fredag, juni 18, 2010

Manligheten

Jag börjar mer och mer tänka som Malin Ullgren i DN. Varför talar vi så lite om de problem män och manlighet orsakar? Det handlar ju inte heller bara om våld, såvida man inte också räknar in emotionellt (själv)förtryck och oförmåga till ömsesidighet som en form av våld.
En orsak till tystnaden kan vara att vi i grunden likhetsorienterade feminister - vilket så många av oss ju är - inte gärna vill peka ut det ena könet som särskilt problematiskt. Vi vill inte landa i en essentialistisk form av kvinnodyrkan.
Anyway. Isobel Hadley-Kamptz kommenterar Ullgrens text bra. Själv är jag plågad av smärta och sjukdom just nu och orkar inte spinna vidare på temat.
Men en relaterad frågeställning är ju varför halva världen tycks vara beredd att kyssa Diego Maradonas arsle. Visst är han en kul personlighet, det är trevligt med temperament och allt det där - men vad är det som gör att skäggprydda machopaket med revolutionära pretentioner blir så till den grad avgudade? Killen verkar ju i grund och botten inte vara mycket mer än ännu en homofobisk chauvinist-narcissist.

17 kommentarer:

stefan hallgren sa...

Plågad av smärta och sjukdom? Nu gör du mig bekymrad, my dear. Jag hoppas att det är snabbt övergående.

Charlotte W sa...

Tack för omtanken Stefan! :)
Jag inser att jag uttrycker mig rätt melodramatiskt... Problemet ligger helt enkelt i en tand. Men fyfan vad mycket problem en tand kan ge. Smärta & feber & skit. Ja, förhoppningsvis blir det bättre snart.

stefan hallgren sa...

Har du prövat Hexident? Kan köpas receptfritt på Apotek.

"Användes som bakteriedödande medel i munhålan före och efter operationer samt vid olika infektioner."

Min erfarenhet av det är att det är mycket effektivt, om någon gammal trasig tand skulle börja ställa till problem. Det dödar bakterierna, helt enkelt.

Charlotte W sa...

Åhå, tack för tipset. Nej inte prövat. Har penicillin men det har väl inte börjat kicka in än. Lite extra hjälp är säkert bra.

Charlotte W sa...

Återigen - jag publicerar INTE helt anonyma kommentarer! V v respektera detta. Alla kan ju hitta på ett smeknamn eller något. Det är mina regler som gäller här på min blogg och jag vill kunna sätta ett namn på mina kommentatörer, även om det skulle vara ett påhittat namn.

Anonym sa...

Kan du vara snäll och berätta om hur mycket mer man kan prata om problemen med männen?

I åratal har vi bombarderats med budskap om hur riktiga män inte våldtar, filmer om unga män som står utanför samhället, problemet med arbetslösa unga män.

Vad är det du tycker saknas?

/Hen

Charlotte W sa...

Hen: du verkar ta fel på "problem med män" och "problem som män har".
Och att "vi bombarderats med budskap om hur riktiga män inte våldtar" är väl ett tecken så gott som något på en brist på diskussion om att män faktiskt står för en förkrossande majoritet av alla våldtäkter.

Anonym sa...

Kan du förklara hur du menar nu?

1) Att riktiga män inte våldtar säger ju att män är de som våldtar och att män måste ta avstånd från detta.

2) Program som handlar om unga män som står utanför samhället gestaltar just unga män som befinner sig i kriminalitet.

Vi kan gärna prata om problemet med den mansroll som visas idag, men då ska vi diskutera den förutsättningslöst. Vi ska inte bara diskutera manlig homosocialitet, vi ska också diskutera varför mannen alltid förväntas vara den som tar initiativ, varför kvinnan alltid har rollen som väljare.
Låt oss forma en ny mansroll tillsammans, men rikta då också kritik mot kvinnorollen som passiv väljare, frågorna går inte att separera.

Hen.

Charlotte W sa...

Hen... jag förstår faktiskt inte vad du är ute efter. Om du försöker läsa vad jag skrev ser du också att jag talar om att jag inte är i skick att skriva en jävla avhandling om det här. Jag har ont och feber.
SJÄLVKLART hänger problem med mansrollen samman med den "komplementära" kvinnorollen. Det utesluter faktiskt inte att man kan tala om den direkta skada vissa män och yttringar av manlighet gör.

Du skriver:
"1) Att riktiga män inte våldtar säger ju att män är de som våldtar och att män måste ta avstånd från detta."
...men hey, framför allt säger det ju att det inte alls är ett problem som har med manlighet att göra egentligen...

