lördag, maj 17, 2008

Billströms brutalitet

Jag ser att Tobias Billström svaratZarembas artikel om regeringens vårdproposition gällande papperslösa. Han nämner (naturligtvis) inte den kritik som kommit från FN. Han har (naturligtvis) inte tagit till sig någon kritik alls, vare sig därifrån, från Zaremba, från Rätt till vård-initiativet eller nån annanstans ifrån. Tvärtom anser han sig grymt missförstådd. Han försöker ju bara göra saken bättre! "I sin artikel i söndagens DN missar Maciej Zaremba det viktigaste; nämligen att regeringen just nu diskuterar utvidgad rätt till vård för gömda och papperslösa, vilket är mer än vad tidigare regeringar förmått", skriver han. Ständigt dessa meningslösa slängarna mot sossarna, säger jag. Varför förmår inte Billström se att detta inte är en fråga som lämpar sig för partikäbbel - den handlar om människovärdet på ett grundläggande sätt och är inget att vinna billiga poänger på. "Det är helt fel att hävda att den nya lagen förbjuder vård för gömda eller papperslösa. De kommer att ha samma rätt till akut och omedelbar vård som de har i dag" säger Billström skenheligt och undviker att beröra de där smutsiga omständigheterna i det hela: de som har att göra med pengar och med det faktum att obehandlade icke-akuta tillstånd kan bli akuta och då på ett sätt som gör att det är för sent att behandla dem.
Men sen kommer den rena råheten fram.
Billström skriver:

"Lagen förändrar inte vårdens omfattning.
Varför måste frågan om vårdens omfattning då ens diskuteras?
Helt enkelt därför att det inte är en svartvit fråga. Det är inte så enkelt som att säga att alla, oavsett om de har rätt att vistas i Sverige eller inte, ska ha samma rättigheter. Den som kommer som asylsökande men får avslag på sin asyl­ansökan efter en rättssäker prövning ska återvända till hemlandet. Den som aldrig ens varit intresserad av att söka asyl, utan kommer för att arbeta svart, har inte följt de lagar och regler som gäller för alla andra i Sverige. Ska de då ha samma rättigheter som de som följer lagar och regler och betalar skatt? Ska vi bygga upp ett skuggsamhälle, där de som egentligen inte har rätt att vara här kan leva i någon form av permanent limbo där de själva dessutom riskerar att fara illa, exploateras och utnyttjas? En ny lagstiftning måste balansera humanitet för människor i behov av vård med strävan att inte skapa ett sådant skuggsamhälle.
"

Den som aldrig ens varit intresserad av att söka asyl... Man hör den ogillande tonen. Och man kanske kommer att tänka på en Brännpunktsartikel som Billström tillsammans med Cecilia Malmström skrev under på och som publicerades samma dag som svaret till Zaremba. "Var god sök asyl, annars stängs ni ute!" hette den. Men nej, detta var då inget Billström själv propagerade för - utan en travesti på den kritik mot regeringens planer på arbetskraftsinvandring som ett par dagar tidigare framförts av vänsterpartiets Kalle Larsson och Eva-Britt Svensson. Mot dem dundrar Billström & Malmström: "Vänstern vill bara ha en väg till EU, nämligen som asylsökande. Den som inte är förföljd och hotad i sitt hemland är inte välkommen. Tydliga besked för väljarna att ta ställning till." Sedan fortsätter han: "Den som är i behov av skydd ska självklart garanteras rätten att söka asyl och få sin ansökan prövad på ett rättssäkert sätt. Den linjen driver regeringen ständigt på europeisk nivå. Men därutöver behöver EU skapa vägar för laglig migration för dem som vill komma för att arbeta."
Kontrasten mot den grötmyndiga tonen mot de migranter som idag saknar sådana möjligheter men som på grund av trängande ekonomiska behov kommit ändå är stark. De har "kommit för att arbeta svart", minsann. Att de måste arbeta svart och förmodligen hellre arbetat vitt om de kunde förtigs i DN-artikeln.
Billström avslutar sin replik till Zaremba med att återigen söka framhäva sin humanitet - men kan inte heller nu låta bli att göra så med hjälp av ännu en släng mot förmodligen desperata människor: "Jag tycker själv att det är rimligt att ge vård även till papperslösa barn och mödravård. Hur en sådan utvidgning kan ske bör bli föremål för den utredning som nu förbereds på socialdepartementet. Barn ska inte bli lidande för de beslut föräldrarna fattar." Som om papperslösa satt i lugn och ro hemma vid köksbordet och valde mellan likvärdiga alternativ, liksom.
Nå, Zaremba svarade förstås med bravur:

"Jag vet inte om det är populism eller aningslöshet som leder hans penna när han frågar varför de som inte lyder lagen skall ha samma rättigheter som laglydiga. Vet han inte att på två områden (sjukvård och rättsväsen) är blind likabehandling själva villkoret för att människosynen inte skall ruttna? Eller menar han att den som fuskar med skatten förverkar sin rätt till schyst rättegång?
Exemplet är inte mitt, utan FN-rapportören Paul Hunts, som försökte lära regeringen den principiella skillnaden mellan rätten till bostadsbidrag och rätten till hälsa och rättvisa. Om de senare villkoras korrumperas demokratin.
/---/
Alla har intresse i att värna läkaretiken mot försöken att sortera de sjuka. I dag de papperslösa, i morgon de arbetslösa."

En som ringar in problematiken på ett annat plan är Petter Larsson, då han i Aftonbladet recenserar Katarina Mattssons bok De papperslösa och de aningslösa på ett sådant sätt att recensionen blir ett inlägg i den aktuella vårddebatten. Han skriver:

"Kanske kan de papperslösas situation bäst förstås i ljuset av en ofullständig globalisering. Kapitalet har befriats från nationella regleringar och ekonomierna sammanflätas till en enda hårt skiktad världsekonomi. Denna process ackompanjeras av idén om universella rättigheter, som inte bara uttrycks i internationella konventioner utan också i till exempel läkareden eller arbetarrörelsens anspråk på att förena proletärer i alla länder.Samtidigt är den politiska makten organiserad efter territorium. Det är staterna som har makten över människornas rörelsefrihet och andra rättigheter, som därmed blir medborgerliga i stället för mänskliga.
De papperslösa hamnar mitt emellan dessa ordningar."
------------------
För övrigt tycker jag det går lite trögt med namninsamlingen mot propositionen. Den som finns på adressen http://www.namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=1994
Ni kanske är trötta på att uppmannas till att skriva på allsköns namninslamlingar på nätet. Eller så kanske ni hänger på Facebook och visar ert engagemang där istället. Eller så är ni kanske lite blasé sådär i största allmänhet. Men detta är viktigt! Det går väldigt snabbt att skriva under listan. Gå in och gör det nu, vetja.

6 kommentarer:

Psykbryt - de deprimerades stilikon sa...

Tack för din analys, det var intressant och bra läsning. Jag har nu skrivit under namninsamlingen. Man kan aldrig promota namninsamlingar för lite bloggledes, tycker jag.

Charlotte sa...

"De deprimerades stilikon", I like it!

Tanja Suhinina sa...

Nu orkar jag inte riktigt med frågan i inlägget, för det är stort och jobbigt.
Däremot tycker jag att du ska hjälpa oss fotbollsoinsatta att avgöra vilket lag har snyggast spelare.

Charlotte sa...

Italien så klart!

Tanja Suhinina sa...

Upp till bildbevis!

Charlotte sa...

http://www.flickr.com/photos/shirtless/1031438423/in/set-72157601266086369/