fredag, november 30, 2007

Sächsische Quarkkeulchen

En trevlig extrabonus med att läsa romaner och se på rörliga bilder är att man ibland får oväntade matlagningstips. Så finns ju också t ex Sopranos kokbok. Själv kunde jag efter att nyligen, återigen, sett om Edgar Reitz TV-serie Heimat inte låta bli att prova på de där sächsische Quarkkeulchen som en rollfigur vid namn Martina jämt ska hålla på och laga till folk i alla möjliga situationer och vid alla möjliga tidpunkter på dygnet. Med hjälp av Google och utifrån vad jag själv hade att tillgå blev det såhär:

(2-3 pers)
-ca 600 g kall kokt potatis
-ca 150 g vetemjöl
-2 ägg
-1 burk kesella (250 g)
-salt & peppar
-1 paket bacon

Man mosar potatisen och gör en deg av dem tillsammans med mjölet, äggen, kryddorna (jag använde 4 peppar) och kesellan. Sen strimlar man bacon & steker, blandar i baconbitarna i degen som man formar till platta bullar & steker "gyllenbruna" (ja, det heter så) på var sida (duh!). Vi åt dem med äpplemos och rödkål, det blev hur gott som helst.
I Heimat läggs det också i russin, dessutom används rimmat fläsk istället för bacon. Säkert gott det med. Man kan också variera med nån kryddig korv e dyl. Är man vegetarian kan jag tänka mig att det kan vara gott med purjolök och zucchini i, eller rivna morötter kanske.

Dessutom kan man göra dem till en dessert genom att utelämna kött och ösa i socker och rivet citronskal i degen, allt enligt en webbsida med matlagningstips från DDR-tiden (Sachsen låg som bekant i DDR). Där finns det överhuvudtaget fullt med roliga tips för den som på ett rätt harmlöst vis vill ägna sig åt öststatsfetischism. Man får exempelvis recept på Kampfgruppenessen, Blumenkohlschnitzel mit Mauke eller den hjärtslitande anrättningen gefülltes Weissbrot als Partysnack. Einfach köstlich.

2 kommentarer:

Karin sa...

Måste säga att det känns lite otippat att hitta recept-tips på Kamferdroppar! MEN, så är de ju filmrelaterade förstås... ;-)

Ha en fin helg!

Charlotte sa...

Tack detsamma! Och jag kan nog lova att det där med recept-tips inte kommer att bli en vana. :-)