onsdag, juni 02, 2010

Kommentarer på Ship to Gazas Facebooksida

Organisationen som sådan ska inte lastas för detta; jag antar att man har annat för sig än att rensa ut kommentarer på sin logg.
Men det måste sägas - antisemitismen och det kollektiva skuldbeläggandet formligen exploderar. Detta är en del av det senaste dygnets exempel:

- "Usa, där sitter några politiker som inte kan öppna munnen man tror att israil som styr usa ,usa som mildrade snacket idag det behövs mycket hårdare krav till israil för att de ska förstå att de gör så jävla fel"
 (Fyra personer instämmer i denna föreställning att Israel håller USA i ett demoniskt järngrepp, en av dem kommenterar "klart dom styr, ekonomin i alla fall" och "usa-judar/israeler alltså")

- Guds utvalda mördar på internationellt vatten medans USA klappar sin femtioförsta stat på axeln. Hur länge skall 'förintelsen' göra det möjligt för Israel att förgripa sig på rättvisan? Hur hade det sett ut om det var Iran som ockuperade kringliggande länder och mördade och stod i? Död åt...imperialismen!  
(Tre personer gillar detta)
Uppdatering: kommentaren nu borttagen.


- det er for langt ud, det isrealer gør, de er bleven vant til ingen siger dem imod fordi hitler har gjort dit og dat i anden verden´s krig.men det de gør hverdag i Gaza er værre end hva hitler gjort mod dem.nu er det nok, folk skal stå sammen for at hjælp andre folk i nød, vores regeringer kan ikke gør noget for de er b...ind i både hånd og mund med jødiske penge og verden´s bank.lade den international samfund efterforske hvad der sket på den skib da den blev angreb af isrealer, fordi skIben BEFANDT sig i INTERNATIONAL FARVAND ikke i ISREALISKE FARVAND. kondolere til dem der mistet livet og deres familie. long live too freedom in world not only i west
(1 person gillar)


- Nu får de vara nog, de kan väl inte vara palestiniernas fel att hitler var dum på judarna i europa, världsunionens "dåliga" samvete borde ta slut. Israel är de verkliga terroristerna!
 (Nio personer gillar detta)

-De flesta människor som har något innaför huvudet har en känsla för vad som är rätt och fel. Hur kommer det sig att de stackarna som inte fick någon innanför huvudet sitter på makten? att försöka förinta ett helt land som inte är deras från början är lite väl hitler style eller hur? israel kanske har pengarna men de h...ar absolut inget hjärta. OM alla bara visste hur mycket Israel har gjort bakom världens ögon så skulle tom stenar gråta!
(En person gillar)

- Det verkar som vi glömt bort vår historia om vad "israelerna" vad med om, och man tycker dom borde lärt sig, men icke nu gör dom precis samma sak som nazisterna gjorde, men med den skillnaden att nu sitter världens stora ledare bara och tittar på. FÖR JÄVLIGT
(Personen som skrivit denna kommentar spär på med ytterligare 3 kommentarer: 
"Kan bara säga att agade barn agar bäst", "Tyvärr är det många som inte vågar prata om det "israelerna" var med om, men man börjar verkligen undra om Hitler visste nåt vi inte visste. Och jag är inte rasist, men jag blir så jävla förbannad så man kokar av ilska", "Gaza kan man likställa med ghettona som Hitler uppförde runt omkring i europa, eller ett stort fängelse".)

- Kan inte alla, och då menar jag verkligen alla, sluta hävda att deras religion är den bästa och de är "de utvalda". Därefter kan alla, och då menar jag alla, börja acceptera att man inte är rasist eller anti-semit bara för att man kritiserar det ena eller det andra landet. Jag skiter fullständigt i om någon är jude eller muslim, eller kristen för den delen. Beter de sig illa så förtjänar de kritik.
(Fyra gillar, två instämmande kommentarer)
Uppdat: kommentaren nu borttagen.

- Världen vi lever i är så jäkla sjuk. Barn dör i palestina på grund av saknaden av medecin och brist på vatten. och inte någon jävel vågar säga nånting eller ens, höja rösten, ( nu pratar jag om varje lands politiker och annat högsatt folk ). Ja, ingen vågar säga något. lägga sig i, eller ens säga emot. Nej. Varför då. Ju, för att det är Israel. Ett utsatt folk. eller en gång i tiden utsatt folk. men inte längre. Men nu efter att ha varit utsatta, så utsätter dom människor för precis samma elände. Hur kommer det sig. Varför. Varför vågar ingen säga ifrån, när det kommer till Israel o Judar
(Två personer gillar, två kommenterar - den ena skriver "Håller med fullständigt,det är så mesigt allting om Israel, varför inte stänga israel, kör ut dom i öknen"; den andre först "Politikerna kanske inte säger något pga illuminati?" sedan "Eller rädda för att bli kallade för antisemiter?")

