onsdag, juni 27, 2007

Vanmakt

Min vän är rasande. Och maktlös. Han blev uppsagd lagom till sommaren -- för att sedan återanställas i mitten av augusti, lagom till höstterminens början. Då behövs han igen, som lärare.
De är i sin fulla rätt att göra så. Facket? Nej, de har inget att invända.
Visst kommer min vän att överleva sommaren. Han har väl rätt till sin a-kassa antar jag. Såvida inte arbetsförmedlingen hittar något lämpligt feriejobb för en medelålders gymnasielärare. Plocka jordgubbar kanske.
Jag har också haft min tid som inhoppande lärare of sorts, som högskolehora (så kallas det, ordat "hora" används ju nästan alltid för att beteckna en förnedrande arbetssituation). Vi vill använda dig på två kurser under våren, kan det heta. Visst, man ställer ju upp. Någon gång kanske man blir lite hemmastadd med en kurs och börjar utveckla planer för den -- varpå man sedan upptäcker att man plötsligen och oförklarligen blivit utbytt mot någon annan nästa gång den beger sig.
Herr Reinfeldt talar om flexibilitet på arbetsmarknaden. Jag tror aldrig han har behövt uppleva flexibiliteten inpå sitt eget skinn.

6 kommentarer:

Karin sa...

Är det sant? Får man verkligen göra så? Med fackets goda minne?

Puglsey sa...

Återigen rakt på sak. Jag lever själv på att "hora" då och då på en trist arbetsplats. Jobb några veckor, sedan arbetslös, på det igen osv osv...
När ska arbetsgivarna lära sig att ge folk ordentliga varaktiga anställningar?!

Charlotte sa...

Karin: ja, har man ingen regelrätt fast anställning kan arbetsgivaren verkligen göra nästan hursomhelst. Jag uttryckte mig kanske väl polemiskt om facket dock -- det är förstås inte precis så att de gillar sånt här, de kan tydligen helt enkelt inte göra något. (Är det konstigt att facken tappar i förtroende).

Pugsley: eller hur?
Egentligen borde man förstås inte kalla det för att "hora". En del "riktiga horor", d vs sexsäljare, har mycket större inflytande över sin arbetssituation.

Heiti Ernits sa...

Det är vanligare än man tror, ruskigt dålig stil...

Antar att hon är "obehörig"? Då försöker rektorerna ragga "behöriga" lärare under sommaren, får de de inte tag i någon...ja då är man välkommen tillbaks, annars väck...
Då får man gå hela sommaren, ovetandes om man får jobb eller inte..
Ne...ruskigt dåligt ialla fall... =/

Charlotte sa...

Nej, faktiskt inte. Han (det är en han) är behörig lärare, t o m rätt välmeriterad. De vill ha tillbaks honom & räknar kallt med att han ska svälja förtreten & återkomma i höst.
Det kanske han gör också, för han trivs ju med själva jobbet...

Thomas Tvivlaren sa...

Visst är det ett skrämmande inslag på en arbetsmarknad som numera styrs mer och mer av arbetsgivaren med bifall av de urholkade facken.

För övrigt är du väl lite orättvis mot Alfons? Det krävs nog enorm flexibilitet att gå från ledare för ungdomsförbundet till moderpartiet och sedan statsministerposten... ;)