fredag, april 11, 2008

Men tänk efter lite nu, Zander

Historikern Ulf Zander kommenterar "Mosleyskandalen" i Sydsvenskan - jag för min del har kommenterat den här. För mig framstår den verkliga skandalen alltmer som den att omvärlden inte ifrågasätter att en persons privata, sexuella beteenden exponeras för alla att se, utan istället anklagar den vars privatliv på detta sätt kränkts för att inte uppträda värdigt under sexakten. Jag hade nog väntat mig mer av Zander, att han skulle förmå se skillnaden mellan en sexuell läggning som inte varit avsedd att involvera yttervärlden och en offentlig politisk hållning. Zander skriver:

"Max Mosley har förklarat att det alls inte var frågan om ett nazistiskt rollspel utan en regelrätt sexorgie. För andra bedömare är inslagen med krav på bruten tysk-engelska om att kvinnorna ska bestraffas hårdare med piskan och en fingerad avlusning av dem, nog så tydliga – och osmakliga – referenser till Förintelsen och bejakanden av sexfantasier om nazistiska perversioner.
Kritiken har varit massiv, flera har krävt hans avgång. En desperat Mosley har gått till motattack. Invändningar från BMW- och Mercedesstallen är, hävdar han, inte värda att ta på allvar med tanke på vad dessa företag medverkade till under Tredje riket. För en man vars familjehistoria är så intimt förknippad med fascism och nazism kan en sådan ståndpunkt inte vara något annat än kontrafinal."

Mosleys politiska historia kan man läsa om på Wikipedia. Den är inte fläckfri - men den landade alltså i Torypartiet, vilket varken är olagligt eller särskilt uppseendeväckande. Väl att märka är att han på grund av just den familjehistoria som Zander m fl verkar se honom som medskyldig till (är vi ansvariga för fädrens synder?) inte kunde göra någon politisk karriär; något han uppenbarligen åstundat. Visst kan man tycka att de som idag är sysselsatta inom koncerner vars namn fläckats ner genom involveringen i Tredje rikets slavekonomi varken mer eller mindre än Mosley bör göras medskyldiga till något som hänt före deras tid. Men Mosley slår ur ett orättvist läge. Och ärligt talat, är det inte mer intressant att tala om dessa företags syndiga historia än om en enskild individs möjligen tragiska men privata sexuella böjelser?
Varken du eller någon annan har rätt att blanda in karlens sexuella historia i hans politiska, Zander. Hans sexualitet ska du faktiskt inte lägga dig i över huvud taget. Och inte någon annan heller.
Eller ska vi alla sitta och analysera en film på en sexuell handling som utspelade sig inom lyckta dörrar, som inte avsågs komma till omvärldens kännedom och där (vad jag förstår) ingen kom till skada, för att avgöra huruvida den kan sägas utgöra ett nazistiskt ställningstagande eller inte? Kollektiv skärpning, tack.

2 kommentarer:

John Eje Thelin sa...

För mig som själv sysselsätter mig med sängkammaraktiviteter som skulle chocka gemene man minst lika mycket som Mosleys filmade lekar så är det inte akterna i sig som är problemet.

Det är snarare andra saker det hela belyser; dels att Mosley faktiskt aldrig tydligt tagit avstånd från sin pappas politik utan faktiskt som yngling själv var aktivt engagerad i samma rörelse (där han f.ö. träffade sin fru) och dels den Mosleys enorma omdömeslöshet och styvnackade ovilja att erkänna fel och ens försöka se saker ur andras perspektiv.

De sistnämnda egenskaperna känner alla F1-fans till. Sammantaget med hans allmänna hyckleri och respektlösa attityd mot en legend som Jackie Stewart (och en åtminstone av många upplevd partiskeht mot Ron Dennis) så måste Mosley avgå, hur privat och egentligen oviktig hans kinkyböjelse än är.

Att han sen sagt att ingen borde vara ordförande för ett sportförbund i mer än fem år och själv suttit i över femton är en helt annan sak.

Det positiva är att debatten i alla fall lutar åt att det inte är rätt att bedöma nån utifrån at de gillar BDSM-sex. Men det är som sagt så oerhört mycket mer inblandat vad det gäller Mosley.

Charlotte sa...

Jag är inte ett spår intresserad av Formel 1 och i ingen av de artiklar om detta jag läst har det handlat om något annat än orgien med 5 "Nazi-Nutten" som det heter på tyskt tabloidspråk. Jag vet dock att hans politiska förflutna, som jag skriver i postningen, inte är fläckfritt. Men det är inte vad som diskuteras i de artiklar jag läst, utan uteslutande den här sexuella handlingen - och det är det som är så absurt.