tisdag, mars 04, 2008

Kungamordet

Jag följer serien med spänning.
Reine Brynolfsson spelar kvinnomisshandlaren Gert Jakobsson med mjuka, smygande rörelser, han är inte helt olik Simpsonsseriens mr Burns. Sublimt obehaglig. Hans attraktionskraft som politiker och som uppvaktare av den unga Yasemine obegriplig. Men det är ingen ointressant och helt oberättigad bild serien ger av den nya socialdemokratin - en otålig massa av grå maktpretendenter, en förnyelse som behåller den gamla socialdemokratins maktfullkomlighet och patriarkala tradition men klipper av dess folkliga förankring och livsnerv. Till och med den unge revoltören Ivar Hellenius (Sven Ahlström) är grå som en flagnande strukturtapet - han och hans medvapendragare hånar de båda gammelmansinslagen i partiledningens verkställande utskott men ter sig mest som yngre spegelbilder av desamma.
Det hade kunnat vara för mycket, detta att serien blandar politisk intrig med hustrumisshandel och turkisk hedersproblematik. Men än så länge tycker jag det funkar, de olika ingedienserna förstärker smaken av varandra istället för att göra hela anrättningen fadd. Möjligen är det turkiska inslaget det svagaste. Apropå det har jag svårt att skaka av mig en reflektion som jag gjort så många gånger innan, i samband med andra filmer, tv-serier, böcker.... det handlar om Yasemines kyskhet. Visst, vi har sett henne ha en erotisk dröm om Gert. Vi har hört henne tala om honom som sexig i ett samtal med en väninna. Men när han gör sina närmanden, då slutar det med att hon sparkar honom i skrevet - och det görs tydligt (för alla utom Gert) att hon är oskuld. Så när släktingarna från "hemlandet" lite senare kallar henne hora och försöker dränka henne, då vet vi ju.... att detta är orättvist. Hon är ju ingen hora! Eller?
Visst, det är vanskligt att spekulera i alternativa handlingsmöjligheter när rollfigurernas utformning och dramatikens fortskridande lagts fast, men fantisera kan man ändå alltid.... Tänk om Yasemine hade kastat sig över den slemmige Gert, själv tagit initiativet och genomfört världens råknull med honom där i vardagsrumssoffan... Hade scenen med släktingarnas övergrepp inte längre fungerat då? Hade hon i så fall inte längre framstått som offer utan i stället lite vagt som skyldig, i alla fall medskyldig? Det tål att fundera över.

För övrigt: Det senaste draget i den allmänna kampen mot horstigmat gjordes av P3-programmet Verkligheten i söndags (hemsida här, du kan lyssna i efterhand - inslaget kommer i andra timmen). De hade bjudit in tre sexarbetare som berättar om vad de gör. Alla tre bloggar tydligen, men det är bara två av dem vars blogg är synlig för mig: Greta Garbo (det är ett kaxigt alias) och Mimmi.
-----------
Agenda 2010+ skriver SSK-bloggen om bostadspolitik, Mikaela om en Synovateundersökning, Tunström om sjukvårds- och Kaj om arbetsmiljöpolitik.

Glöm inte delta i Kamfertexts spännande opinionsundersökning till höger!

2 kommentarer:

Anonym sa...

... den tredje sexarbetare kunde ha varit Isabella Lund, hon brukar medverka i radio, bara ett tips

Kram/AR

Charlotte sa...

Hej,
nej det var inte Isabella utan någon som kallade sig Ella & inte pratade skånska (vilket Isabella gör).