torsdag, december 06, 2007

Ge kvinnorna upprättelse!


Den springande punkten är ju inte huruvida anklagelserna mot alla de namngivna männen (och en kvinna) är sanna eller inte. Den är det faktum att flickorna offrades i ett politiskt spel. "Om detta inte är sant så är det ÄNDÅ en skandal eftersom det aldrig utretts och istället sopats under mattan", som Anna Svensson skriver. Jag har alltid varit lite svag för Palme och därför haft lite svårt att ta till mig hela Geijerdealen, och nu syftar jag inte på att Palme sedermera själv utpekats som kund (något jag inte vet sanningshalten i) utan att han (vilket vi vet) blåljög angående Geijer och inte drog sig för att sätta sig över demokratins och rättssystemets spelregler i syfte att rädda regeringens ansikte, utan att bry sig om vilka konsekvenser detta fick för andra människor. Nå, detta är inte den enda av de politiska skandaler sossarna trasslade in sig i under sjuttiotalet. Det är bara så svårt för mig att få denna stora svarta blaffa att gå ihop med den övriga bild jag har av Olof Palme -- så naiv är jag.
Att de båda kvinnorna, Eva Bengtsson och hennes kusin, går ut med detta just nu, så lång tid efteråt, tycker jag inte är något att undra över. Det tar förstås tid att, efter vad de utsatts för, samla kraft att konfrontera hela etablissemanget. Och kanske/förmodligen hade de hoppats på att något skulle hända efter det att Deanne Rauscher och Janne Mattssons bok Makten, männen, mörkläggningen gavs ut 2004, vilket det inte gjorde. Efter en sådan besvikelse är det lätt att det samlas ett sådant raseri inombords att man inte kan undlåta att på något sätt agera.
Uppenbarligen åtnjuter de båda en stor trovärdighet bland personer som haft med dem att göra. Det var rörande att igår i Studio Ett höra före detta polisen Ove Sjöstrand och före detta programledaren Erik Eriksson berätta om sina möten med tjejerna. Den sistnämnde menade att ett sätt att komma åt sanningen om vad som skedde då detta begav sig vore att fler kvinnor med koppling till Doris Hopp och den tidens prostitutionsverksamhet träder fram. En som gjort det, och som visserligen inte arbetat för Hopp men ändock kan ge en bild av själva miljön är Christina Persson. På Isabellas blogg finns hennes berättelse att läsa.
Naturligtvis tar Isabella också själv upp bordellhärvan och de båda kvinnornas nygamla vittnesmål i flera postningar: Bordellhärvan som blev Geijer-affären, Bordellhärvan -- breven om sanningen och Bordellhärvan -- den otroliga troliga sanningen.

4 kommentarer:

Anders_S sa...

Det är själva nedtystandet som är affären. Då var affären en fråga om säkerhetoch om Säpo.

En upprullning av den Geijeraffären kunde fått konsekvenser för IB-affären och ndra händelser på den tiden. Därför var man tvungan att tysta ner det. Sett ur höga makthavares perspektiv betydde två unga fickor eller för den delen vuxna prostituerade ingenting i det perpektivet. De var bara pjäser som kudne offras i ett politiskt spel.

Peter Bratt och Jan Guillou trodde förrresten ett tag att det hela var en fälla för Peter Bratt. att polisen ville sänka honom för gott och därför placerade info hos Leif GW Persson som denne sen kunde passa vidare.

Charlotte sa...

Intressant om det var så att Peter B & Jan G trodde att detta handlade om dem. Inte så konstigt med tanke på det motstånd de stötte på men samtidigt lite symptomatiskt kanske -- att man inte förmår se de här flickorna och kvinnorna som huvudpersoner i historien.

Anders_S sa...

Flickorna figurerade överhuvdtaget inte i Geijer-affären.

Däremot i Bordelllhärvan (utredningen kring Doris Hopps bordellverksamhet). Minst en man fälldes också för sexuellt utnyttjande av minderårig, nämligen Sigvard Hammar. Doris Hopp dömdes till fängelse för koppleri.

Det är alltså två historier där den ena leder till den andra så småningom. Geijers namn dök alltså upp i utredningarna kring Doris Hopp. När Peter Bratt fick nys om detta via Leif GW Persson skrev han artikeln.

Guillou och Bratt hade en felaktig uppfattning bara mellan de kraftfulla dementierna och Studio S-programmet som förde upp frågan på dagordningen igen år 1978. Man förskte bevsi adet genom att spela in olika samtal med Leif GW Persson.

Charlotte sa...

Jag menade iofs inte bara dessa två utan överhuvudtaget de flickor och kvinnor som var involverade. Men bra att du reder ut förloppet ordentligt.