måndag, maj 04, 2009

Vad är "världssionismen"?

(Det är ju så bra med bloggen att man kan lägga upp refuserade artiklar på den. Här är en sån.)

Så Mahmoud Ahmadinejad höll alltså tal på en antirasistisk konferens och diverse företrädare för västvärlden tågade demonstrativt ut. Det var den första världen mot den tredje, och stötestenen bestod – så enligt svenska medier – i den iranska presidentens brännmärkning av staten Israels rasistiska politik. Saken verkade, för många goda postkolonialt skolade antirasister, biff. Här har vi återigen ett bevis på hur imperialismens axelmakter försöker brännmärka Israelkritik som ”antisemitism”. Här ska locket över sanningen om Israels inherent rasistiska karaktär återigen ordentligt tryckas fast. När världens förtryckta massor talar, då tågar vi västliga hycklare förfasat ut med näsorna i vädret – som om vi, kolonisatörerna, vore de bättre människorna. Som om det inte vore rätt att kritisera Israel.
I Göteborgsposten hävdade idéhistorikern Edda Manga att enbart det faktum att Israel betecknar sig som en judisk stat är ett bevis på dess rasism – och undviker bekvämt att diskutera det faktum att den ifrågasatte talarens eget land, Iran, såväl betecknar sig som en specifikt islamisk republik som knappast självt är något föredöme vad gäller situationen för dess minoriteter. I Aftonbladet skrev Margareta Zetterström indignerat om yttrandefrihet och ”Hur Israels förhållande till det palestinska folket ska beskrivas, om man nu inte får använda orden rasism eller apartheid, har jag /.../ fortfarande inte begripit.” Hon, liksom Manga, gör sig inte bara skyldig till att förmedla en verklighetsbild som är så förenklad att den blir falsk; framför allt så bortser dessa båda skribenter från vad Ahmadinejad faktiskt sade – vilket var något mer och något annat.
Vad var det han sade egentligen? Han talade om ”världssionismen”. Om den makt som kontrollerar världen, från press till pengar. Om de ”sionistiska” intressen som låg bakom Irakkriget. Och jag skulle vilja fråga Manga, Zetterström och andra aningslösa vad de tror att han egentligen menar, vad tror de att ”världssionismen” är för något? För det kan väl inte vara så att de inte tycker att man ska ta honom på orden – inte kan de väl tycka att man ska ha en så överseende och översittande attityd gentemot Ahmadinejad att man inte bemöter och bemödar sig om att förstå vad han säger snarare än att tolka honom så som det passar en själv. Hur är det, ska det råda en anda av jämbördighet och ömsesidig respekt på den internationella arenan eller inte? Om alla ska tas på samma allvar ska väl alla budskap kunna utsättas för granskning – med samma kritiska blick.

Uppdatering: Mats Skogkär tar upp saken i en skarp opinionsartikel i Sydsvenskan.

26 kommentarer:

Anna sa...

Refuserat? Kan du lägga ut texten lite om det också? :)

Charlotte W sa...

Du kan nog gissa...:)

Fredrik Stangel sa...

Det var naturligtvis de sioniststyrda massmedierna som tystade ned dig.

Anonym sa...

Ang. Eddas artikel. Judar ar ingen ras men ett folk. Rasistiskt? Men i Israel bor det val 1,5 miljoner araber. Undrar i vilket muslimskt (ingen rasism har sa klart) land bor det 1,5 miljoner judar? Inget! Visst far man kritisera Israel (israelerna ar duktiga sjalva pa det:-) men hos en del manniskor blir det nagot sjukt over det hela. Hur manga har inte ens satt sin fot i Israel men ar fullkomligt besatta av landet. Det har blivit landet som de alskar att hata.
Vad Margareta anbelangar, sa kanske hon skulle skriva om de palestinska arabernas forhallande till Israel utan nagon som helst censur.
EL

Charlotte W sa...

Fredrik: precis :)

EL: ja, och det stör mig att så många har så liten förståelse för anledningarna till att existensen av en judisk stat är ngt viktigt för många judar.

Isak BK Aasvestad sa...

Lasse Wilhelmson på Mohamed Omars blogg: "...sionismen idag är den dominerande ideologin i Sverige och inom Västvärlden för övrigt."

Charlotte W sa...

Det var som fan!
Vilken tur att vi har folkupplysare som Lasse som kan tala om för oss vilken überideologi vi lever under! ;-)

Fredrik Stangel sa...

"...hotet från den så kallade antisemitismen." (Wilhelmsson, naturligtvis.) Hej und hå.

Charlotte W sa...

Eben und genau.

Anonym sa...

Tack för bra artikel, Charlotte. Ja, visst är det bra kunna lägga ut på bloggen.

A-K

Charlotte W sa...

Tack själv A-K.

Frederico sa...

Charlotte

Vad tror du den Iranske presidented menade med "världssionismen"? Tror du att han menade judarna?

Charlotte W sa...

Men hallå, vad tror du själv egentligen? Tror du begreppet - om det nu verkligen skulle kunna motsvara något i den verkliga världen - går att frikoppla från all things Jewish? Oavsett om det är "judarna", "judiska intressen", "pro-judiska intressen" e dyl som avses så handlar det om ett ord som inte går att fullständigt separera från judar som kollektiv. Och framförallt om ett ord som bara lever på de föreställningar det lockar fram på mottagarsidan (eftersom det handlar om en fantasm). Hur tolkar du det? Du är väldigt naiv, skulle jag vilja säga, om du tror att det skulle gå att neutralisera genom att t ex kliniskt skilja mellan "judar" och "sionister" - givet att ordet "sionist" funkat som kodord för "jude" historiskt sett, och fortfarande gör så idag.

