lördag, februari 20, 2010

...anklagelser om antisemitism-valsen...

Ett märkligt reportage i Medierna (P1) tar upp reaktionerna på Skånskans intervju med Ilmar Reepalu och dennes påföljande krigföring mot tidningen. I reportaget återges lite av den inspelade berömda intervjun. Dessa småbitar ger i mina öron knappast något intryck av att Skånskan skulle ha snedvridit vad som sades. Men Reepalu, som gillar att styra och ställa och som gärna fokuserar på sin egen person (snarare än att intressera sig för halveringen av den judiska minoriteten i Malmö), framstår som uppenbart frustrerad för att han inte får sätta dagordningen och för att reportern inte gillar hans vinkling. Det är inte precis första gången Reepalu har problem med journalister. Jag vill minnas att han på samma sätt befann sig i krig med Sydnytt för några år sedan (fast det gällde då ett annat ämne).*
Vad som är märkligt med Mediernas inslag är programmets sätt att "förklara" konflikten mellan Reepalu och Skånskan. Kommunalrådet och Skånskans Andreas Lovén har, menar Mediernas reporter, "inte kunnat nå varandra". Lovén ville tala om antisemitism medan Reepalu ville "vidga frågan", tala om rasism mer generellt och menade att "ingen grupp bör särställas". Ja, så kan det heta när diskussionen ska handla om antisemitism. Att judar särställs. Inte ens i en situation där judar flyr Malmö på grund av antisemitism förmår man fullt ut se judar som en minoritet som kan vara utsatt. Nej, de är alltid i särställning.
Och saker som har med dem att göra är ju så känsliga att prata om... "Ämnet kunde inte vara känsligare: antisemitism och sionism", står det i SR:s beskrivning av reportaget. Trots att Skånskan haft en stor artikelserie om just antisemitism utan att den i sig väckt någon skandal (det är ju Ilmars idiotiska och förolämpande uttalanden som stulit showen). Men föreställningen om det stora tabuet, och den där laddningen kring s-ordet (ett område där vår store vän och kamrat i Malmö faktiskt insett sitt misstag varför frågan också blivit mer eller mindre utagerad), är starka grejor.
Föga förvånande dras också "anklagelser om antisemitism"-valsen. Detta är vad Reepaluhistorien enligt rubriken på SR:s hemsida handlar om. Tänk att det blir så provocerande att korkade uttalanden om judar eller något som har med judar att göra väcker reaktioner. Dessa reaktioner görs nästan alltid till oerhörda "anklagelser om antisemitism". Medierna som är ett mediegranskande program borde kanske granska sig själva och börja bli noggrannare i sin research istället för att gå på missledande instinkter. Då hade de sett att den kritik som riktas mot Reepalu ligger på ett annat plan och generellt inte handlar om att han anklagas för att vara antisemit.
Däremot bereder han och Mediernas intellektuellt slappa hantering av frågan marken för att antisemitismen växer till sig ytterligare. Man kan ju bara se på den i skrivande stund enda kommentar till programmet som ligger utlagd på nätet:

Ni borde ha inset att det även finns en judiska lobbygrupper i Sverige. En judisk journalist borde aldrig befatta sig med arabisk - israeliska frågor. Reepalu har rätt och lärdomen är att även kända politiker råkar ut för judisk bedrägligt beteende.

*Här kan läsas om schismen med Sydnytt.


Uppdatering 21/2: Den antisemitiska kommentaren är nu borttagen från programmets hemsida.

5 kommentarer:

Amer Al-bayya sa...

