onsdag, december 23, 2009

Gränslöst oärligt

Jag hade inte tänkt bry mig om att ta upp de senaste förvecklingarna i Boströmhärvan. Andra gör det, och gör det bra. Men när jag läser Åsa Linderborgs vidriga retorik i Aftonbladet är det svårt att tiga still.

I söndags avslöjades i den israeliska Channel 2 att det israeliska militärsjukhuset Abu Kabir under 1990-talet systematiskt och olagligt har tagit organ från döda palestinier.

Jaha. Och lite längre ner står det att chefspatologen Yehuda Hiss "erkänner att man tagit organ från såväl palestinier som utländska gäst arbetare och israeler." Just det, man har alltså systematiskt och oetiskt tagit organ från döda människor av flera olika etniciteter. Men med sin retorik lyckas Linderborg ändå få det till att detta var ett brott som begicks mot, just, palestinier i egenskap av att vara palestinier.

Ingen kan längre avfärda familjernas oro med den rasistiska förförståelsen, att det vet man väl, att araber är lögnare.

Och vem har gjort detta?

Det är tjatigt och trist att, som Anna Veeder är inne på i sin artikel på Newsmill, hela den här historien används som ett vapen i kampen mellan "vänstern"/Aftonbladet och "liberalerna"/Expressen. Inte bara den utan överhuvudtaget hela frågan om antisemitism/"Israelkritik" hamnar i ett läge som gisslan i denna interna kamp. Samma mekanik ser man i det "islamofobi-bråk" som utkämpas mellan Aftonbladet Kultur och Expressen Kultur. Mina sympatier må i högre grad ligga hos Expressen, där man ger uttrymme för flera röster och inte sjunker lika djupt ner i oärlighet. Men nog vore det trevligt om båda tidningar - och i vidare mening "vänstern" vs "liberalerna" - kunde sluta fixera sig så till den milda grad vid varandra. Linderborg igen:

Man måste alltid positionera sig på den andra sidan, även om det betyder sammanbrott för grundläggande moraliska värden.

Men just det, människa. Visst är det sorgligt. Och varför gör du då alltså själv på det viset?
------------------------------------------------
Nu stänger den här bloggen igen för ett tag, kanske för gott. Eller närmare bestämt: antingen kommer jag tillbaka i februari eller så kommer jag inte tillbaka alls.
God jul på er ungdomar och glöm inte delta i den spännande filmomröstningen som ändå pågår i högermarginalen.
Den som är intresserad av äldre inlägg på bloggen gör klokt i att läsa dem snabbt, eftersom jag kommer att städa undan en hel del som jag betraktar som gammalt bråte.
Auf Wiedersehen, pets!

33 kommentarer:

Mariah sa...

God jul på dig också Charlotte. Jag håller tummarna för att du är tillbaka igen i februari!

Charlotte W sa...

Trevligt, då känner jag mig välkommen ifalls jag återkommer :)

Frederico sa...

Charlotte

"Men med sin retorik lyckas Linderborg ändå få det till att detta var ett brott som begicks mot, just, palestinier."

Linderborg har ju helt rätt. Brotten begicks ju mot palestinier. Hon säger inte att att brotten _uteslutande_ skulle ha begåtts mot palestinier.

"Ingen kan längre avfärda familjernas oro med den rasistiska förförståelsen, att det vet man väl, att araber är lögnare.

Och vem har gjort detta?"

En hel drös av pro-israeler har gjort precis denna anklagelse om lögn. Jag skulle kunna gräva upp hur många länkar som helst. Tro mig.

God Jul och Gott Nytt År

Anna sa...

Abu Kabir är inget militärsjukhus. Det är varken militärt eller ett sjukhus. Det är ett rättsmedicinskt institut dit man för människor som dödats på något våldsamt sätt - i strid, olyckor, bilolyckor, mord osv.

Ibland känns det som om sakfelen är så många att man inte orkar påpeka allting.

Charlotte W sa...

Frederico: ursäkta mig, men du nu läser du på ett väl naivt sätt. Självklart frammanar en mening som säger att palestinier "systematiskt" fråntagits organ - och inte nämner någon annan grupp - intrycket att detta är något som drabbat just palestinier. Det handlar om suggestion. Först längre ner kommer tillrättaläggandet. Att palestinier inte tycks vara den huvudsakliga grupp som utsatts för detta framkommer inte alls.

"En hel drös av pro-israeler har gjort precis denna anklagelse om lögn. Jag skulle kunna gräva upp hur många länkar som helst. Tro mig."
Nä, varför ska jag tro dig? :) V v kom fram med länkarna. Och de ska 1)komma från just det håll som är Linderborgs huvudfiende, d v s den liberala, "Israelledda" pressen, 2)göra tydligt att uppfattningen om lögn kommer sig av en rasistisk syn på araber samt 3)handla endast om detta med döda som fråntagits organ, inte detta - som faktiskt var vad som stod i artikeln men som avfärdas som en "feltolkning" - att palestinier aktivt skulle dödas i syfte att röva deras organ.

Charlotte W sa...

Anna: tack för påpekandet.

Charlotte W sa...

Frederico: jag gör ett litet tillägg i postningen som visar vad jag menar, även om jag tycker det borde vara tydligt ändå.

Frederico sa...

Charlotte

Att den liberala pressen ("Israelledda" får du stå för själv) skulle anklaga araber för lögn känner jag inte till. Jag syftade på bloggosfären.

Charlotte W sa...

Frederico: jag syftar naturligtvis på vad som är LINDERBORGS måltavla och hur hennes argumentation ser ut.
Att det finns "pro-israeliska" arabhatande bloggare vet jag. Men det är ju inte dem (& vilken makt har, trots allt, de?) som Aftonbladets kulturchef kämpar mot.

