måndag, juni 18, 2007

Kvinnor som gått över gränsen

1. En kvinna som jobbar som strippa blir, enligt Expressen, underkänd på sin undersköterskeutbildning -- på grund av strippjobbet. Sådana som hon, säger hennes handledare, har inte inom vården att göra.
2. En kvinna som studerar till psykolog viker ut sig i en herrtidning -- och blir, på grund av detta, förvägrad praktikplats under utbildningen, dessutom uppmanad gå i terapeutisk behandling samt göra avbön och "förklara sig" inför sina klasskamrater (detta enligt Expressen/GT).
3. Hitlåten Dunka mig gul och blå av & med Frida Muranius bannlyses både av SR Kronoberg och SR Blekinge. Den skulle, menar man, kunna tolkas som en sexistisk uppmaning till kvinnomisshandel. På Feminetik diskuteras huruvida låten kan sägas utmana könsstereotypier på ett korrekt sätt eller inte.
Vore det inte läge i det här läget att i stället diskutera mänskliga fri- och rättigheter och vem de ska gälla för? Uppenbarligen utsätts kvinnor som på ett oacceptabelt sätt "upprätthåller könsstereotypierna" genom sitt sexuella beteende för en systematisk diskriminering (för deras eget bästas skull förstås, i god social ingenjörskonstsanda). Så tillåts ju inte heller sexarbetande kvinnor i Sverige att organisera sig fackligt. Hellre vill man väl att de ska gå i terapi och komma till insikt om sitt människovärde. Typ.


Ps. Tack till duktiga och intelligenta Tanja Suhinina för info om de båda första fallen.

2 kommentarer:

Thomas Tvivlaren sa...

Se där vad det aldrig ifrågasatta matriarkatet kan ställa till med! Den dagen när feminismen blickar inåt och kritiserar de tokfeministiska inslagen och det systerskap som så starkt präglas av "stick för f-n inte upp och förstör vår systerliga gemenskap!" så kan nog feminismen bli något att räkna med.

Tills dess så gnuggar de krafter och intressen som är emot jämlikhet händerna och applåderar dårskapen de själva sysslar med!

Tanja Suhinina sa...

Den dagen när feminismen blickar inåt och kritiserar de tokfeministiska inslagen och det systerskap som så starkt präglas av "stick för f-n inte upp och förstör vår systerliga gemenskap!" så kan nog feminismen bli något att räkna med.

Alltså, jag vet inte var du har varit de senaste decennierna....