lördag, februari 07, 2009

Egomania

Idag finns det inte bara en utan två artiklar av mig att läsa i tryckmedia. Men också på nätet. Nämligen en inledare i Fria Tidningen angående den där Rosengårdsrapporten, och en artikel i Expressen Kultur med anledning av antisemitismdebatten.
När man lämnar ifrån sig en text till en redaktion får man vara beredd på att den inte följer ens egna tankar med det hela till punkt och pricka. Jag hade själv satt det rätt pluggiga rubrikförslaget "Hukande och teoretiserande - två sätt att förhålla sig till frågan om vänstern och antisemitismen". Expressenredaktionen satte istället rubriken

Gamla synder

och därefter ingresstexten "Varken Per Wirtén eller Anders Ramsay har fullt ut förstått judehatets rötter." Det låter ju nästan som att jag själv gör anspråk på att göra det. Det gör jag inte, men det kanske verkar så. Som sagt, man får vara beredd på att redaktörer inte ser på ens text med samma ögon som man själv, och det behöver ju inte vara fel. Ibland upptäcker de något man själv inte sett.
----------------------------------
Andra skriver också:
- David N om en grym tysk saga
- Heja! om när det är fel att låna ut pengar
- Jonathan om en obehaglig eufemism
- Opassande om den stundande piraträttegången
.. och så Vänstra Stranden om Centern
----------------------------------
Så var det det där med "Neger Niggersson", "apajäveln" och så vidare... Jag skulle vilja skriva mer om det men saknar egentligen ord. Ett par saker står i alla fall klara: detta handlar inte bara om "enstaka rötägg", och toleransen för hur illa poliser får bete sig är skyhög. Hur länge till?

6 kommentarer:

Marcus sa...

Din artikel i Expressen var utomordentlig!

Tack.

Charlotte Wiberg sa...

Tack själv Marcus.

Vilse på Värnhem/Anders sa...

Jag gillar också dina artiklar (som så ofta), men tycker att det är trist att du "måste" tillägga nåt om Knutby. Jag tycker islamismen är eländig, oavsett om det finns urspårade kristna eller inte. Sen ska rikspolischefen tillsätta en utomstående konsult för att kolla upp polisrasismen här i Malmö. därmed medger man ju att det inte är enstaka rötägg.

Charlotte Wiberg sa...

Tack Anders, det blir jag glad för.

Jag förstår din synpunkt om Knutby, men tyvärr, jag tycker nog att man faktiskt just måste påpeka det självklara i det här fallet. Eftersom inte Nyamko Sabuni gör det.

Det är väl bra att polisrasismen i Malmö utreds, men det hade naturligtvis aldrig skett om det inte blivit en mediegrej av detta...nej, jag har nog inte högre tankar om poliskåren än så faktiskt. Fast jag vill gärna tro att de närpoliser som jobbar på Rosengård har en annan och bättre attityd. Det intrycket har jag i alla fall fått.

Mandala sa...

Artikeln om Rosengårdsgårdsrapporten var alldeles jättebra. Och påpekandet om Knutby satt precis där det skulle.

Charlotte Wiberg sa...

Tack!
Din blogg verkar läsvärd, förresten.