- Ett folk som själva blivit förtryckta...förtrycker andra...lär av historien...Gaza vår tids Ghetto...
(Fem personer gillar, en kommenterar: 
"Bäst för alla hade varit att Israel fick en stat i USA det finns stora obebodda områden. Inte så smart att slå sig ner i mellanöstern.")

- Den judiska lobbyn i USA har ett alldeles för stort inflytande både ekonomiskt och politiskt för att USA ska ha en självständigt utrikespolitik. Med andra ord faller alltid USA:s vetorätt på de resolutioner och åtgärder som FN beslutar gällande israels barbariska handlingar gentemot det palestinska folket och då vetorätten inte har någon betydelse i vissa resolutioner där israel är tvunget att följa så skiter, israel helt enkelt i de totalt. Den ignoransen som israel har påvisar att DEM är de enda landet i världen som står över lagen utan att ställas till svars för det. Då kan man börja fråga sig var är trovärdigheten för världssamfundet hur mycket väger det egentligen ??!!
(Två personer gillar detta.)

De här kommentarerna representerar inte majoriteten av alla kommentarer på forumet. Men de är för många för att ignoreras. Jag har sett än grövre saker ("Dags att gaza..." & dyl) som förmodligen tagits bort; jag har sett en hel del reaktioner mot den här typen av övertramp.
Det är ändå viktigt att fortsatt uppmärksamma på att sådana här saker finns där.
"Man måste få kritisera Israel" brukar det heta, "utan att bli kallad antisemit". De senaste dagarna har hela världssamfundet - med rätta - gjort just detta. Ändå sägs det, i kommentarer som dessa, att "ingen vågar" säga emot Israel. Att landet skulle utgöra en makt som i det fördolda sitter på ekonomiska och andra nycklar till Världsherraväldet. Det är ingen "normal" politisk kritik som utövas i de här exemplen.
Allra vanligast tycks hänvisningarna till Tredje riket och det judiska folkets forna lidanden vara. Ibland välvilligt menade amatörsocialpsykologiska "analyser" om forna offer som blir bödlar. Under humanitetens täckmantel gör man i den typen av resonemang det judiska folket kollektivt skyldigt till vad som inträffat. Genom att hänvisa till händelser som ägde rum innan staten Israel bildades, och som var ett kollektivt trauma för judenheten, görs attacken mot Ship to Gaza till en specifikt "judisk" handling.
Och så även, naturligtvis, i de kommentarer som talar om "det utvalda folket" - även när de låtsas utöva religionskritik. Det handlar om en illvillig tolkning av den judiska religionen, men också om en av de allra mest förekommande retoriska figurerna i antisemitisk propaganda. Att till och med en högt uppsatt socialdemokratisk riksdagspolitiker kan använda sig av den på sin blogg, tydligen utan att ens förstå vad det egentligen är hon då ger uttryck för, är väl om något ett tecken på att ribban för vad man "kan" säga när det gäller judar och Israel ofta verkar ligga för lågt snarare än för högt.

16 kommentarer:

Jan E sa...

Jag förutsätter att du nästa gång för balansens skull ägnar en stund åt att klippa ut kommentarer från Israelvänliga sajter och bloggar. Kan försäkra att tongångarna är ungefär desamma som dem du återger här. Och på Newsmill kan du läsa en artikel av en kille som tycker att Israel borde ha sänkt båten! Med sådana påhejare behöver Israel inga fiender.

Fredrik Stangel sa...

Får man fresta med en dekonstruktion:
http://freiztan.blogspot.com/2010/06/dekonstruktion-israel-ar-en.html

Charlotte W sa...

Jan E:
Det skulle jag säkert kunna göra - jag har sett en del sjuka kommentarer om "arabisk mentalitet" & dyl på vissa arenor. Men tycker du inte själv att det är lite barnsligt att kräva "kritiserar du a måste du också kritisera b"? Lite kalla kriget-logik liksom? Skulle du ställt samma krav om jag nu ägnat mig åt att göra just det du föreslår & inte tagit upp antisemitiska kommentarer?

Fredrik: jättekul att du bloggar igen! Det var en lång & ambitiös postning du levererar. Har bara haft tid att skumma nu, den är klart värd en ordentlig genomläsning.

Fredrik Stangel sa...

Vi får se om det blir några fler inlägg. Tänkte att jag skulle lansera inlägget som "Standardinlägg 2B-001 att referera till" (duktiga och intelligenta Tanja Suhinina har ett annat sådant ang. att kvinnor faktiskt exploateras mer än män), efter att ha hört påståendet för åttionde samma dag.

Jan E: Det råder knappast obalans åt pro-israeliskt håll. Gör dig inte till.

stettiner sa...

Rapport ikväll (3/6)hade ett inslag om politiker och sociala medier i samband med den aktuella situationen. I ingressen sade man att det mesta är mot Israel, varpå man illustrerade detta med fyra borgerliga "övertramp" med kritik av Ship to Gaza....

Martin sa...

