onsdag, maj 14, 2008

Miljontals tillgängliga barnporrsidor på nätet?

Igår talades det på Rapport om att internetexplosionen eventuellt kan ha lett till en ökning av pedofila aktiviteter. På nätet finns det, så löd resonemanget, massor av frestelser för den som har en pedofil läggning - frestelser som kan göra det svårare att motstå destruktiva impulser. Frestelser som kanske kan trigga en dittills sovande läggning. Det finns miljontals tillgängliga barnporrsidor på nätet, påstods det frankt.
Den typen av för mig väldigt märkliga beskrivningar av nätet som en tummelplats av allsköns olagligt äckel görs då och då i media, och mig veterligen aldrig med åtföljande bevisföring. Till exempel så har jag flera gånger hört det sägas att barn som utnyttjats och filmats eller fotograferats med påföljande internetpublicering riskerar förföljas hela livet av att kamrater och andra i omgivningen kan "råka stöta på bilderna av dem på nätet". Som om man regelbundet bara precis råkar stöta på barnporrbilder på nätet, liksom. Själv stöter jag aldrig på dem. Och jag tvivlar både på att de sidor som innehåller sådant skulle vara så många som "miljontals" och på att dessa sidor skulle vara lättillgängliga för outsiders.
Jag letar ofta efter olika typer av bilder på nätet, bilder jag kan använda att leka med i photoshop. Ett par gånger har jag letat på könsord, och då faktiskt stött på en del märkliga djurporrbilder (alla utlagda av en och samma snubbe dock) men bara en gång sett en porrbild med en tjej som såg för ung ut (jag anmälde sidan till polisens barnporrgrupp). Okej, jag brukar inte regelrätt porrsurfa - förvisso är det möjligt att det finns en hel skog därute som jag helt enkelt aldrig klivit in i och förmodligen heller aldrig kommer att kliva in i. Jag har aldrig medvetet sökt efter barnporr - jag kan inte tänka mig att jag någonsin kommer att ha anledning att göra det och jag vet att jag aldrig kommer att ha lust till det. Men nog borde all den där barnporren sippra in i övriga bloggosfären om den nu vore så vanlig och så lättillgänglig? Vad säger ni där ute? Finns det någon därute vars erfarenheter motsäger mina - eller tror ni som jag att media ägnar sig åt en del oreflekterad ryktesspridning på det här området?

30 kommentarer:

opassande.se sa...

heh, påminns om hur jag en gång "stötte på" något vedervärdigt på riktigt var efter att jag följde noggranna instruktioner i en artikel i Dagens Nyheter, för att hitta en film som sades vara förskräcklig. Och det var den. *ryser*

Nåja, visste man inte bättre så skulle man faktiskt kunna tro att gammelmedia ägnar sig åt en massa omotiverad ryktesspridning. Men de är ju såklart mycket bättre än så. Eller?

Blogge Bloggelito sa...

Jag såg några enstaka lolitabilder på en nyhetsgrupp en gång för länge sedan. Det var på den tiden jag drog ner i princip allt från alt.binaries.pictures.erotica, där man kan se det mesta av det bästa. Men det var också allt, det finns ingen tolerans för sådant bland vanliga användare, vilket är varför materialet bara finns på slutna ställen. Minus enstaka bilder på 4chan.org och liknande, men det räknas inte i sammanhanget.

Bahnhof och Oscar Swartz är kända i sammanhanget för att ha hyst en viss mängd material av mer oskyldigt slag på sina servrar under nätets barndom.

Sen finns det förstås en del tecknat material i hentai- och lolikon-genren, men det blir då många japanska sidor man måste spärra. Jag räknar inte in sådant, men det gör kanske polisen.

Man kan för övrigt inte ”utveckla” en läggning man inte har.

Anonym sa...

När du är rädd så ger du andra möjligheten att kontrollollera dig baserat på dessa rädslor, därför skräms de.

Men fundera över eventuellt resultat, för resultatet pekar ofta på motivet. Så, vem har denna önskan och kan då tänkas vara his masters voice?

Kan möjligtvis någon vilja att vi ropar "Reglera Internet!" det torde ju kunna vara ett högst tänkbart resultat. Om ja. Vilka känner vi till med denna önskan?

Charlotte sa...

Opassande (Emma? Marie?): de måste naturligtvis vara bättre än så. :-)

Blogge: jag uttryckte mig nog lite klumpigt, vad de menade var inte att man skulle kunna utveckla en läggning sådär helt plötsligt utan att en redan existerande läggning ev skulle kunna förstärkas eller "väckas" på ett okontrellerbart sätt....
Det du skriver bekräftar ungefär det intryck jag har: det som finns tillgängligt för "allmänheten" är rätt lite och tillhör inte de råa grejerna.

projO sa...

