måndag, maj 26, 2008

Men hallå, liksom

En helt okritisk artikel om en undersökning som är genomförd av Fastighetsägarna Stockholm, men lika gärna hade kunnat vara ett beställningsverk åt den borgerliga regeringen, står idag att finna i DN.
Citat:

Utredarna slår fast inte bara att hyresgäster med hög inkomst bor i attraktivare bostadsområden. Utan dessutom att hyresgästerna i de attraktiva områdena i Stockholms innerstad betalar obetydligt mer i hyra än hyresgästerna i mindre attraktiva områden i ytterstaden.
På Östermalm går bara 18 procent av hushållens disponibla inkomst till hyran. På Järvafältet - i Rinkeby, Tensta, Akalla, Husby och Kista däremot går 32 procent av hushållens inkomst varje månad till hyreslägenheten.


Och slutklämmen leverar Fastighetsägarna Stockholms VD oemotsagd:

- Tanken med hyresregleringen var att man skulle motverka kopplingen mellan hyresrättens attraktivitet och inkomsten. Att den ska motverka den ekonomiska segregationen och göra det möjligt för alla människor att bo överallt. Men den här undersökningen visar att hyresregleringen inte lett till detta....

En argumentationslogisk grundkurs vore kanske på sin plats. Eller en mer kritisk journalistik. För, hallå, om vissa tjänar mer än andra men hyran ligger på ungefär samma nivå i olika områden så kommer vissa - de som tjänar mer - att ha mer pengar kvar när hyran är betald oavsett vilket område de bor i. Och att det skulle finnas ett orsakssamband mellan att höginkomsttagare flockas i vissa områden och att det inte är betydligt högre hyra i dessa områden än i andra torde knappast vara bevisat av detta.
Däremot krävs det inte särskilt stor logisk förmåga att inse att om man höjer hyran drastiskt i de områden där höginkomsttagare flockas så blir det ännu svårare för låginkomsttagare att ta sig in i dessa attraktiva områden.
Slutsatsen är alltså: motverka det som istället är de faktiska orsakerna för segregationen. Det kan handla om att försöka få fastighetsägare låta en större andel lägenheter gå till människor i bostadskö istället för att låta en hyresmarknad som smörjs av kontaktnät och svarta pengar råda ointagligt.

Se även Barbro Engmans blogg.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Exakt... I hela artikeln är det underförstått att marknadshyror bör införas - och på vilket sätt skulle det lösa dagens boendesegregation?!

Anonym sa...

Hm, de låtsas som om det är rättvisa som eftersträvas. Följden av det vore att förutom vad bloggen säger även ha relativa hyror i progressiv proportion till inkomsten. Sedan kan vi om vi vill komma överens om att man får lägga lite mer av sin inkomst i vissa områden pga något skäl.
/Johan

André Johansson sa...

Fastighetsägarna visar sin gammelmarxistika sida: Progressiv hyressättning är framgångsmelodin enligt rapportens resonemang. Alla ska betala 25 procent av disponibel inkomst i hyra!

Här finns mer om konstigheterna i värderingen av hur väl dagens hyressättning gynnar integrationen:

http://www.hyresgastforeningen.se/eprise/main/hemhyra/firstpage/edition/0/everyone/firstPage?ViewMode=0&orgId=0&movefirst=firstPageItem20080526_131647683&ObjectID=204147

Charlotte sa...

Ja här det uppochnervända världen som gäller...
Tack för länk André & tack för kommentarer allihop!