torsdag, augusti 14, 2008

Konjunkturen betraktad utifrån en hörna

Vi passerar den där hörnan nästan varje dag på väg till vårt lokala mattempel. Sedan vi på 1990-talet flyttade till den lägenhet vi nu bebor har hörnan antagit ett antal nya skepnader, alla tämligen perfekt återspeglande konjunkturläget. Först låg där en databutik. Sen kom en billighetspresentbutik, av den typ där man kan finna parfymer som heter nästan likadant som ett känt märke och luktar nästan likadant. Därefter öppnade möbelbutiken Seating Concept, specialiserad på enkelt stilfulla soffor i prisläget mittemellan Ikea och den där dyra danska designen. Nu har alltså soffbutiken gått omkull, och bilden visar vad som komma skall - i dubbel mening. (Om ni inte känner till Lidl är det alltså en tysk matvaruaffärskedja med låga priser, låg status, och dessvärre (i min erfarenhet) rätt låg kvalitet.)

Intressangt idag är i övrigt:
- den där storyn med Världen idags antijudiska debattartikel (se här, här & här)
- en högintressant debatt om höger & feminism, utlöst av en ledarartikel i Expressen - hela alltet kan följas utifrån den här bloggposten
- en kort redogörelse för skeetskyttets historia i Sydsvenskan (jodå, det är jätteintressant, jag lovar)

4 kommentarer:

sakine sa...

Ja, Världen i dag verkar ha snurrat till det rejält. Och de svarar med att texten "kan" uppfattas som antisemitisk.

Ps. Kul att du tycker att feministdebatten är intressant. Jag gillade Bitterfittan starkt. Men när Sveland bittert konstaterar att kvinnor kanske behöver bli mer egoistiska tänker jag "rätt spår! men sluta ha så förbaskat dåligt samvete, altruistkvinna!". Kanske låter det lite snurrigt, men det var feminismen som fick mig att gå från vänster till liberal.
Ds.

Charlotte Wiberg sa...

Själv kände jag mig rätt kluven inför Bitterfittan. Ironiskt nog kan jag litegrann hålla med vissa högerkvinnors påpekande att Sveland skulle kunna stå för sitt eget val (att faktiskt leva i tvåsamhet med en man) lite mer istället för att helt snöa in på "tvåsamhetens förtryckande struktur". Samtidigt som jag blev helt klart mycket argare på mannen än på kvinnan i boken, och tyckte att han ("männen") skulle behöva bli mindre egoistisk, istället för att kvinnan skulle behöva bli mer.

Jag gillade din artikel som utlöste diskussionen. Men ja, du gissar rätt - för mig låter det "snurrigt" att överge vänstern av feministiska skäl. Kan du inte bli vänster igen istället? ;-)

Mikaela sa...

Tack för tips om deltidsfeminism-debatten, mkt intressant! man missar en del när man semestrar, märker jag. :)

Måste läsa Bitterfittan snart, så att jag kan delta i dess efterdyningsdebatter.

Charlotte Wiberg sa...

Ja, den visade sig trycka på en samtidsnerv, tydligen.