Det finns en libertarian komiker som tar upp det här med myten att internet är översvämmat med barnporr:
http://www.youtube.com/watch?v=8APlx9btTn8

Väldigt sant, träffande och underhållande.

WysiWyg sa...

"[...] skulle kunna förstärkas eller "väckas" på ett okontrellerbart sätt [...]"

Jo, för vi är alla bara djur. Varje gång jag ser en naken kvinna på skärmen måste jag låsa fast mig själv för att hindra mig från att springa över till grannen och våldta henne. Eller någon annan. *suck*

Varför kan inte folk inse att det ytterst sällan är så att man inte kan kontrollera sig själv.

Charlotte sa...

Projo: tack!

wysiwyg: ja det är sällan. Men nog är sexualiteten en stark drivkraft.

Alexander sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Charlotte sa...

Alexander: känner du till pedofilnätverk på nätet tycker jag du ska kontakta polisen.
Och du kan självklart inte använda mitt kommentarsfält för att lägga ut kodord till sådana.

Alexander sa...

Jag känner inte till några "pedofilnätverk". Jag syftade på vanliga fildelningsprogram som eMule, där användarna är anonyma. Vill du bedriva detektivarbete så varsågod. Ladda ner programmet, sök efter det du ogillar, försök identifiera användare och anmäl dem av hjärtans lust.

Vad gäller "kodordet" som jag publicerade är det mig veterligen varken nytt eller särskilt hemligt och jag tror knappast att folk som är intresserade av dylikt surfar in på din blogg för att hitta sådan info. Jag skrev ut det som en del av svaret på din fråga, av autenticitetsskäl, inte som ett sätt att locka eller leda någon till barnporr. För min del väger öppenhet tyngre än behovet att dölja det som inte är svårt att hitta för den som söker och ointressant för den som inte gör det.

Men du avgör förstås själv vad du vill publicera på din blogg.

Charlotte sa...

"Behovet av öppenhet"? "Autenticitetsskäl"? Jag kallar det i bästa fall naivitet....om du inte fattar varför jag inte vill sprida kodord till pedofilfildelningsnätverk så är du oerhört dum. Din attityd av att det är okej att kolla in & hänvisa andra till platser där man kan kolla in övergrepp på barn i syfte att informera sig finner jag desutom motbjudande.
Ja, jag bestämmer vad & vem som får lov att finnas här. Men det finns också en lagstiftning som sätter gränser och det finns regler för hur bloggertjänsten får användas. Jag varken vill eller får tillhandaha hänvisningar till var det finns barnporr. Fattar du verkligen inte det?
Jag är rätt trött på dig och din arrogans överhuvudtaget. Du får gärna vara frånvarande här ett bra tag hädanefter.

Alexander sa...

Inga problem. Jag ska varken läsa eller kommentera mer efter det här. Men en sista kommentar känns ändå motiverad:

Jag har redan förklarat att det inte handlar om några identifierbara "pedofilnätverk". Moderna fildelningsprogram fungerar inte så. Det så kallade "kodordet" är heller inget man behöver för att söka reda på olagligt material av den typen du syftar på, det är bara ett av flera samlingsnamn som finns för sådant material. Ingen behöver således leta i kommentarerna till din blogg för att hitta det de söker, om det är sådant de söker efter. Du ställde en fråga i ditt inlägg och jag försökte besvara den. Enligt ditt sätt att resonera får jag inte heller skriva att det går att hitta barnporr på vanliga fildelningsprogram. Eller ens att den finns på internet. Och ändå var det precis det du undrade över.

Kanske är jag naiv som försöker resonera förutsättningslöst om sådana här saker. Min attityd är framför allt att inte ha alltför bestämda åsikter om saker jag inte vet så mycket om. För mig är arrogans snarare det motsatta. Tråkigt att du fick en så negativ uppfattning. Tack och hej.

laura sa...

blogge o charlotte: varför skulle man inte kunna utveckla en läggning man inte har? jag har både ut- och avvecklat lite olika "läggningar". och tror inte på att man till slut hittar sanningen om sig själv eller nåt sånt.

Charlotte sa...

