torsdag, maj 07, 2009

Logiken?

Det är bara att gratulera Centerns ungdomsförbund till att ha tagit det sunda beslutet att förespråka ett avskaffande av sexköpslagen. Tråkigt att inget vänsterförbund gjort samma ställningstagande. Nej, istället ser vi hur en vänsterdebattör på SvT Opinion återupprepar de gamla inlärda, verklighetsfrämmande teser som gäller på området. Sexköpslagen, skriver Mattias Ericson, "går ut på att kriminalisera torsken, men skydda den prostituerade när den förbjuder köp av sexuella tjänster, men inte att sälja sin kropp. Det är en fiffig lag, för den ser till att skydda en väldigt utsatt grupp människor, utan att för den skull kränka individens fria val." Tror han verkligen själv på det han skriver?
Jag har flera gånger här på bloggen varit inne på den haltande logiken i att förbjuda den ena sidan av en verksamhet som kräver två parter - och sedan låtsas som att den andra sidan inte skulle bli lidande av detta. Petra Östergren jämförde det någon gång med en situation där du är fullt tillåten att arbeta som frilansskribent, men där det är förbjudet att köpa dina artiklar. Självklart påverkar en kriminalisering av köparsidan säljarens situation på ett negativt sätt (ProjO beskriver effekterna bra). Och det är ju vad man vill - varför inte vara öppen med den saken istället för att låtsas att lagen inte skulle kränka individens fria val eller ytterligare stigmatisera en redan utsatt grupp snarare än "skydda" den?
Ett annat och lika bisarrt inslag i pro-sexköpslagsargumentationen är den styvnackade vägran att skilja mellan frivilligt sexarbete och slaveri. Hanna Wagenius, som varit drivande i CUF:s beslut, tar i sitt svar till Ericson också sikte på detta - men när Ericson i sin tur svarar henne går han bara ännu längre i sin begreppsförvirring. Men så kan han i och för sig inte ha jobbat särskilt hårt med sin svarsartikel - annars hade den väl knappast kunnat innehålla en fet groda som det här: "Låt mig vara klar. Det har inte med sexualmoral att göra, och något politiskt samvete har jag inte." (Även om det är lite kul tycker jag nästan att nån redaktör på SvT Opinion varit taskig som lagt ut denna formidabla formulering.) Ericsons slutkläm lyder såhär:

Jag har inga problem med att människor har sex med vem de vill när de vill, och faktiskt var de vill. Jag tror vi har för lite sex i vårt samhälle. Men vi har också ett alldeles för stort problem med de människor som befinner sig på botten av samhällsstegen.

Så knulla bäst fan ni vill alla liberaler, men gör det bara med de som gör det frivilligt med er. För att ha sex är ingen rättighet, eller skyldighet.

Att själv välja när man inte vill ha sex är däremot en rättighet som ingen människa har rätt att kränka.

Kan det bli mer förvirrat? Var författaren full när han skrev det här? Och på vilket sätt bemöter han Wagenius argumentation - som ju inte på något sätt skulle kunna sägas stå i motsättning till rätten att själv välja när man inte vill ha sex. För Ericson liksom för så många andra sexköpslagsförespråkare innebär köp att sexuella tjänster att man nödvändigvis köper en hel människa och slår ut hennes egen vilja och självbestämmandeförmåga totalt. Men de förklarar aldrig varför så skulle vara fallet just när det gäller arbete som involverar sex, till skillnad från annat arbete. Och det är just i denna föreställda skillnad som deras specifika sexualmoralism bor.

Uppdatering 11/5: SvT Debatt från torsdagen var (trots att ämnet varit uppe tidigare och borde ha kunnat röra sig framåt något) naturligtvis den sedvanliga uppvisningen av rundgång, stillastampande och korkade frågor av typen "Men skulle du vilja att din dotter sålde sex", men eftersnacket som just nu ligger uppe på SvT Opinions hemsida tar ändå priset. Det vill säga, Zaida Catalan tar priset. Det är fascinerande hur hon så konsekvent undviker att ta in och ens försöka förstå ett enda av hennes motparts argument. Hur man kan vara engagerad i sexköpsdebatten utan att ha brytt sig om att reda på hur den ser ut på den andra sidan är för mig obegripligt.

9 kommentarer:

stefan hallgren sa...

Som vanligt är det bara vänster- & miljöpartister och sossar som är ute och försvarar sexköpslagen, och därmed kan man ju få det felaktiga intrycket att de borgerliga skulle vara emot den. Nej, jag tycker att det är dags för sexköpsförbudslaget att skicka ut sitt konservativa team på banan nån gång.

Charlotte W sa...

Fast en & annan alliansperson är faktiskt ute & försvarar lagen. Birgitta Ohlsson framför allt - hon debatterade visst mot Wagenius nånstans helt nyss.

stefan hallgren sa...

Javisst tusan, jag glömde ju Birgitta, men förutom henne då verkar det tunnsått från den kanten, och de är ju ändå för lagen och dess skärpningar lika mycket allihop. Nej, jag tycker att de fegar och låter Birgitta & vänstern sköta hela försvaret av sexköpslagen.

Jag skulle annars vilja se någon från det ledande regeringspartiet på åsiktsbanan. Eller varför kan inte någon från kd berätta om varför hor bör bestraffas av staten? Det kan väl aldrig vara så att de är rädda för att skrämma väljare genom att framföra sina åsikter?

Charlotte W sa...

Ja, du har rätt. De fegar.
Kan det vara så att de helt enkelt inte kan argumentera för saken, egentligen?

Charlotte W sa...

..här har vi iofs några stycken:
http://www.newsmill.se/artikel/2009/05/08/tragiskt-att-ungdomsforbunden-stodjer-slaveri-och-kvinnofortryck

stefan hallgren sa...

De kan säkert argumentera för seköpslagen utifrån sina konservativa värderingar, men här kommer det intressanta, i Sverige ska man tydligen inte låtsas om att sexköpslagen har ett starkt stöd från konservativa, för då spricker myten om att den skulle vara så "progressiv".

Fp, som tydligen ska föreställa socialliberalt (vilket i deras tolkning INTE betyder harm reduction genom avkriminalisering, som i andra länder, men att de alltid accepterar socialistiska argument om dessa understöder förbud) blir således det enda borgerliga parti som kan/vill/får försvara sexköpslagen.

Sexköpsförbudslaget vill helt enkelt inte ha den konservativa kedjan på banan. De skulle bli för pinsamma. Men det demokratiska problemet här är förstås om bara vänstern ska ut och göra sig pinsamma i den här frågan och låta de konservativa vinna politiskt på det.

Det är ungefär som när vänstern gärna försvarar sådant som AMS-åtgärder och LAS, medan de konservativa är för det lika mycket men slipper argumentera.

Charlotte W sa...

Ja, det är nog en riktig analys...

Simon sa...

Tänker att det är ju iallafall konsekvent i linje med
den nyliberala politik cuf förespråkar, som nog skulle göra oss alla till slavar/prostituerade. Ursäkta att jag moraliserar.

Charlotte W sa...

För all del.
Som du förstår ser jag inte riktigt saken på samma sätt. Jag tycker inte man ska driva en symbolpolitik där just sexsäljare pekas ut som slavar per excellence, och görs oacceptabla.