måndag, maj 19, 2008

Inför morgondagen

Opinionsarbetet pågår in i det sista. Idag försöker ett gäng centerpartister på Brännpunkt hedervärt förmå sina partikamrater i riksdagen rösta emot det ”Förslag till lag om hälso- och sjukvård åt asylsökande” som är tänkt att klubbas imorgon. De skriver:

Migrationsministern och delar av alliansen menar att vård till papperslösa skapar incitament att vistas gömd i Sverige. Det är en absurd argumentation.
Det är löjligt att inbilla sig att mannen som får insulin basunerar ut det över hela världen och omkullkastar vår asylpolitik.
Vi förväntar oss att våra partikamrater i riksdagen agerar för rätten till vård.
Nu verkar ministern ha ändrat sig om barn- och mödravård. Det är positivt, men långt ifrån tillräckligt. Tillgång till vård är en mänsklig rättighet, enligt FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna (§25).
Även i Barnkonventionen (§24) står att ”Konventionsstaterna skall sträva efter att säkerställa att inget barn är berövat sin rätt att ha tillgång till sådan hälso- och sjukvård”. Sverige och Österrike är de enda länderna i EU som inte ger vård till asylsökanden och papperslösa.
Till och med Spanien, som har en mycket mer besvärlig situation med illegal invandring, är bättre än vi.
Att Sverige nu kan stifta en lag, som bryter mot de konventioner som vi vill att fler länder ska skriva på, är oacceptabelt.

Tyvärr är det tydligen så att sossarna kommer att rösta för förslaget (med deras berömda partipiska gissar jag att de gör så mer eller mindre enhetligt). På så sätt kan förslaget gå igenom även om det inte råder enighet inom alliansen. Det är skandalöst. De socialdemokratiska riksdagsledamoterna borde lyssna på sina nuvarande och tidigare partikamrater Catti, Katrine, Roya och Matilda.
-----------------
För övrigt anser jag att det är ondska att spekulera i ris under pågående global matkris.

3 kommentarer:

Heiti Ernits sa...

Word!

jacobsteel sa...

Tja, praktpaddan Göran Johansson (s) har ju sagt vad han tycker om flyktingar. Så att hoppas på s vart väl lönlöst... tyvärr.

Var Federley får sin information om papperslösas skyddsbehov ("papperslösa är personer som olovligen befinner sig i landet utan tillräckliga skyddsskäl)" klippt från länken 2008-05-19 har jag ingen aning om.

Ingen av dessa herrar har presenterat ett iota av ekonomisk research/redovisning för att deras idéer på något vis totalt skulle vara "lönsamma", eller ens spara någon pengar.

Jag är glad att jag inte vårdas enligt senaste kappvändaråsikter när jag åker in akut i alla fall, så mycket är säkert.

Charlotte sa...

Ja, man skäms, som sagt...