Laura: jag försökte bara återge vad som sades i Rapport. Och de talade inte om att man skulle kunna utveckla en pedofil läggning från noll.
Jag förstår vad du menar och du har förstås rätt: man kan mycket väl vid femtio års ålder bli kär i en kvinna efter att ha varit straight hela livet, t ex. Så tror i alla fall jag. Eller man kanske upptäcker av en slump att man gillar bondage efter att under trettiofem års tid aldrig skänkt sådana saker en tanke. Samtidigt ser jag det som tämligen osannolikt att man vid ett senare tillfälle kan komma att utveckla en läggning som fullständigt står i motsättning till allt man är vid ett givet tillfälle. Och jag ser det som nödvändigt att för egen del kunna säga "Jag kommer aldrig att utvecklas till att bli en lustmörderska" eller "Jag kommer aldrig att vilja begå sexuella övergrepp mot ett barn". Annars skulle jag ha svårt att leva med mig själv.

Andreas sa...

Jag ser det som nödvändigt att tänka "Kanske under vissa förhållanden kunde även jag begå saker jag nu anser avskyvärda." Annars placerar man sig själv i en bättre del av mänskligheten, och avskärmar de ondskefulla våldsverkarna. "Sexmonster, sexmonster!" kan man skriva och förföra sig och på så sätt upphöja sing själv som god männsika. Men sexmonstret är ingen människa. Hitler var knappt en människa, och alla andra vanliga tyskar som deltog i massmordet... inga människor, för jag SJÄLV kunde aldrig har varit en av dem ... Detta, här något tillspetsade, tankesätt är farligt. Vi behöver se inåt, granska vår egen eventuella "ondska", för att på så sätt kunna undvika framtida snedsteg eller katastrofer. Det finns endast självförhävelse, ingen eftertanke, i "Jag? Nej aldrig jag. Jag är bättre."

Så min filosofi är faktiskt den rakt motsatta din, Charlotte. Jag finner det nödvändigt att tänka motsatsen. Annars har jag avhumaniserat en del av mänskligheten och upphöjt mig själv till en annan sfär.

Charlotte sa...

Så du menar att du med den kommentaren inte upphöjt dig själv till en annan och högre sfär än min?

Anonym sa...

Det finns barnporr på FreeNet, som är enkelt att komma över om man bara söker på det. Sidorna är till och med indexerade, har jag för mig.

Det är faktiskt den enda anledningen till att jag inte använder FreeNet längre. För mig är det helt OK att tunnla folks trafik, oavsett vad det är, men gränsen går vid att spara deras saker på min egna hårddisk.

Charlotte sa...

Det är onekligen ett problem att barnporr förstör de arenor man försöker bygga upp utanför "maktens insyn", s a s.

Charlotte sa...

Jag kan inte riktigt släppa Andreas kommentar. Jag tycker den var så jäkla dum. Har jag hävdat att det finns oförklarligt onda människor utan beröringspunkt med mig och andra bara för att jag, vid över fyrtio års ålder, anser möjligheten vara ungefär lika med noll att jag skulle bli till pedofil helt plötsligt? Även om man aldrig känner sig själv helt & hållet & bla bla bla så är personligheten till stora delar grundlagd vid min ålder. Det betyder sannerligen inte att jag inte begriper att jag hade kunnat vara helt annorlunda om jag växt upp under helt andra omständigheter etc.
Demoniserar jag andra genom att inte vilja acceptera att i mitt kommentarsfält ge utrymme för kanaler till barnporr? Lägg av. Att inte se andra som omänskliga monster är sannerligen inte detsamma som att tycka att övergrepp på barn inte är nåt att bråka om. Även Andreas tycker förmodligen att vissa saker är moraliskt fel - utrota judar, sexmörda, våldta barn etc.

Andreas sa...

"Demoniserar jag andra genom att inte vilja acceptera att i mitt kommentarsfält ge utrymme för kanaler till barnporr?"

Det skrev jag inte, och jag menade inte så heller.

Egentligen rör min invändning mer det allmänna i att avskriva sig själv från ondskan, inte just det specfika med pedofili. Så jag fortsätter vid ditt sista spår.

Ja, de flesta skulle här i dag tycka det är fel med massmord på judar. Så skulle de flesta tyskar sagt nån gång innan (inte bara efter) nazismen också. Likväl deltog miljontals vanliga tyskar, mer eller mindre direkt, i massmordet. Kunde du, kunde jag, varit en av dem? Om man får tro historien - titta även på andra massmord begångna i olika tider och platser - kan många av oss, men inte alla, vara en av dem. - Den här tanken kan ju leda till konstruktiv självreflektion, som kanske kan undvika framtida katastrofer, till skillnad från "Nej, nej, aldrig jag, inte jag".

Charlotte sa...

Men när i h-e menar du att jag skulle ha sagt "nej, nej aldrig jag"???

Charlotte sa...

Ja, jag blir förbannad.
Att mästrande komma med en massa trivialiteter & det iförd en jävla jesuskåpa, det är fanimig tröttsamt & inget jag har lust att bara tacka för & ta emot.

