söndag, april 05, 2009

Animerad hysteri

Herr Stangel påminde mig i en kommentar till förra delen av serien "hysteri på film" om hur mycket hysteri det ju finns i tecknad film. Nu var det "gamla Pluto- och Kalle Anka-kortfilmer" som var hans exempel, och de är goda exempel, men mina tankar vandrade förstås iväg till Tex Averys och Chuck Jones hysteriska mästerverk. Till min stora glädje & förvåning finns de faktiskt på YouTube. Inget inom animerat är väl så hysteriskt på ett fantastiskt underbart sätt som kombinationen "Wagner + Bugs Bunny" i (Jones) What's Opera, Doc?Daffy Duck måste självklart också vara med på ett hörn:Och, som sagt, Tex Avery himself, naturligtvis. Här med en av de många Lilla rödluvan-varianterna, där Rödluvan är en svåråtkomlig sjungande vamp medan vargen och mormor är två überkåta frustrerade hysteriker (visst är Averys varianter på sagan sexistiska etc, men nu råkar jag älska utstudsande ögon & allt det där oavsett sammanhanget):

7 kommentarer:

Fredrik Stangel sa...

Ah, äntligen lite riktig film, istället för de där obegripliga Fäldini och Värner Hedgehog och vad de nu heter.

Charlotte W sa...

Hehe. Så bra att Ni är nöjd, herr Stangel!

Fredrik Stangel sa...

Lika nöjd som vargen i Lilla raffiga Rödluvan.

Charlotte W sa...

Va? Du vill väl inte skjuta dig? Eller du menar att du är så lycklig att ögonen poppar ut & det börjar vissla ur öronen på dig?

Fredrik Stangel sa...

Jag måste bara påminna (kanske överflödigt, du känner nog till den här), det bästa av de två hysterins världar: http://www.youtube.com/watch?v=XXdV4UlQq9U

Det är synd att inte Lena Hyena (från samma film) finns på Youtube, det är en medveten kopia av scenen med vargen och mormodern i Lilla raffiga Rödluvan.

Fredrik Stangel sa...

Vargen är förresten lika nöjd ändå, trots att han skjuter sig.

Charlotte W sa...

Hehe. Tack för den påminnelsen!