tisdag, februari 09, 2010

Utrensningsjargong

Efter att ha tillbringat rätt mycket tid på sistone åt att ha grottat ner mig i DDR och östtysk kulturpolitik är det omöjligt för mig att inte notera de strukturella likheterna mellan Josefssons/Suhonens kritik mot Arena - och de instämmande kommentarer de får - och den interna brännmärkningen av "renegater" inom SED-systemet.
- Det talas om ett osjysst och osolidariskt utnyttjande av ekonomiska medel
- ...om en bristande bekännelse till den rätta linjen
- och om fiendesidans (högerns) jublande inför avfällingarna.
"Bort med femtekolonnarna ur arbetarrörelsen!" heter det också i en kommentar till artikeln. Och: "Man undrar ju förresten med hur mkt stålar Arenas' redaktion är bestucken med."
Nu påstår jag inte att Suhonen/Josefsson/kommentatorn är diktaturanhängare. Men varför kan vänsterdebatt fortfarande låta på det här sättet?

Parentetiskt: apropå detta med "högern som jublar" åt Arena så blev jag personligen varse att en och annan högermänniska gladde sig åt Ekis Ekmans attack mot Arena i DN i somras. Det är inte konstigt - attacker åt vänster välkomnas inte sällan av höger och vice versa. Och Arena ogillas av vissa på högerkanten för dess "identitetspolitik" (ett begrepp som mer och mer kommit att användas pejorativt från "liberalt" håll efter att tidigare funkat som ett svartepetterkort inom den interna vänsterdebatten). Things are more complicated... som vanligt.
(På tal om identitetspolitik så finns här en intressant synpunkt på det.)

Uppdatering: kommentar av Jan-Ewert Strömbäck i SvD.

4 kommentarer:

Jacob sa...

Verkligen. Och utrensningsjargong är ju precis vad det är tal om när Suhonen/Josefsson inte kritiserar Arenas idéer lika mycket som de ropar på indragna annonser, etc. Olycklig retorik, minst sagt. (Välkommen tillbaka till bloggosfären!)

Charlotte W sa...

Tack Jacob.
Nej någon idédebatt för de verkligen egentligen inte.

Amer Al-bayya sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Charlotte W sa...

(Här råkade jag publicera en förvirrad kommentar som inte hade ett dugg med ämnet att göra....så kan det bli ibland.)