torsdag, november 29, 2007

Sunda reaktioner

Igår demonstrerades det i Göteborg mot Göran Johanssons vidriga idé om att flyktingar som smugglats in i Sverige ska avvisas utan undantag -- trots att det i princip inte går att komma hit för att söka asyl på något annat sätt. Och nätupplagan av Göteborgsposten innehåller idag flera reaktioner mot Johanssons idiotiska utspel. Såväl på ledarplats som på debattsidan och kultursidan. Det är skönt. Den dag idéer som Johanssons passerar utan något större väsen är vi illa ute.
Igår fördes i P1:s Studio Ett en intressant diskussion med folkrättsprofessor Gregor Noll om hur man istället skulle kunna göra för att flyktingar inte som idag skulle vara undantagslöst utlämnade till människosmugglare. Lyssna -- inslaget finns utlagt på nätet.

Se även bloggen Nadjva.

9 kommentarer:

Johan sa...

Woah. Se vad man missar när man flyttar österut. Var nog det mest idiotiska utspel jag har hört på ett tag.

//JJ

Charlotte sa...

Jaså det är till att ha lämnat Göteborg?
Ja det här var helt enkelt ett extremt grovt & hänslynslöst förslag av Johansson. Man tappar hakan.

Catti Ullström sa...

Grovt & hänsynslöst... och väldigt otäckt. Malmös Reepalu har dessutom inte varit bättre. Men man får tacka för att reaktionerna iaf inte uteblev.

Charlotte sa...

Ja just det Catti, vi har ju Reepalu också...det hade jag faktiskt förträngt redan...Man sätter lätt på sig skygglappar inför det man har på sin egen gård, liksom...(bor ju i Malmö gör jag...)

Anita Thomhave Simonsen sa...

Hej !

Dejligt at læse nogle positive holdninger til flygtninge....det er så beskæmmende at læse alle de negative holdninger der findes så mange af og jeg tænker nogle gange.....er hele samfundet ved at blive forrået og koldt....har vi ikke engang plads til at hjælpe folk i nød......
Som tidligere pædagogstuderende i Danmark skulle vi på ophold i et abdet land og vi var nogle, der tog til Sverige og her blev det Malmö ( i 2000) og vi besøgte flere forskellige steder og lavede interviews med folk, der arbejde med asylansøgere....et stort center for asylansøgere i Malmö, politiet i Malmö og vi besøgte afdelingen der passer børn, udlændingenævnet og vi besøgte også en del asylcentre i DK...og det er hårde vilkår asylsøgerne lever under med usikkerhed osv. mht. hvad vil fremtiden bringe...det var utroligt lærerigt og jeg har ofte tænkt på at det må være hårdt at være arbejnde pædagog på et asylcenter.....
tak for at læse de positive tanker...trænger til det..

Venlige tanker fra Anita fra Randers i Danmark

Masoud sa...

Tack!! Hoppas allt är bäst! /M

Charlotte sa...

Hej Anita! Tack för din fina kommentar.
Och det var roligt att upptäcka dina bloggar.

Masoud: jo tack, det knallar. :-)

Karin sa...

Bäst-före-datumet på Johansson och Repalu har verkligen passerat för länge sedan.

Även om partiet inte stod bakom Johanssons utspel så kan man hoppas att sossarnas unkna flyktigpolitik kommer ut i dagsljuset i och med detta. För när det gäller flyktingpolitik så är det ju socialdemokraterna och moderaterna som står hand i hand. Även om moderaterna iofs kan tänka sig en viss arbetskraftsinvandring, till skillnad från s.

Visst är det så att sossarna riskerar att förlora en del röster på att föra en mer human flyktingpolitik, men den förlusten önskar jag att de kunde ta.

Charlotte sa...

Ja, håller verkligen med dig Karin.
Johansson och Reepalu har ju en annan sak gemensam också, nämligen att båda tillhör den patriarkala socialdemokratiska traditionen av lokala Starka Män, som i praktiken agerar som en slags politiska brukspatroner, om jag ska uttrycka mig lite elakt. Båda verkar sätta maktinnnehav före ideologi och principer, båda kör en närmast feodal ledarstil. Såvitt jag kan se.