Anonym sa...

Pets?! :-)))
"Söndagens avslöjanden är bara början." Hotar Linderborg. Charlotte, du får inte överge
oss:-)Donald har förresten nyss fått första pris för oärlig journalism av HonestReporting.
Hoppas dina juldekorationer inte försvann i flyttlådorna. Allt gott inför det nya året. Hälsan framför allt.
EL

stefan hallgren sa...

Int ska du slut int. Lite semester javisst, then you'll be back in the saddle again. Som en Jean d'Arc mot mörkrets krafter.

God jul!

Charlotte W sa...

EL: ja, jag har alltid varit fascinerad av den tv-serie-titeln - Auf Wiedersehen, Pet! Och nu fick jag ett tillfälle att använda mig av den själv :)
Juldekorationer är inte precis min grej. Men jag har fått skinka, iallafall!

Charlotte W sa...

Stefan: "Som en Jean d'Arc mot mörkrets krafter." Wow, you sure know how to give a girl komplimanger :) Önskar att jag gjorde mig förtjänt av den, dock.

stefan hallgren sa...

Jag vill förstås egentligen bara ha dig i säng;)

Men nog tror jag väl att du måste komma tillbaka, även om du tar lite välförtjänt semester. Inte kan du sluta dra en klinga för det goda och rätta när det börjar klia i fingrarna.

Charlotte W sa...

Hehe.

Visst, det är möjligt att det kommer att klia i fingrarna på mig vad det lider. Vi får väl se.

Anonym sa...

Say it ain't so, Charlotte. Du är en pärla! Go'Jul och Gott Nytt År! I morgon flyger jag och hälsar på min bror som lovat mig lutfisk eller som min pappa - i ärat minne - kallade fillusk.

A-K

Charlotte W sa...

Ah, lutfisk. Det var många år sen...och visst kan det vara gott.
Ha det bra i the old country.

Jonas sa...

Nej men sluta inte blogga Charlotte! /Ett pet

Anonym sa...

Tråkigt att du (kanske?) slutar. I grova drag må vi stå på varsin höger-vänster-sida, men även om jag läser dig oregelbundet så är det ofta läsvärt och bra.

Charlotte W sa...

Tack sa ni ha för uppmuntrande tillrop pöjkar.
Men även om jag inte skulle återkomma är ju bloggosfären full med fina bloggar såsom era egna :)

Håkan Lindgren sa...

Hej,

Jag hoppas också att du vill fortsätta! Jag har uppskattat att följa din blogg, men som bloggläsare är man ofta för försiktig med att kommentera, och därför blir man en osynlig läsare.

Vilse på Värnhem/Anders sa...

Tack för bra läsning. Jag försökte mig härförleden också på att formulera några ord om Boström-affären. men det är liksom lögn i helvete. Såna som vill ha en ny regering i höst ska tydligen gilla lögner/överdrifter om Israel. Jag blir så trött.

Charlotte W sa...

Håkan: tack. Helt osynlig har du f ö inte varit!

Anders: ja, jag såg att du kommenterade Boströmaffären och det gjorde du väl alldeles utmärkt. Kort o kärnfullt.

kirira sa...

Du är sååå välkommen i februari!

Charlotte W sa...

Kirira, tack!
Välkommen själv förresten, har inte "sett" dig på länge.

Thomas Svensson sa...

Jag har skrivit det förut, men det förtjänar att upprepas: Bojkotta kvällspressen, så slipper du uppröras över deras slaskjournalistik.

Charlotte W sa...

Fast det hade knappast hjälpt i det här fallet. Det blev en historia som fick internationell spännvidd och som diskuterats mycket i övriga medier i Sverige också. Och förtjänar diskuteras, även om artikeln aldrig borde publicerats.

Sen är det trots allt så att även slaskpressen har sina läsvärda artiklar, vid sidan av slask.

Christoffer sa...

Jag har nyligen upptäckt din blogg, Charlotte. Jag hittade dig via dina kommentarer hos Isabella. Det har varit väldigt roligt att hitta en annan person på vänsterkanten som också är kritisk till ex. sexköpslagen. Tror du behövs så inte det bara är cuf och övriga nyliberaler som hörs. Så jag tycker det vore tråkigt om du slutade blogga, särkilt eftersom du skriver så vältaligt. Men det är förstås ditt val om du väljer det :)

MVH / Christoffer

Charlotte W sa...

Hej Christoffer,
& tack för smickret :)
Kul att det fortfarande finns de som upptäcker bloggen. Har ännu inte bestämt mig för hur jag ska göra med den - tycker det blivit mkt rundgång & upprepningar på sistone. Kanske kommer jag i form så småningom & då ska jag nog försöka skriva lite mer djuplodande inlägg. Men den lär då inte komma uppdateras så ofta.

Bengt sa...

"Jaha. Och lite längre ner står det att chefspatologen Yehuda Hiss "erkänner att man tagit organ från såväl palestinier som utländska gäst arbetare och israeler." Just det, man har alltså systematiskt och oetiskt tagit organ från döda människor av flera olika etniciteter."

Men det gör ju bara saken värre!

Charlotte W sa...

"Men det gör ju bara saken värre!"

Den som vill så tolkar förstås allt så det passar det egna syftet bäst. Men nu var det alltså inte en chefspatologs oriktiga hanterande av döda människor som var Aftonbladets fokus, inte vad de vill/ville lyfta fram. Artikeln skisserade en dödlig försöljelse av (just) palestinier i syfte att stjäla deras organ. Och detta som något hela staten skulle vara involverad i.

Jimmy sa...

Du får allt se till att komma tillbaka i februari. Du är saknad!

Charlotte W sa...

Äsch då...:) Men tack!