onsdag, december 12, 2007

Fattigdom och sjukdom

Jag hyllar Inger Efraimsson. Det är hedervärt av henne att i protest avgå som ordförande för Försäkringskassan.
- Jag har inget emot att en demokratiskt vald regering för den politik de vill. Men jag ställer inte upp på den politiken, och därför tar jag konsekvensen och slutar, säger hon till SvD.se.
Tänk om fler människor kunde följa sin moral och sina övertygelser också i sitt arbetsliv (ja, jag vet -- det är lättare ju större materiell trygghet man har).

Inger Efraimsson, som
tidigare varit förbundsordförande i fackförbundet SKTF, nämner tre punker som ligger bakom beslutet att inte söka ett förlängt mandat: regeringen inskränker möjligheten att teckna en kompletterande sjukförsäkring, sjukersättningen sänks och nya regler för rehabilitering gör att sjukskrivnas rätt till sjukpenning ska omprövas efter sex månader.
– Efter sex månader ska den sjukskrivna prövas mot hela arbetsmarknaden. Det gör att han eller hon måste söka jobb hos alla arbetsgivare, och kan tvingas säga upp sig från sitt jobb för att ta ett lättare jobb /.../.Och detta urholkar las bakvägen anser Efraimsson – att vara sjuk, säger hon, är ingen saklig grund för uppsägning, men med de nya reglerna kan sjuka tvingas säga upp sig om de inte blir friska inom sex månader.
– Det här skapar bara mer otrygghet. I slutändan kan sjuka tvingas söka socialbidrag.


Självklart håller inte regeringen med. De framhåller gång på gång "kampen mot förtidspensioneringen" som sin främsta prioritering. Jag kan i viss mån förstå att man vill bekämpa utstämplingar, onödiga och demoraliserande oduglighetsförklaringar. Men nog finns det något orwellianskt med bytet av fokus från problemet med att vara sjuk till problemet med att vara sjukskriven.

Som av en händelse kan man idag i Svenskan också läsa om en undersökning som bekräftar (det redan kända) sambandet mellan fattigdom och sjukdom: "Långvarig sjukdom och allergier är vanligare bland barn i familjer som har svårt att klara löpande utgifter eller inte klarar att med kort varsel skaffa fram 15 000 kronor, liksom bland barn som inte bor med sina ursprungliga föräldrar - i två av tre fall handlar det om barn som bor med en ensamstående förälder." Dessutom är flickor i högre utsträckning drabbade av stressymptom. Tja, det är ju också lågstatus att vara flicka.

Ps. Lyssna på radioprogrammet Konflikt från i lördags, angående Göran Johanssons förvirrade idéer om flyktingsmugglingen! Det gör ont att höra sanningen men vi måste.
Pps. Via Opassande erfar jag att det är dags för nomineringar till utmärkelsen Årets Politiska Blogg! Jag drog på för fullt & nominerade Ilse-Marie, Jimpan, Magnus Linton, Mr Brown och herr Svensson. Hade inte fru Opassande redan gjort det hade jag nominerat Isabella. Och hade det funnits omröstningar om årets mest välskrivna blogg (nej, jag orkar nog inte själv dra igång nån...eller kanske...får se) så hade jag nominerat bland andra Ia, herr Nessle och Kulturella fåror (som fyller två, gratulerar!).
-------
Godbitar på Agenda 2010+: Anna om svenskt bistånd, herr Svensson om korrelationen mellan social verksamhet och gängrekrytering, Marlene om stresskänslighet och Björn F om försäljningen av Vin & Sprit.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ädelt och rätt av henne att avgå. Jag respekterar sådana människor, som vägrar delta i en uppenbar ondska, även om det skulle vara mer socio-ekonomiskt lönsamt för henne att göra det. Det är den metallen i människor som gör skillnaden mellan demokratier och vilket helvete på jorden som helst.

Anonym sa...

Tack Charlotte för de fina orden, de värmer.

Men "jag" fyller faktiskt två! :-)

Charlotte W sa...

Stefan: japp.

Herr Palm: Argh, jag ändrar omedelbums!

Redaktionen sa...

Oj oj, man tackar! Mycket smickrande. Får se till att masa mig dit och nominera. Får också gratulera till departementsjobbet i basinkomstregeringen! Du förtjänar det.

Charlotte W sa...

Du var ett självklart val Jimpa.
Det verkar ju förresten som att det nya systemet funkar, att man kan kommentera m profil även som t ex Wordpress-bloggare! Jättebra.

Anonym sa...

Uppfattningar om ondska och olika politiska åsikter åsido så respekterar jag också civilkurage. Sedan kan man ju diskutera hur mycket kurage det krävdes i just den här situationen och vad människan nu istället har tänkt att syssla med i livet. Inte för att smutskasta just Inger Efraimsson, som möjligtvis agerar just så rakryggat som det framstår, men jag misstänker att officiella versioner av exempelvis offentliga skeenden sällan är helt sanningsenliga. Låter jag missunnsam nu? Förlåt.

Namnet David Nessle känner jag igen. Undrar om jag har läst en bok av honom någon gång...

Charlotte W sa...

Ja det är säkert så att Efraimsson inte har några större problem med sin försörjning, liksom...och visst är det möjligt att det finns grejer med i spelet vi inte känner till (du gör säkert rätt i att misstro officiella versioner). Men själva motiveringen till att inte fortsätta, den som hon själv angett, tyder i vilket fall som helst på en attityd jag önskar skulle vara vanligare...till skillnad från Erik Åsbrinks "Jag kan självklart skilja mellan mina personliga åsikter och de uppgifter som åläggs mig"...
David Nessle har mycket riktigt skrivit en bok. En deckare. Eller rättare sagt: en deckarpastisch. Men framför allt är han serietecknare & ständigt medverkande i den utmärkta tidningen Kapten Stofil.
Men jag tror att det finns en annan Nessle som också skriver böcker, en bror...så inte vet jag, det kanske är brodern du råkat på?

Anonym sa...

Åsbrink påstod att han fick frågan om att efterträda Efraimsson redan i augusti. Frågan är om motiven bakom avgpngen - som endast är ett icke-förnyat kontrakt egentligen - har rationaliserats i efterhand. /VS

Charlotte W sa...

Ja, det är frågan -- samtidigt kan det ju vara så att hon signalerat missnöje länge, och att man därför sonderat terrängen redan tidigare. Tja, svårt att veta.
Kan du fortfarande inte kommentera här under din Wordpressidentitet förresten? Tror det ska funka nu, om du inte provat.

Anonym sa...

Civilkurage av en mycket modig kvinna men...vi behöver många,många fler.