"2) Program som handlar om unga män som står utanför samhället gestaltar just unga män som befinner sig i kriminalitet."
ja men vad är fokus? liksom...

(...och bespara mig gärna "vi måste"-retoriken. Jag måste ingenting. Jag - och Malin Ullgren, och alla andra - har rätt att tala om vad vi upplever som problem utan att läxas upp av någon med "korrekt" genusvetenskaplig hållning)

Anonym sa...

"...men hey, framför allt säger det ju att det inte alls är ett problem som har med manlighet att göra egentligen..."

Det är din tolkning. Min tolkning är att det visar att män visar sitt förakt för män som våldtar.

"ja men vad är fokus? liksom..."

Fokus är för det mesta att det är ett stort problem för samhället med dessa män och den kultur av våldsromantik de lever i.

"(...och bespara mig gärna "vi måste"-retoriken. Jag måste ingenting. Jag - och Malin Ullgren, och alla andra - har rätt att tala om vad vi upplever som problem utan att läxas upp av någon med "korrekt" genusvetenskaplig hållning)"

Jag trodde i min enfald att det här var ett problem som du och Malin var intresserade av att lösa, men jag hade kanske fel. Det handlade kanske mer om att klaga på män.
Får jag också klaga lite på kvinnor då? T.ex. fråga varför kvinnorna flockades kring männen som fysiskt attackerade mig under min uppväxt. Varför Mikael Persbrandt år efter år utses till Sveriges sexigaste man, osv.. Kan det vara så att den här våldsbenägna farliga mansrollen faktiskt är något som kvinnor vill ha?

Hen.

Charlotte W sa...

"Hen" - varför inte kalla dig för "han" istället? Du verkar mest intresserad av att tycka synd om dig själv... och ha fått en fet släng av "nice guy-syndromet". Tycker du ska läsa t ex Tanja Suhininas postningar på det temat. Du får själv leta fram dem.
Problem med ömsesidighet och respekt verkar du ha hursomhelst. Som så många andra...

"Min tolkning är att det visar att män visar sitt förakt för män som våldtar."
Well, det är fortfarande så att det är män som våldtar honeybun. Är det ett problem du är intresserad av att lösa?

"Fokus är för det mesta att det är ett stort problem för samhället med dessa män och den kultur av våldsromantik de lever i."
Nope. Fokus ligger oftast på utanförskapet, inte på manlighetskulturen.
Och vem talar om kvinnor i utanförskap egentligen?

Charlotte W sa...

(Jag blev f ö också fysiskt attackerad under min uppväxt. Det hände många flickor också... Och nej, jag tände inte på det.
Det hände f ö också min ex-make. Men det var honom jag gifte mig med, inte hans plågoandar.)

Anonym sa...

Det där är ingen förklaring. Det där är bara ett sätt lösa upp kritik mot kvinnor genom att säga 'alla kvinnor är individer' samtidigt som man gärna fläskar på med prat om män som kollektiv.

Hen.

Charlotte W sa...

"Förklaring"? Vet inte vad du syftar på. Vad skulle vara en förklaring av vad?
...och om man inte alls kan tala i termer av kollektiv kan man inte heller tala om män och kvinnor, och om problem med mans- resp kvinnoroller öht.
Och då har vi status quo.

Charlotte W sa...

Om Hen varit intresserad av ett samtal hade han lagt märke till att jag också tar upp dyrkan av vissa chauvinistiska machoikoner - som Maradona -. Detta är dock en dyrkan både män och kvinnor ägnar sig åt.

"Kvinnor föredrar skitstövlar"-tropen är annars som jag ser det en rätt tröttsam och ytlig klyscha, ofta utslängd av män som inte själva verkar särskilt trevliga.

Fredrik Stangel sa...

Om sign. Hen är samma troll som roat sig kungligt (passar bra så här i kronprinsessbröllopstider) hos Duktiga och intelligenta Tanja Suhinina, vilket både signaturen, språkbruket och argumentationstekniken tyder på, är Hen av allt att döma en debattör som är avsevärt mycket mer skrivkunnig än läskunnig.

Ett exempel:

"Låt oss forma en ny mansroll tillsammans, men rikta då också kritik mot kvinnorollen som passiv väljare, frågorna går inte att separera."

Hen är ju inte intresserad av att skapa någonting tillsammans. Så fort någonting inte går exakt på Hens linje faller ju Hen ut i halmgubbeargument, vanligen riktat mot "feminismen", med föga eller ingen verklig anknytning till ämnet.

Charlotte W sa...

"Hen är ju inte intresserad av att skapa någonting tillsammans."
Nä exakt. Ungefär vad jag menar med brist på förmåga till ömsesidighet.