tisdag, december 04, 2007

Putins Ryssland skrämmer

Göteborgsposten låter på kultursidan ambitiöst tre olika ryska författare och intellektuella kommentera det nyligen genomförda valet. Kritiken som framförs mot Putin och hans styre är inte nådig. Arkadij Babtjenko:
"Allt var redan avgjort på förhand. För i Ryssland finns det inte längre några val. Och den fars som man tvingade på oss i stället för val har inget med val att göra." Oleg Panfilov:

De största dagstidningarna i Ryssland - med upplagor på mellan en och två miljoner exemplar - är skandaltidningar, men samtidigt också Kremltrogna. De publicerar artiklar som behagar makten och gisslar oppositionen. Alla andra tidningar saknar möjlighet att på allvar påverka opinionen. Likadant är det med internet - som bara används av 12-15 procent av befolkningen. Och av radiostationerna är det bara en enda - Echo Moskvy - som inte kontrolleras av Kreml.
Det finns förstås regionala tidningar. Men levnadsstandarden i Ryssland är så låg att människor ställs inför valet att endera köpa bröd eller köpa en tidning. De väljer brödet. För information kan man ju få genom teve. Enligt gammal sovjetisk tradition tror den ryska befolkningen på allt som sägs där. För precis som i Sovjetunionen är det förbjudet att inte tro på den officiella propagandan. De enda som inte tror på den är intelligentian, som ändå redan betraktas som "agenter för väst".

Svetlana Aleksievitj:

I somras besökte jag Suzdal. Knappt hundra kilometer från Moskva. På min fråga om hur de tänker rösta i dumavalet?, svarade man: "Vad då för val? Tror du att någon bryr sig om vad vi tycker, i dag när allt styrs av pengar? Varför skulle vi rösta?" Äldre människor mindes hur man under Sovjettiden delade ut röda ballonger och smörgåsar åt alla på valdagen. I affärerna dök det upp varor som aldrig annars fanns. Med andra ord: Det var fest. Men nuförtiden är det inte ens så, sa de.

Till och med Carl Bildt har uttalat tydlig kritik mot det ryska valet. Ungdomarna i den Putintrogna organisationen Nasji tycker däremot att Ryssland är en exemplarisk demokrati, en förebild för omvärlden. De marscherar segerrusiga in i Moskva och fattar i enlighet med förhandsgivna order posto på sådana platser dit oppositionella kan tänkas bege sig "för att försöka ta ifrån oss segern". OSCE avfärdas av en ung man på TV som "amerikastyrt". Jag skräms av detta nygamla Ryssland, som bortanför omvärldens blickar verkar ha utvecklats från en halvfärdig demokrati till en slags autokrati bestående av negativa traditioner från tsarväldet och sovjettiden och av "modern" kapitalism.
----------
Agenda 2010+: Ulf berättar om fortsatt motstånd mot EMU, Thomas S konstaterar att vi aldrig blir så rika att alla kan anställa en betjänt, Thomas H diggar Björn Elmbrant och KAS tänker på de hemlösa.

1 kommentar:

Karin sa...

Utvecklingen är läskig. Putin är läskig. Ryssland är stort.