fredag, augusti 28, 2009

Okunskapen som dygd

Det vimlar av absurditeter i organsoppehistorien, och de blir bara fler. Igår avslöjade Jonathan Leman hur Aftonbladet i sin ursprungliga översättning av artikeln till engelska silat bort vissa inslag för att göra det hela lite mer aptitligt. Detta togs sedan också upp i SvT Debatt där Aftonbladets chefredaktör avslöjade sin totala okunskap om vad antisemitism är och brist på förståelse av vad som gjorde artikeln problematisk. Nu har emellertid översättningen ändrats så att originalingredienserna ingår (vilket man naturligtvis inte behövt göra om Helin haft rätt i att översättningen i sin ursprungliga form var helt okej).
Tv-debatten i sig bjöd på en hel del andra absurditeter, men allt det där överträffas nog av Åsa Linderborgs slå-vilt-omkring-sig-försvar i dagens Aftonbladet. För det första åberopar hon sig av Gideon Levy i sitt självförsvar/sin attack mot de motståndare hon menar omöjliggör en bevakning av mellanösternkonflikten (som om vi alla befann oss helt i mörker angående den...). Valet av Levy är liksom lätt absurt eftersom detta är en person som varit hård i sin kritik mot Aftonbladets publicering av Boströmartikeln, såväl på Brännpunkt i SvD som i israeliska Haaretz. För det andra - och detta är väl det mest absurda av allt - intygar Linderborg återigen sin okunskap om den antijudiska ritualmordsmyt som många med rätta påpekat att artikelns dunkla associativa banor leder tankarna till, och hon förstår alltså inte att den egna kunskapsbristen är ytterligare en omständighet som gör att hon borde lyssna på kritiken snarare än vifta bort den.
Linderborg har luftat sin okunnighet en gång tidigare, i ett uttalande i Expressen. Hon har haft tid på sig att tänka efter, och råda bot på denna okunnighet, sedan dess, men detta verkar inte vara vad hon ägnat veckan åt. Som så många andra dessvärre gör i den här soppan kallar hon myten rätt och slätt "uråldrig", som om den saknade förankring i vår tid. Det gör den inte. Jag skulle vilja föreslå Linderborg att noga läsa den här diskussionstråden, den här bloggkommentaren och sidorna 13-15 samt 45-46 i skriften Om antisemitism som finns att ladda ner i pdf-form via Svenska kommittén mot antisemitisms hemsida.

Uppdatering: Mikael Tossavainen inne på samma spår.

15 kommentarer:

Maestro sa...

Är det inte märkligt att dom enda som känner till den "antijudiska ritualmordsmyten" är Israellakejerna som dammar av den när kritiken mot dom israeliska soldaterna blir för obehaglig? D

Charlotte W sa...

Vilken otroligt okunnig och idiotisk kommentar. Du är okunnig om historien och nutiden, och du har ingen aning om vad olika deltagare (såsom jag själv t ex) i den här debatten har för inställning till israelisk militär & politik.

Josef sa...

"Till en av alla antisemitiska stereotyper hör att judar dödar barn och förgiftar brunnar – ska den vidriga myten hindra oss från att tala om de ungar som i dag dör på Gazaremsan för att israelerna förvägrar dem rent vatten?"

...eller?

Charlotte W sa...

Josef: är det någon som påstått att man inte ska kunna ta upp en sådan sak? Nej, eller hur? Men dylika anklagelser, som är allvarliga, ska förstås presenteras på ett vederhäftigt sätt. På samma sätt som om ett helt annat land anklagades för samma sak.

Jonathan sa...

Helin kör en liknande grej när RPM intervjuar honom:

"Det är sant att Aftonbladet på opinionsbildande plats är den mest Israelkritiska rösten i landet. men vad jag ser och vad jag läser in i det är att vi hävdar på opinionsplats väldigt ofta och jag säger inte att det är rätt eller fel men vad jag ser och vad jag läser in i det är att vi hävdar på opinionsplats väldigt ofta och jag säger inte att det är rätt eller fel men jag kan se att vi ofta hävdar att Israels ockupation är rättsvidrig och den skadar inte bara Israel den är ett brott mot alla möjliga internationella konventioner. Den ståndpunkten hävdas oftare än någon annanstans i Aftonbladet, utan tvekan. Inte heller det är en antisemitisk hållning."