Isak BK Aasvestad sa...

Och hos Jinge yras det om att "sex av de sju största tidningar i Sverige ägs av judar och detta begränsar journalisternas frihet"

Charlotte W sa...

Helt otroligt Isak...och det är förstås inte en kommentar som Jinge ser nåt skäl att invända mot. Vedervärdigt.

Isak BK Aasvestad sa...

Och hos Mohamed Omar fortsätter vansinnesdansen: "Det ar Ingen overrakning nar svenska pen stodjer sionisterna och deras smutsiga satt att kampa mot islam! De har organiserats av sionisterna! Syftet var att tysta oliktankande och sprida omoraliska sa kallad kultur for att fostora den riktiga folk-kulturen i Sverige!"

Charlotte W sa...

...och för att göra saker etter värre - tydligen finns det ett helt parti i Frankrike som är tillägnat "antisionismen". http://www.partiantisioniste.com/
Vafan är det som händer egentligen?

Jonathan sa...

Mycket bra text om Ahmadinejad tal. Hoppas den läses av många.

Dieudonné för verkligen tankarna till Mohamed Omar...

Partiets politiska mål:
http://translate.google.co.uk/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.partiantisioniste.com%2F&sl=fr&tl=en&hl=en&ie=UTF-8

En svensk artikel igår:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/euvalet/article5073001.ab

En bakgrund i New Yorker:
http://www.newyorker.com/reporting/2007/11/19/071119fa_fact_reiss/?printable=true

och här:
http://findarticles.com/p/articles/mi_qn4158/is_20060322/ai_n16145995/

Bild på Dieudonné tillsammans med högerextremister:
http://www.sos-racisme.org/Dieudonne-chez-Le-Pen.html

Typiska formuleringar av Dieudonné
http://jta.org/news/article/2008/06/26/109233/dieudonneantisemitic

Tariq Ramadan tycks ge sitt stöd till det "antisionistiska" partiet.
http://www.rue89.com/2009/04/20/au-bourget-tariq-ramadan-a-apporte-sa-caution-a-soral-et-a-dieudonne

Charlotte W sa...

Tack Jonathan! Både för beröm & länkar. La precis upp en liten grej om det "antisionistiska partiet", nu kan jag ju komplettera den.

Charlotte W sa...

...och ja, jag tänkte också på Omar...

Frederico sa...

Charlotte

Jag skrev ett svar till dig i går kväll som inte har kommit med. Skulle du kunna vara snäll och kolla spam-filtret?

Charlotte W sa...

Tyvärr Frederico, du får allt skriva din kommentar igen...du måste ha råkat trycka på fel ställe eller nåt.

Santiago sa...

det stör mig att så många har så liten förståelse för anledningarna till att existensen av en judisk stat är ngt viktigt för många judar.Stör du dig också på att så många har så liten förståelse för att existensen av en vit arisk stat är ngt viktigt för alla medlemmar i ku klux klan?

Kul att du glatt erkänner att du har väldigt stor förståelse för européer som åker till andra länder och fördriver och dödar den infödda lokalbefolkningen för att upprätta en egen stat på plats.

Får man gissa att Sydafrika under apartheid var ett föredöme för dig?

Charlotte W sa...

..och genom att inte överhuvudtaget tänka in förintelsen och tusen års förföljelser av olika svårighetsgrad i ekvationen så har du tydligt visat att du inte har begripit ens the first thing av frågan.
F ö består den judisk-israeliska befolkningen, om vi nu bara ska tala om den, inte enbart av "européer", utan också av judar som fördrivits från olika länder i arabvärlden.
(Varför hänger du här egentligen Santiago? Vad är det du vill uppnå?)

Santiago sa...

Det är fantastiskt kul att se hur mycket antisemiter och sionister har gemensamt. Ni båda är fast övertygade att exempelvis tyska judar inte är tyskar utan utgör någon slags främmande nation inom dom europeiska länderna. Och sen fäblessen för rassegregering och övertygelsen om att denna "främmande nation" inte kan bo tillsammans med "riktiga" européer. Theodor Herzl hade verkligen rätt när han sa att antisemiterna var sionisternas bästa vänner.

Själv anser jag att tyska judar är fullvärdiga tyskar och inget annat men enligt Charlotte så är tydligen europeiska judar enbart européer inom citattecken. Vad tycker Jonathan Leman om att du inte anser honom vara en riktig svensk utan bara "svensk"?

Och att jag inte tar med förintelsen och tusen år av europeisk antisemitism i ekvationen? Du vet jag har svårt att se hur X förtjänar att bli illa behandlad av Y bara för att Y i sin tur blivit illa behandlad av A. Kolonialhögern har säkert någon matematisk formel som föklarar det hela Charlotte. Den förutsätter dock att X är lika med ej västerländska ickeeuropéer.

Vad jag gör på din blogg Charlotte? Försöker bara ha lite kul på jobbet. Den tropikalhattsprydda kolonialhögern med dig, Gudmundson, Magnus Sandelin och Jonathan Leman i spetsen bjuder faktiskt på stor underhållning.

Charlotte W sa...

Du är verkligen fantasifull Santiago. Synd bara att dina fantasier går i så perversa spår.Och att du har så svårt att fatta ens de enklaste grejer.
Det är verkligen inte lönt att ens försöka diskutera med dig. Kan du inte börja på att skriva fantasylitteratur e dyl istället? Det vore ett mer kreativt utlopp för dina märkliga tankebanor.
Jag tycker inte det är ett dugg kul att erbjuda dig underhållning.Och jag blir verkligen inte underhållen av dig. Mest illamående och arg faktiskt.