söndag, maj 03, 2009

Vad är det som händer Europas romer?

Nyligen skrev Hynek Pallas ett par inlägg om antiziganism och högerpopulism i Tjeckien på sin blogg, och fyllde på med att hänvisa till en artikel i Economist. Nu har Gabi Gleichman skrivit en väldigt oroväckande artikel om samma fenomen i Ungern (Expressen kultur). Lägg därtill den diskriminering och förföljelse som vi vet att romer nyligen utsatts och utsätts för i Italien och på Balkan - och vi har en väldigt skrämmande bild.
Detta är kanske också en fråga som borde diskuteras under EU-valrörelsen? Nej, det handlar inte specifikt om Sverige - men när vi nu är med i EU så är vi väl intresserade av vad som händer i Europa? Kandidaterna till parlamentsvalet skulle ju kunna avkrävas besked om hur de vill agera för att skydda utsatta minoriteter inom EU-området, om de blir valda.

Uppdatering: Hynek följer upp med ett initierat inlägg om EU och romer.

8 kommentarer:

Dexter sa...

Ja du, det är väl bara att låta dessa dokumenterade arbetsmyror migrera till Sverige och därefter kan du SJÄLV plocka upp plånboken och stå för deras uppehälle medan de söker jobb.

Det lär ju inte dröja länge innan de blir självförsörjande och produktiva kuggar i det svenska samhället, precis som i Ungern och Italien, eller hur?

Charlotte W sa...

Dexter: du är en vidrig rasist.

Anonym sa...

Antiziganism och annat folkförakt går långt tillbaka även i Sverige förstås. Än idag kan de mest s.k. antirasistiska debattörer gå i affekt och anklaga folk för att vara "tattare", utan att fatta vad de sysslar med.

När romerna kom på sitt årliga besök och slog läger vid Moälven på andra sidan ett ålderdomshem jag hade sommarjobb på visade personalen stor uppskattning för barnen som kom och hälsade på iklädda sina förggranna dräkter. Barnen bjöds in och fick bullar och kakor. Det var första gången jag hörde någon visa annat än förakt. Det var föreståndaren för hemmet som ledde vägen.

A-K

Charlotte W sa...

Ja, jag vet. Romer utsätts för väldigt mycket diskriminering i Sverige än idag. Men jag tror att dokumentationen är dålig vad gäller hatbrott mot romer.

stefan hallgren sa...

Well, de har ju åtminstone ett "ariskt" språk, så det kanske är något för dem som i alla andra sammanhang dyrkar allt "ariskt" att begrunda.

Jonas sa...

Exakt hur diskrimineras romer i dagens Sverige? Ni som ropar efter olika former av särlagstiftning talar ofta om diskriminering, rasism och likande men kan sällan bevisa detta. Så upp till bevis.

Hur diskrimineras romerna i Sverige?

Charlotte W sa...

Ja du Jonas "den Svenske". Du skulle ju kunna ta kontakt med DO för att få lite information om detta. Eller läsa det här:
http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/en-annan-bild-av-vojakkala-1.868256

Men jag misstänker att du egentligen inte är så intresserad.

Charlotte W sa...

...och vad i hela friden menar du med "särlagstiftning"?