Och vem fan har påstått att det är det?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Halmdocka

Charlotte W sa...

Finns det något diskussionsämne som lockar fram så många halmgubbeframträdanden som detta?...

Anonym sa...

Nej, det är inte konstigt att så många är ignoranta om olika yttringar av antisemitism. Men helt utan denna kunskap borde de flesta kunna se igenom de grunda och obelagda anklagelserna i Boströms drapa. Damma du av dina gamla teorier, Maestro! :)

A-K Roth

Ofer Maimon sa...

Men det var ju också själva fan att ingen *begriper*. Så en gång för alla Charlotte - read my lips: det *finns* inga antisemiter i Sverige! Rasister finns det däremot i massor, det trumpetar våra kvällstidningar ut hela tiden - svarta, muslimer, araber och i princip alla andra minoriteter i samhället misshandlas ständigt, i medierna, bostadskön, krogkön, politiken, arbetsmarknaden och betongförorterna. Men judar - aldrig! I detta sköna land finnes icke en enda antisemit att uppbringa! Eller...ja....en kanske: Achmed Rami. Fast han är väl inte riktigt svensk, har inte han flyttat utrikes? Dessutom vet man inte så noga, får man tro en bunt regelbundna skribenter i Aftonbladet så var han nog snarast bitter över Israels politik i Palestina?

Det som finns däremot är en hoper lömska sionister, en kurdiska, Siewert Öholm, ett halvdussin förflackade kosmopoliter och ett antal hysteriska mosaiska trosbekännare i den Pro-Israeliska värIdskonspirationen, som outtröttligt vakar dygnet runt i väntan på någon stackars sate helt försynt ska mumla något kritiskt om den Israeliska armén, varvid de likt hyenor kan hiva fram "antisemitkortet" och därigenom för alltid omintetgöra den olycklige satens mediakarriär. Se bara hur det gick för på den korsfäste Helle Klein, den pestsmittade Jan Guilou och den rituellt blodfattige Pelle Gharton - det är så att blodet riktigt isar sig i ådrorna.....huga,


Den som härvidlag småler har min eloge, den som mot förmodan gapskrattar har en idéhistorisk bildning utöver det vanliga - grattis:-)

Vänliga hälsningar,

Ofer

al-hamatzav.org

Charlotte W sa...

Hehe. :)

Maestro sa...

Charlotte W..Jo, med tanke på vad du fokuserar på i ditt skrivande, så är det inte allt för svårt att lista ut din inställning till israelsika militär. Om vi tar aftonbaldetartikeln av Boström så går du i spinn på påståendena om organstöld och börjar dra upp gamla skrönor från medeltiden, att som det står i artikeln att israelisk militär avrättar stenkastande tonåringar för att dom kastat sten, har du uppenbarligen inga synpunkter på.

Charlotte W sa...

Det jag fokuserar på är det som ÄR artikelns fokus, och det ALLA som är kritiska mot artikeln fokuserar på - organstöldsanklagelsen.
Läs ordentligt och försök att inte låta dig vägledas av dina egna förutfattade meningar och fördomar...

Maestro sa...

Uppenbarligen anser du det allvarligare att anklaga någon för organstöld än att avrätta någon (I alla fall om det är den israeliska militären), och försök inte gömma dig bakom vad andra Israellakejer gör, bara pinsamt.

Charlotte W sa...

Den store fjanten här är du "Maestro" (kunde du inte komma på ett ännu mer pinsamt nick?)
Kolla in det här inslaget, läs textskyltarna & försök ta in vad det är som är huvudfokus...:
http://www.youtube.com/watch?v=Ia-jEaymjIQ

Maestro sa...

Man väljer själv vad man vill fokusera på. Nå, vad anser du värst? Avrättningar eller felaktiga påståenden?

Charlotte W sa...

Nej, det står tydligt för alla utom de som försöker vrida fokus från huvudpoängen vad som var artikelns huvudbudskap. Rubriksättaren delar uppenbarligen min och de flesta andras tolkning, f ö...
Och jag tänker inte låta mig utpressas att svara på din felaktiga frågeställning.