Charlotte sa...

...och bara så det står fullständigt klart en gång för alla: det jag skrev i en kommentar ovan var "Samtidigt ser jag det som tämligen osannolikt att man vid ett senare tillfälle kan komma att utveckla en läggning som fullständigt står i motsättning till allt man är vid ett givet tillfälle." UTVECKLA EN LÄGGNING alltså. Något helt annat än att vara för feg för att våga stå emot en tyrann, ge efter för ständigt innötande propaganda etc. Diskussionen här handlade om sexuella läggningar, andreas, tills du kom in i den.

Andreas sa...

Jag må uppfattas mästrande. Men du är oerhört otrevlig.

Jag tycker att jag ganska någorlunda följt spåret, och min utvikning om massmord följde ju på vad som sagts tidigare.

Du skrev: "Samtidigt ser jag det som tämligen osannolikt att man vid ett senare tillfälle kan komma att utveckla en läggning som fullständigt står i motsättning till allt man är vid ett givet tillfälle."

Och visst du skrev "läggning". Men om det handlar om att våldta barn, så har ju erfarenheten visat att förvånande många soldater i krig tycks vara benägna till sådana brott. Blir månne alla pedofiler soldater? Det verkar väl inte särskilt troligt.

Jag vet vidare inte hur man skulle kunna framföra synpunkten att andra människor borde vara mer ödmjuka och självkritiska och mindre fördömande mot andra, utan att, från din synpunkt, vara "iförd en jävla jesuskåpa".

Charlotte sa...

Då tycker jag du själv ska börja med gott exempel, Andreas. Hur "ödmjuk" tycker du att din första kommentar egentligen var? Det var nog den mest skenheliga kommentar jag nånsin fått.
Och hur många gånger ska jag upprepa det: det jag skrev om var att "utveckla en läggning", inte om handlingar man kan göra sig skyldig till under extrema omständigheter.

Susz sa...

Nepp- media pysslar nte med nån ogrundad ryktesspridning..det har beslagtagit määngder av datorer -och sprängt ligor oxå mammor/föräldrar som begått våldtäckter på barn och sålt vidare..även via webcam. Barn ner i spädbarnsåldern..Har du undgått att se det? Har du undgått att läsa vilka korta straff eller inga alls förövarna får i Sverige? De som förstört barns liv ända upp i vuxen ålder...Hardu undgåt att se bloggare som försvara övergreppen..
Det finns där- som ett getingbo- rena människohandeln..äveni Sverige..har du undgått att se mail som sänd ut där gubbar kan beställa asiatiska barn?
Nix- jag har inte sett övergreppen- bara de interpool publicerat..jag vill inte se dem heller- jag vil se att förövarna åker dit - får vettiga straff och att utsatta får hjälp.Bra att du anmälde- anmäl de om djuren oxå..eller sänd länken till mig..Ha det bässt--

Thomas Tvivlaren sa...

Bra inlägg Charlotte! För några år sedan ruttnade jag på falskheten/okunskapen som härjade bland användarna på många communities där snart var och varannan användare hade bannerlänkar a la "Ser du barnporr på nätet anmäl det här". Den person som INTE själv finner vägar för att göra en anmälan efter att själv ha sett verklig barnporr är troligtvis inte så benägen att någonsin göra det. Dylika kampanjer får bara som följd att a) den negativa myten om nätet fortlever samt att b) de som hoppar på dem kan känna lite "halledudanemig vad duktig och samvetsgrann jag är som människa".

Charlotte Wiberg sa...

Tack Thomas.
Jag är f ö glad att se att du lever vidare på nätet - var rädd att du hade packat ihop verksamheten där ett tag (jag har svårt att acceptera att andra faktiskt har ett liv utanför bloggosfären osv ;)).

Thomas Tvivlaren sa...

Det är nog en definitionsfråga det där Charlotte. För stunden kliar det något gruvligt i fingrarna och gnager i själen för att jag inte kunnat få ur mig några inlägg kring den aktuella FRA-övervakningen. Tiden är verkligen en lyx i dagens samhälle.

För övrigt har jag saknat att läsa dina inlägg också. Det "dåliga" med dem är ju att de ofta inte är så lättuggade och korta varför jag inte gärna skummar igenom dem på sparlåga och med läsarglöden svalnande. De förtjänar bättre.

Charlotte Wiberg sa...

Jag har också dåligt samvete för att jag inte riktigt mäktar med FRA-frågan mer. Som tur är finns det ju ändå de som gör det: Opassande-Emma, O Swartz m fl.

I övrigt: tack för fin komplimang!