Här är vad judar mot Israel säger om Israels brott och krigsbrott och ockupation.. www.nkuk.org mycket viktigt att du titta på det här sida:-
Läs ..Läs:-Israel har lurat världen med lögner..Politikerna mörklägger alla fakta om Israel....Och Israels brott, krigsbrott och ockupation av Palestina...Varför???
Stöd till Israel är ingen tjänst till det judiska folket
18 januari 2010
Berlin, Tyskland
Stöd till Israel är ingen ynnest till judiska People
Judiska rabbinerna att protestera mot Israels regering besök i Berlin
Berlin, Tyskland - 17 januari 2010
I det gäller det kommande besöket av Israels regering till regeringen i Tyskland i morgon, 18 januari, 2010 att förhandla om förvärv av vapen och vapensystem, Mr Reuven Cabelman, en anti sionistiska ortodox judisk aktivist, sade i går kväll på ett möte, att: "Med all respekt för den tyska regeringen för deras vilja att hjälpa judarna, fortfarande ortodoxa judiska rabbiner i hela världen tycker att det är viktigt att klargöra att hjälp eller stöd till Israel är ingen ynnest för judar, men en tragedi för det judiska folket och för judiska religionen ".
Cabelman konstaterade att "den sionistiska rörelsens försök att förvandla judendomen från en religion till bas nationalism tomrum i tron på den Allsmäktige."
Han förklarade: "Enligt den judiska religionen judarna för närvarande på en gudomligt påbjöd exil sedan förstörelsen av det andra templet för ca 2000 år sedan och är strängt förbjudet att skapa sina egna suveräna nationella land. Det skulle vara förbjudet även i ett obebott land, men När detta händer i ett bebott land som förtrycker, mördar och stjäl från sin inhemska invånare, detta kan läggas brottet många gånger om. "
Han tillade: "ortodoxa judar trogen Toran världen är djupt smärtade när Israel använder förstörelsevapen mot oskyldiga civila, män, kvinnor och barn. Begå det brott i namn av det judiska folket och i namn av den judiska religionen är ännu mer smärtsamt. "
Mr Cabelman fortsatte att förklara att "judar levde i flera generationer i fred och harmoni i muslimska länder, inklusive Palestina. Judar är tacksamma för det. Den pågående konflikten inleddes inte förrän nära 100 år sedan, med etableringen av det relativt nya sionistiska filosofi . hjälpa Israel, tyvärr, förvärrar konflikter och främjar antisemitism i världen, vilket sannerligen inte är en tjänst för judar. "
"Därför", meddelade han att "ortodoxa rabbiner som representerar judiska församlingarna i hela världen kommer att delta i en demonstration framför offentliga byggnader i Berlin, Tyskland uttrycka den judiska sorg mot den sionistiska kättare brottslingar och för att klargöra att staten Israel inte utgör det judiska folket och definitivt inte den judiska religionen. "
Han avslutade med att uttrycka det: "Vi hoppas och ber till den Allsmäktige för en snabb och fredlig avveckling av hela staten Israel när de vid den tidpunkten judar återigen kommer att kunna samexistera med sina arabiska grannar under en en palestinsk regering för hela mark som vi levt i århundraden före sionismen. "
Demonstrationen kommer att äga rum:
Datum: måndag 18 januari, 2010
Tid: 1 till 3 [13h till 15h]
Plats: Molwitzbrücke, mitt emot av kansler kontor, nära den schweiziska ambassaden.
För mer information gå till Engelska -- TyskaEller besök www.nkusa.org
Om Neturei Karta Internationellt:
Permalänk | Anmäl Amer Al-bayya,titta på www.motbilder.blogspot.com och www.imemc.org www.aljazeera.net www.islamguiden.com ..
Amer Al-bayya, tack för att du hjälper till att göra klart att det är skillnad mellan etniska judar och staten Israel. Det finns för många som tar till brösttonerna om att man är antisemit och judehatere så fort man yppar någon kritik mot staten Israel.
Permalänk | Anmäl #245 Fritänkare,

Charlotte W sa...

Denna långa kommentar har knappast med postningen att göra. Postningen handlar om judars rätt att leva ifred i Sverige OAVSETT deras hållning ang Israel och Palestinakonflikten. Eller tycker du att de judar (en majoritet, tvivelsutan) som anser att Israel har rätt att existera (i vilken form det nu må vara) inte ska kunna leva i Malmö? Med vilken rätt? Vilka andra människor anser du ska förföljas för att de inte visar "rätt färg" s a s?

Anonym sa...

Neturei Karta är ett litet knäppgäng som kramar om Ahmadinejad när de möter honom. Det säger väl allt:-)
EL

Per sa...

Tack för tänkvärt inlägg.
al-Bayya är en spammare som plågar hela bloggvärlden både i kommentarer och per mail.

Charlotte W sa...

Aha.
Tack, Per.