fredag, september 21, 2007

Regeringen är vidrig

Ja, vad ska man egentligen säga? "Det är fel att sparka på den som är sjuk"? Borde inte det vara självklart? Borde det inte vara självklart, dessutom, att det är fel att ljuga och inför ett val låtsas vara en sak för att efter valet visa sig vara något helt annat (d v s låtsas vara ett fackföreningsvänligt parti för att sedan mer eller mindre krossa fackrörelsen)? Ska man påpeka att inte alla orkar leva i ett samhälle där livet gestaltas som en tävling på alla områden, från vaggan till graven; en tävling vissa, dessutom, fötts in i med handikappoäng? Tja, påpekar man det där sista då har man förstås ur högersynvinkel sett bara precis förevisat sin egen livsoduglighet.
Andra inom bloggosfären har funnit ord. Tillbaka till 1950-talet skriver Per Wirtén, och när jag läser hans postning funderar jag lite över regeringens inställning till hemmafruar. Jag vet inte hur många dylika vi har i Sverige idag men när nu arbetslinjen sägs vara vägen till frälsning för Sverige, borde vi då inte i konsekvensens spåra upp dem för att genast skicka ut dem på nystartsjobb? Och naturligtvis är detta en retorisk fråga: det handlar för regeringen egentligen inte så mycket om att alla måste jobba som att ingen får kosta pengar annat än rent privat, inom familjens hägn. Och då är det ju just fine and dandy om far kan använda sina skattelättnader till att mor i villalandet lättare kan stanna hemma. På så sätt hyfsas dessutom arbetslöshetsstatistiken till ännu mer. (Så var det ju också det där med vårdnadsbidraget...)

Vänstra Stranden, vidare, har en del klartext att tala om Borg & co:

När Borg t ex talar om ”arbetslinjen” så menar han egentligen att en väldigt stor del av de arbetslösa och sjukskrivna faktiskt kan jobba och då skall göra det. De använder således försäkringssystemet på ett orättfärdigt sätt. Han menar inte bara att människor skall vara självförsörjande och erbjudas arbeten i större utsträckning än hittills. Han menar inte heller att vuxenutbildningen skall komplettera arbetslösas kompetens eller att studenter skall sätta studierna först. Hans grundsyn är att det är ekonomiska drivkrafter som får människor att agera och därmed kommer de ”fuskande” att ta jobb om försäkringsbeloppet blir tillräckligt lågt.
/---/
Moderaterna i regeringen lutar sig också för mycket emot tanken att människor vill ha en politik som gynnar dem själva. Möjligen vill många moderater det, men en överväldigande majoritet av väljarna lutar mer åt nyttan för kollektivet. Väljarna önskar en politik som ger alla en grundläggande trygghet, standard och frihet oavsett i vilken samhällsposition man befinner sig. Väljarna tänker mycket mer på vilket slags samhälle de önskar för framtiden än på sin egen plånbok.
/---/
Enskilda människor får sitta emellan när regeringens ritbordspolitik genomförs. Det är inte utan att man får en leninistisk tes i huvudet: Man måste knäcka ägg för att göra omelett.


Och Ilse-Marie, till slut, har funnit ord att kommentera regeringens vidrighet med i ett flertal postningar, bra gjort Ilse-Marie! Ett besök på hennes blogg är väl att rekommendera.

2 kommentarer:

stefan hallgren sa...

Jag håller med dig. Regeringen är vidrig. Och då kommer jag ändå ideologiskt sett från MUF från 70-talet. Som jag såg det då ville
jag bekämpa socialismen, ty jag såg socialismen som ond. Den ville ta friheten från individen.

Och vad är det här? Ta varje litet sketet bidrag från individen, och tvinga dem att tjäna för överklassen, de lyckosamma
och de totalt obegåvade politrukerna, som Borg och Reinfeldt.

Fy fan.

Charlotte sa...

Fy fan var orden.