torsdag, maj 29, 2008

Ny krönika, nytt nummer av flm, ny sexualmoral

Min senaste varannanveckaskrönika i Malmö Lund City kan läsas här.
---------------------
Här kan man läsa en debattartikel som propagerar för en ny sexualmoral hos unga. Den kommenteras klokt av Hanna Wagenius. Även om artikelförfattarna ter sig bra mycket mer vidsynta än vad andra förfasare över ungdomsaborter, smittspridning mm brukar vara så ger de ändå uttryck för en normativ sexualsyn man kan ifrågasätta. "Kärlek och sexualitet hör ihop" skriver de, som om detta vore en självklarhet. Men det är ingen självklarhet. Och det är framför allt inte självklart att sex alltid åtföljs av kärlek. Men även i de fallen där det inte gör det är det fullt möjligt att själva akten genomförs med ömsesidig respekt osv. Och jag tycker inte man ska förmedla en förljugen bild av sexualitet till ungdomar - en som säger att sex utan kärlek skulle vara en anomali och något "onaturligt".
----------------------
Läs också idag: Rakel Chukri om ett osynligt folk, Isabella om utvärderingen av avkriminalisering av sexhandel på Nya Zeeland, Ilse-Marie om alliansens politik för utanförskap, Hynek om Kapten Stofil, Heiti om alternativa företagsformer.
Rakel Chukri dyker upp igen som nyckelperson när Jonathan återvänder till diskussionen om tidskriften Mana.
-----------------------
Nu ska jag dyka ner i soffan med det nya numret av filmtidskriften flm.

Ps. På förekommen anledning ser jag mig nögdad att börja med kommentarsgranskning. De som inte har något annat ärende än att spy galla kan alltså hädanefter känna sig blåsta.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Härlig krönika om ESC. Personligen var jag en av dem som spydde galla över ESC. Men sen flyttade jag till landet(Malmö)och delade lägenhet med en lesbisk tjej. Och efter många vilda nätter(dans i neon)på club indigo blev jag frälst. Nu känner jag bara kärlek. Schlager gör mig lycklig (story of love and compassion) på ett simpelt och fantastiskt sätt.
/Ashna

Charlotte sa...

Va, kallar du Malmö för landet? Stockholmare...:-) eller?

stefan hallgren sa...

Ha ha, min åsikt "sexig och snabb" leder (jag röstade som no 2 på den), men tyvärr missar jag alla schlagefestivaler och sånt nuförtiden. Inte av snobberi, och inte ens av tidsbrist, men för att jag under så lång vande mig av från att titta på TV. Det började väl egentligen redan med att dom la ner High Chaparall ca 1970... och sen följde en period av sjukt dåliga program i ca 30 år, och sen var man ju helt avvänjd från detta medium.

Anonym sa...

Jepp stockholmare. Men jag brukar kalla stockholm också för landet när jag känner mig så där hip och internationell :).

Ang. sexualmoralen. Svårt det där. Man ska inte stå med pekpinnen och moralisera över folks sexliv och särskilt inte vuxnas.
Men jag tror att många upplever att det finns en slags slit och släng mentalitet när det gäller sex och om man dessutom har ett arbete där man handskas med könssjukdomar och aborter så blir det naturligt att reagera. Jag tror iallafall att det är viktigt att prata om vissa värderingar när det gäller sex utan att för den skull dömma andras leverne.
/Ashna

Charlotte sa...

Stefan, din old-timer där :-) Kul att du hittade ett alternativ att rösta på. Tyvärr är det inte precis den populäraste omröstning jag haft...

Ashna: jo, det håller jag med om - att man måste kunna tala om värderingar i samband med sex. Sådant som ömsesidig respekt, bådas behov av njutning, tolerans mot olika typer av läggningar osv. Det är just det där att se sex som mer eller mindre uteslutande en ingrediens i romantisk kärlek jag vill ifrågasätta. Jag kan t ex inte se nåt fel i att ha en s k "knullkompis" - om relationen är på lika villkor.

Anonym sa...

Ifall sex uteslutande måste vara i kombination med ett förhållande eller inte. Jag tror att antingen tror man på det eller så gör man det inte. Men man kanske kan tro på det för sin egen del sen kan ju andra göra som de vill.
En vuxen person kan ändå ta sina egna beslut och handskas med vilka konsekvenser än besluten för med sig men jag tror samhällets helhetssyn påverkar yngre människor.Då kan det vara bra med en balans i debatten. Speciellt eftersom sex ändå är nåt som kan ha konsekvenser.
/Ashna

Charlotte sa...

Jag kan inte se att samhällets helhetssyn egentligen är så positiv om den handlar om att sätta likhetstecken mellan kärlek & sex. Det leder till förljugenhet, till att alla de undantag från regeln som finns måste täckas över - ibland genom att man låtsas att det ändå handlar om kärlek (som krograggaren, som använder romantiska tricks för att få tjejen dit han vill), ibland genom att det skapas ett tabu omkring sexuella relationer utan kärlek.
Att sex kan ha konsekvenser kan man handskas med ändå - man kan ju faktiskt också ha en kamratlig relation till sin sexuella partner, även om den inte är romantisk.