tisdag, maj 26, 2009

Anmärkningsvärt

Som alla säkert känner till vid det här laget bjöds ju ärkeantisemiten Ahmed Rami in till Linköpings universitet för att diskutera yttrandefrihet häromveckan. Några medlemmar i den Utrikespolitiska studentföreningen, som låg bakom inbjudan, kallar i en artikel på Newsmill med en eufemism Rami "kontroversiell" och förklarar valet av honom som deltagare med att han helt enkelt i egenskap av att ha dömts för hets mot folkgrupp skulle vara lämplig att delta i ett samtal om yttrandefrihetsfrågor. Det är lite svårt att förstå. Blir Rami automatiskt särskilt kvalificerad att ha åsikter om hur vid yttrandefriheten ska vara eftersom han själv använt/använder sig av denna sin yttrandefrihet till att kränka, smäda och sprida hat mot en viss folkgrupp? Men riktigt konstigt blir det när det visar sig att föreningens ordförande Tamuz Hidir sagt till Jonathan Leman att han skulle tveka att bjuda in "en nazist" till ett dylikt evenemang, och att detta vore att gå "ett steg längre". Som om det funnes någon som helst principiell skillnad mellan Ramis åsikter om judar och klassisk nazistisk hetspropaganda - och som om det inte vore så att Rami faktiskt också rör sig i nazistkretsar.

Uppdatering: I Studio Ett 25/5 debatterar Magnus Jonsson från Utrikespolitiska föreningen mot Niclas Ericsson på Östgöta-Correspondenten, & Jonsson har uppenbara problem att egentligen argumentera för sin sak. Inslaget finns här.
----------------------
Roligare men lätt oroande är Copyriot-Rasmus ambitiösa genomgång och betygsättande av de olika tyska EP-valpartiernas valfilmer. Oroande för att en av de stora trenderna uppenbarligen är islamofobi och en annan kristendom (och dessa båda trender går förstås hand i hand). Pensionärer är en tredje, förhoppningsvis mindre hotfull trend.

9 kommentarer:

Mot sa...

Och vad tycker du om att en vänsterskribent, den notoriske israelhataren Kennet Lutti lägger ut en "judé"s namn och mail adress?

http://arbetarbladet.se/ledare/kennetlutti/1.1064032

Detta trots att han själv har på sin sida definierat reglerna som bl.a. "Ditt namn (publiceras inte)" och "Din e-postadress (publiceras inte)".

Så pekades också "judé"-er ut i nazi-Tyskland. Och nu i "moralens högborg" Sverige. En politisk redaktör i en arbetartidning.

Nå, är det inte antisemitkloaken-Sverige vi lever i numera?

Vad tycks?!

Charlotte W sa...

Är det min gamle vän "Antisemitkloaken Sverige" som kommit tillbaka under nytt namn? :)

Ja hur ska man svara på den frågan, vad ska man säga liksom? Verkar ju helsjukt.

Mot sa...

Charlotte, känner du aversion mot att använda _hela_ nicken? Förkortar du för att inte besmutsa dina fingrar med det rätta namnet MotVansterantisemitkloaken.SE?

Jag undrar vad är det för en slags människa, denne Lutti? Du som verkar umgås i vänsterkretsar, hur är han privat, undrar jag - i fall du vet, för i sin tidning är han en ren och skär klassisk antisemit. Det är skamligt att en "arbetar"tidning upplåter sina spalter åt sådana typer, om nu inte ägare är av samma nazi-dignitet som herr Lutti.

Vad skall man göra/säga? Tja, man kan alltid skriva några väl valda ord under denne nazistens alster, låta honom veta vad du tycker...

hälsar
MotVänsterantisemitkloaken.SE

Charlotte W sa...

Bäste herr(?) MotVansterantisemitkloaken.SE!

1. Det är inte så att alla vänstermänniskor i Sverige känner varandra.

2. Jag är mitt eget fruntimmer. Don't push me!

Mvh Charlotte Wiberg

Mot sa...

Bästa Charlotte,

Det är inte så att jag tror att alla vänstermänniskor i Sverige känner varandra, vilket klart framgår av min fråga "i fall du vet" - "i fall du vet" alltså!
Försök att i fortsättningen inte idiotförklara folk utan anledning.

Och jag "Don't push you" - det framgår också klart av mitt brev!

Jag förstår inte riktigt varför du låter otrevlig - vad har jag gett dig för anledning? Tvärtemot vad du verkar tyckas tro känner jag faktiskt sympati för dig, trots din ton.

Vem jag är, kan jag gärna avslöja för dig, men inte på webben. I varje fall är jag en "herre".

Jonathan sa...

Ditt tonläge gör mig lite osäker på om du förväntar dig att tas på allvar eller inte men jag har svepte igenom Luttis ledare och har svårt att se något antisemitiskt i den.

Däremot har han tidigare uttryckt sig grumligt.

http://skma.wordpress.com/2008/06/20/stereotyp-bild-i-arbetarbladets-ledare/

Charlotte W sa...

Jonathan - en ständig källa till klokskap & klarhet.

Anonym sa...

Jonathan
Jag kollade din länk och måste tyvärr säga att det är inget "grumligt" alls. Tvärtom! Har inte läst något annat av Lutti men här använder han sig av en typisk kliché. Det "är beklämmande och oroande" var de än dyker upp.
EL

Mot sa...

Jonathan sa..."...jag har svepte igenom Luttis ledare och har svårt att se något antisemitiskt i den. "

Självklart inte. Sätta ut namn och mail adress på "judéer" hör, än så länge, inte till vardagen i Sverige. Lutti hör här till inovatörerna återkomna från 30-talet.