tisdag, april 22, 2008

Förnedring och appeller

Dokusåpan är död, förkunnar Kristin Lindell i Svenskan, och vi har en feel-good-trend som "dykt upp som den ­digitalsända antitesen till 90-talets förnedrings-tv". Tack och lov för det. Men förnedringen är inte slut. Möjligen är det en desperat dödsryckning, det där programmet som Ann Heberlein i Sydsvenskan beskriver som en ny höjdpunkt för fenomenet förnedrings-tv. Det är förstås "Sanningens ögonblick" hon syftar på, den där showen på femman där en maskin sägs inför de förväntansfulla massorna kunna avslöja dina egentliga inre begär, oavsett vilka du själv hävdar att de är (och det är förstås ditt sexliv som är av främsta intresse för allmänheten). Heberleins intresse ligger i själva frågeställningen om vad som kan tänkas utgöra en lögn, och om en maskin verkligen kan avgöra saken (så är ju lögndetektorn också inadmissible in court). Själv undrar jag mest, efter att ha tröttnat på att fundera över hur djupt mänskligheten kan sjunka, hur det egentligen kommer sig att lekprogram på tv under det senaste decenniet gått hand i hand med en viss vid det här laget alltför välkänd utveckling inom samhällslivet och det politiska området - den allt större ringaktningen för allt det där som med ett allt mer innehållslöst begrepp brukar kallas för "personlig integritet". En kasse full med solsken till den som lyckas förklara hur sambandet ser ut, varför det finns och när det hela egentligen började.
-------------
Det är "earth day" idag, talade den store googleguden om för mig. Passande då att en samling mer eller mindre offentliga personer, politiker och intellektuella, på DN Debatt uppmärksammar oss på en internationell appell till FN om att upprätta en de förenta nationernas parlamentariska församling. Ingen dum idé, tycker jag. Man kan läsa mer om det hela på kampanjens hemsida på nätet.
------------
Och så vill jag tillkännage att jag självklart stöder Resursbloggens kamp mot sjukförsäkringsslakten. Och uppmanar alla att skriva på namninsamlingen som protesterar mot den - nej, det är inte för sent. (OBS! det är inte samma lista som jag tidigare tipsat om.)
------------
Naturligtvis stöder jag också sjuksyrrornas strejk.

4 kommentarer:

Knute sa...

Ingen dum idé?

Problemet är att en majoritet i parlamentet skulle representera diktaturer som Kina, de i Afrika och i den muslimska världen. Demokratiernas representanter skulle bli i minoritet.

Antalet ledamöter kommer att baseras på antal invånare i respektive medlemsstat. Man kommer alltså inte att ge varje land lika många ledamöter.

Det största problemet är att FN ges beskattningsrätt samt fullmakt att fördela jordens resurser. Antagligen kommer även FN att som nu kunna sätta in militär för att krossa trilskande stater.

Charlotte sa...

Jag anade nästan att den typen av motargument skulle komma...de bygger på en märkligt negativ syn på omvärlden och innebär att fullständigt föregripa vad utvecklingen av FN kommer att bli (något man sannerligen inte kan utläsa ur enbart möjligheten av att FN kompletteras med ett folkvalt parlament). Vad gäller demokrati vs diktaturargumentet: att arbeta för ett stegvis införande av direktvalda FN-ledamöter är ju ett demokratiseringsarbete i sig.

Emma sa...

Fel Charlotte: fascismen har redan tagit över FN. Redan idag föreligger hot mot vår yttrandefrihet i och med att islamiska oljestater har gaddat ihop sig med bland andra China.

Den "demokratiseringsprocess" du hoppas på är ett redan gånget tåg.

Just nu behövs ett anti-fascistiskt alternativ till FN.

Charlotte sa...

Emma: jag är ledsen men jag tycker inte det är vidare seriöst att hävda att FN skulle vara en fascistisk organisation. FN är inte ofelbart men helt klart det internationella organ som har störst moralisk legitimitet. Så varför inte applådera ett förslag som skulle kunna öka denna legitimitet ytterligare: genom att göra världens befolkning mer delaktig i arbetet, om än bara indirekt, genom valda representanter.