fredag, december 28, 2007

Men gud så tjatigt

Som avhoppad vänsterpartist och medlem av Vägval vänster skulle jag kanske kunna förväntas bli upplivad av Staffan Norbergs attack på partimajoriteten på DN Debatt idag. Men det blir jag inte. Jag blir bara trött. Av att Norberg presenteras som "ledande vänsterpartist", när han länge tillhört en liten makt- och kraftlös minoritet som år efter år upprepar samma fullständigt förödande kritik mot partiets utveckling utan att lämna det. Samma malande hörs alltså från det hållet år nu som det gjorde när jag gick ur för ett halvt decennium sedan, och alltid fås det att se ut som nån slags nyhet, ett "tecken på växande internt missnöje". Vak upp och känn kaffedoften nån gång Staffan! Ingenting kommer att förändras! "Jag hoppas att 2008 blir ett omprövningens år för mitt parti", skriver du. Vad finns det för skäl att tro att så skulle ske? Du framstår för mig dessutom faktiskt snarare som trångsynt och normopatisk snarare än "modern" och nytänkande när du, utifrån nån slags tänkt, folklig majoritetssynvinkel, utan vidare avfärdar vissa av partiets mer drastiska uttalanden (vilka för övrigt dessutom ligger rätt långt bakåt i tiden nu, "talibantalet" exempelvis) som "stolligheter". Jag för min del ser inget stolligt med en ny och radikal tanke som den om att avskaffa läxor i skolan. Få saker har fått mig att fundera så mycket över vad skolan egentligen är, vad den ska göra och hur olika livsvillkor och möjligheter att fullfölja de uppgifter som åläggs dem olika barn har. Och där tycker jag Vänsterpartiet gjorde något ett politiskt parti ska göra och alltför sällan gör idag: introducera något oväntat, en ovan idé som tvingar oss att fundera över sådant som idag tas för givet.
Du kritiserar partiet för fel saker, Staffan. Och vad gäller dogmatismen eller vad man ska kalla det, den oövervunna underliggande kommunismen i partiet kanske -- förväntar du dig verkligen fortfarande en omprövning och en självrannsakan från partiets håll i den frågan? Lägg av. It ain't gonna happen. Gör nåt konstruktivt istället. Vem tror du att du övertygar egentligen, och om vad?
Se även herr Svensson: "Vänsterpartiets tröttsamma högerkritiker"
--------------
Agenda 2010+ listar Trotten årets bästa filmer, och får mig att minnas att jag glömde ta med 300 i min omröstning (se högermarginalen). Svenskan listar också och får mig att minnas att jag glömde Vid himlens utkant. Gottverdammt. Allt bli bara fel hela tiden. Dessutom röstar ni fel, ni få som röstar! Ni röstar ju bara på This Is England hela tiden! Det är jättetråkigt!

4 kommentarer:

Andreas sa...

Skönt att höra att man inte är ensam tvivlare! Keynesianerna sväljer ju alla dessa "förnyar" artiklar med hull och hår. Visst behövs kritik av (v) men först och främst för en saknad bredd och som du skriver för "rätt" saker. Politiskt korrekta kan socialdemokraterna vara, men trovärdighet ligger i något annat än att försöka framstå som duktig på inför liberalerna som läser DN debatt. Man måste skapa förtroende bland människor och bland andra engagerade. Men många tror liksom Norberg att det går att bygga en vänster enbart genom medieutspel.. Det är inte riktigt så det funkar. Man måste leverera också. Politisk bredd är enda medlet att nå ett sådant förtroende, som Anders poängterade.

Och jag tror att de flesta är överens om att privatiseringar inte är något alternativ till offentligt ägande, så länge de inte har en inriktning mot social ekonomi.

Charlotte sa...

Ja, och Anders har också rätt i att vi behöver en bred vänsterpress...

Heiti Ernits sa...

Jag röstade på "Blades of Glory". Helt underbart galen film =)

Men listan var väldigt svår, mycket bra filmer allihop...

Charlotte sa...

Javisst är den underbar! Och jo, såna här listor är ju egentligen omöjliga överhuvudtaget...men det är ack så svårt att låta bli dem ändå. :-)