tal tyckte jag inte. "Krossa sionismen" kan bara tolkas på ett mycket otrevligt sätt vad mig anbelangar.
EL

Charlotte Wiberg sa...

Adler: ja precis, han måste ha sett Hamasflaggan rakt framför podiet. Det fanns förstås dessutom fler än 1 sådan i folksamlingen.

A-K & EL: nä här i Sverige förknippas väl inte precis Segerstedtliberalism med vänster.

ia sa...

Gud så hemskt, de såg Hamasflaggan!

Adler: Det har aldrig slagit dig att det är sakfrågan som står i centrum? Dvs. här och nu så förtrycker ett folk ett annat - om några representanter för detta förtryckta folk då skriker ut någon religiös besvärjelse har det i det långa loppet ingen som helst betydelse. Det är som att slå ner på Israelvänner för att de hyser sverigedemokrater i sina led. Men till skillnad från Israelvännerna går vi inte ut i medierna och anklagar andra för åsikter de inte själva hyser. Den som söker efter antisemitism, han finner. Den som söker efter rasism mot araber, han finner. Man måste inte ägna sig åt detta sökande, man kan ägna sig åt själva sakfrågan: Vad är det väsentliga här? Att det israeliska förtrycket upphör. Det var vad demonstrationen handlar om, även om ni tror att det handlar om att ta avstånd från antisemitism.

Charlotte Wiberg sa...

Ia: det har aldrig slagit dig att det skulle kunna gå att ägna sig och sakfrågan - och det mkt bättre t o m - och samtidigt ta avstånd från antisemitism? Eller är du av åsikten att "lite antisemitism får man ta" - för det är ju en annan fråga som står i centrum?

adler sa...

ia: Tillskillnad från den aktuella demonstrationen råder det mer eller mindre totalt förbud på pro-Israeliska fredsmanifestationer att bära andra flaggor än Israels och Sveriges, just för att inte sakfrågan ska hamna i skymundan i fall någon väljer resa fanor för att hetsa till mord eller göra reklam för organisationer som inte majoriteten sluter upp bakom. Frihet att flagga och skandera vad man vill i all ära, men då faller även ansvaret för detta på arrangörerna som tillåter det.

Anonym sa...

"Gud så hemskt, de såg Hamasflaggan!"

Ja, ia, det är hemskt i sammanhanget. En utländsk jihadinriktad terrorgrupps flagga i demonstration på Sveriges gator är en skandal. Att svenska politiker marscherar tillsammans med dem är bortom allt förnuft. Hoppas svenska folket har förnuft och hjärta att rösta bort!

Det är också hemsk att du viftar bort och hånar folk som är upprörda. Oförstånd eller illvilja?

Du kan markera ditt ogillande av Israels agerande på annat sätt, helst inte på ett sätt som i Malmö. Usch! Du viftar bort att en antisemitisk, folkförtryckande och våldsförhärligande utländsk grupp som Hamas skanderar ord om att massakrera judar. På svenska gator. Om du inte vill tänka hur detta berör judiska familjer kan du väl tänka på palestinier som flytt den sorts förtryck och intolrans dess står för.

A-K Roth

Anonym sa...

Charlotte, Segerstedts dotter Ingrid Segerstedt Wiberg (oops släkting?) blev visst under kriget s.k. guardian åt bl.a. två judiska flickor från Hamburg, Hannelore och Inge, döttrar till Hertha i boken "Breven till Hertha", skriven av Ingrid Lomfors. Sedan flickorna bott i varsin fosterfamilj i Dalsland kom de till internat för judiska flyktingbarn i Göteborg. När kriget var slut var de alla föräldralösa, sa Inge senare till mig på flytande svenska. Av en komplett slump träffade jag dottern till Inge, Karin, på ett Hadassah-möte och fattade att hon hade svensk anknytning när hon kom med toscatårta. Så var det med det. De talade om boken och det slutade med att jag översatte hela boken kapitel för kapitel så barnbarnen (René, Karin och Gail) till flickorna som hjälptes av svenska familjerna Johansson och Karlsson (tror jag det var) kunde läsa det, bara för eget bruk, tror inte jag bröt nån copyright. I plead innocent!

Det är en liten värld ibland. Inge och Hanne hade kontakt, även om sporadisk, med sina svenska familjer fortfarande. Inge (en dramatisk äldre dam när vi träffades en) sa till mig att hon trodde hon hade dött och hamnat i himlen när de bjöds på kafferep vid ankomsten. Så mycket kakor hade hon aldrig sett. Och under tiden sjönk Hertha bit för bit ner i helvetet. Och man Marscherar och skanderar judehat i Malmö. Oh, well, en annan kan också vara dramatisk.

A-K Roth