Nu använde ju faktiskt Veronica Palm ett citat från Björn Afzelius.

För övrigt tycker jag att du och andra Israelapologeter borde visa hänsyn inför det faktum att gemene man blir upprörda när Israel sätter sig över internationell rätt.

Det är knepigt att kritisera Israel eftersom kritiken lätt kan bli antisemitisk till sin karaktär men i just det här fallet har ju t o m de som kallar sig 'Israelvänner' i stor utsträckning tagit avstånd mot våldsanvändandet mot civila.

Många 'Israelvänner' tycker också att det är märkligt att Israel får så mycket mer kritik än diktaturer som Iran, Nordkorea o s v. Jag anser dock att anledningen till detta är mycket enkel.

Israel har i egenskap av att vara en demokrati ett större tryck från omvärlden att visa återhållsamhet mot de ockuperade palestinierna. När vi då ser hur 1,5 miljoner människor hålls inspärrade i värdlens största utomhusfängelse som straff för att de valde fel år 2005 så blir man upprörd. När man är upprörd så är det lätt att man säger saker man inte menar.

Till slut så kan jag bara hoppas att israels väljare sätter en mer kompromissvänlig regering vid makten vid nästa val. Att ha bosättare som inrikes- och utrikesministrar är inte det bästa för att främja chanserna till fred.

Charlotte W sa...

Martin: Ja, och det är ett högst problematiskt citat hördu.
F ö tycker jag du borde lära dig läsa innantill - jag skriver att Israel har kritiserats med rätta. Du kanske borde stanna upp & tänka till lite innan du drar till med det reflexmässiga, tendentiösa omdömet "Israelapologet"...

stefan hallgren sa...

Om nu känsloknapps-reaktionerna på Newsmill är något att gå efter, så verkar opinionen vara mer pro-Israelisk än vad man skulle få intryck av från SVT/SR allena, och kanske blir det t.o.m. så att delar av vänstern i allians med radikalislamister lyckas skrika till sig en borgerlig valseger genom detta, särskilt när de verkar mena att alla som yttrar sig pro-Israeliskt inte borde ha rätt att göra det.

Charlotte W sa...

Stefan: jag tvivlar på att newsmillklientelet är så representativt för allmänheten.
Men uppenbarligen vill många göra detta till en höger-vänstervattendelningsfråga.

stefan hallgren sa...

Är det då också en tillfällighet att de borgerliga verkar ha en statistiskt säkerställd opinionsledning just nu för första gången under hela mandatperioden? Kanske det. Men jag tror inte att det här tonläget från vänstern - eller det som uppfattas som vänstern - gynnar de rödgröna.

Charlotte W sa...

Fast den här veckans händelser kan väl inte ha hunnit få genomslag i några opinionsundersökningar än?

stefan hallgren sa...

Nej, jag vet inte hur snabbt det går. Det kan ju vara en tillfällighet, som sagt. Jag bara spekulerar lite. Det som hände tycks ha varit som upplagt för att bli en stor propaganda-seger för radikal-islamister, israelerna tycks ha gått rakt in i en slags fälla, och ändå funkade det inte propagandamässigt som det kanske skulle ha gjort i en pre-internet-värld, där inte alla självständigt kan bedöma video-upptagningar och sådant.

Charlotte W sa...

Jan E: jag publicerade inte din barnsliga off topic-kommentar.

A-K Roth sa...

Det som har hänt är det vanliga "rush to judgement" av svenska politiker och andra som borde veta bättre och avvakta. Detta var inget fredligt PR-jippo. Det var känt att IHH sponsrade projektet. Jihadister sjöng om martyrdöden och skanderade "död åt judar". Det fanns ett antisemitiskt element man nu blundar för. Det fanns uppåt 50 legosoldater utan ID eller pass ombord. De utgjorde en lynchmobb. Det var allt annat än fredligt.

Funderingar: STG tog iom sitt syfte att häva blockaden i effekt sida med Hamas i kriget. Hamas har ett antisemitiskt agenda, idkas terror mot israel och vill dess slut. De som stöder STG stöder därmed Hamas. Därför stöder deltagarna, SPG, Broderskaparna etc., Hamas. Och därför stöder deltagarna terrorism mot Israels folk, Israels slut och de stöder antisemitisk uppvigling. Jag har svårt att frita dessa personer från ansvar. Kan man kalla dem antisemiter by proxy? Långsökt, visst. Men hur dum/naiv får man vara? Alla dessa nyttiga idioter har gjort mästeruppviglaren själv i Iran mycket glad.

Och bordandet på internationellt vatten, Charlotte! Det är inte mot FNs regler heller, under krigstillstand. Bildt och Reinfeldt kan inte genevekonventionen.

Charlotte W sa...

A-K: jag tycker att du på ditt sätt är rätt snar att "rush to judgement" också...

Charlotte W sa...

Och ärligt talat A-K - var finns din respekt för att nio personer mist livet?