onsdag, februari 18, 2009

Att sjukförklara sin meningsmotståndare

"Jag vet inte vad som har hänt dig Ebba Witt-Brattström, jag är ingen psykolog och det här är knappast rätt forum att spekulera över det. Men jag har länge tyckt att ditt generationskrig är sorgligt och obegripligt."

Så skriver Maria Sveland i sitt svar på Ebba Witt-Brattströms nedsablande av en kritisk utställning om Mariakulten på Historiska museet.
Alltså, jag har inte sett utställningen men jag känner mig principiellt främmande för Witt-Brattströms omfamnande av jungfrun Maria som symbolisk kvinnogestalt. Jag skulle tro att jag ligger mer i linje med Svelands åsikter här. Och jag håller med Sveland om att Witt-Brattström för ett sorgligt och obegripligt generationskrig (hon försitter knappt något tillfälle att kasta smuts på den yngre generationen feminister). Men jag tycker det är fel att uttrycka sig som Sveland. Samtidigt som hon skriver att DN Kultur knappast är rätt forum att spekulera över W-B:s mentala hälsa i så är det ju just det hon gör. Man beter sig inte så - och det är särskilt beklämmande att se Maria Sveland använda sig av vad som är ett välkänt patriarkalt grepp: att göra kritiska eller ilskna kvinnor till kvinnor med psykiska problem. Det hade varit bättre om hon ägnat sig åt att diskutera sakfrågan - Mariakulten - istället.

5 kommentarer:

Fredrik Stangel sa...

Läste "Mariakulten" i sista meningen som Maria [Sveland]-kulten. Tog flera minuter innan poletten föll ned...

Charlotte Wiberg sa...

Hehe. Kanske borde ha skrivit "jungfrukulten" eller nåt istället.

Maja sa...

Det ÄR trist med fula grepp, håller med, men just Sveland känner jag har en fribiljett i och med hur mycket skit hon fick ta för sin bok. Jag tänkte att hon skojade till det lite genom att blinka till den sura stilen... eller?

Galaxa sa...

Maria Sveland använder maktspråk, helt enkelt! Obehagligt!

Charlotte Wiberg sa...

Ja, tycker jag också Galaxa.