torsdag, februari 25, 2010

Äntligen!

Idag träffade Ilmar Reepalu representanter för Judiska församlingen. Kommunalrådet säger att han nu inser hur allvarlig situationen med hatbrott mot judar är i Malmö.

Hur viktigt var det här mötet?
– Det här mötet borde vi haft för länge sedan. Uppriktig sagt var inte jag medveten om att det här var så allvarligt som det är. Vi har diskuterat hur vi går vidare. Och vi är överens om att ett dialogforumet kan vara ett bra sätt, säger Ilmar Reepalu (S) till Sydsvenskan. 


Skönt att du fattar läget nu Ilmar. Nu kanske du kan börja se längre än till din egen person

Uppdat ps: det finns förstås egentligen mycket mer att säga om Reepalus försök att, i Svenskan och Metro, veckla sig ut ur det nystan han vecklat sig in i med sina dumma uttalanden, men det får vara till en annan gång. 

8 kommentarer:

Vilse på Värnhem/Anders sa...

Jag är böjd att tro att han faktiskt inte visste vad sionism är. Han lär veta det nu. Slutet gott, allting gott.

Charlotte W sa...

Ja, let's hope so!

Jr sa...

Själv tyckte jag hans avfärdande av Federley med påståendet med att han är transvestit var ganska uppseendeväckande. Maken till osaklighet och fördomsfullhet får man leta efter.

Charlotte W sa...

Du har så rätt.
Och här har vi en annan sosse som går ännu längre i det där:
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1764&blogg=39905

Anonym sa...

Ett kommunalråd med ledarställning i en stad/kommun borde inte kunna komma undan med "jag visste inte...", speciellt när situationen omvittnats i kommunalfullmäktiges möten. Vanliga svenskar kommer inte undan med "jag visste inte..." om lagar och förordningar. Det är vår skyldighet som medborgare att känna till allmänna lagar och Reepalus skyldighet som kommunalråd att hålla sig underrättad om sina "undersåtar". Snarare har han ignorerat situationen på ett fördomsfullt sätt.

Att Reepalu hyser gammalt och nytt agg mot Israel har hans uttalanden klart visat och han verkar ha låtit detta påverka hans syn på Malmös judar. Minst sagt pinsamt och okunnigt.

A-K Roth

Anonym sa...

Tittade in på din länk till Ola Möller på s-info:
Noterar att anständiga och trevliga sossar som Jonas Morian och Erik Laakso kommer med goda råd till unge Ola. Notarar att Ola verkar oemottaglig till konstruktiv kritik. Noterar att dem som försvarar sagde Ola själva går in i propaganda-mode, lögnaktigt politiskt spinn angående Israel ungefär som Reepalu gör. Fördomar om Israel, fördomar om judar. På ett venndiagram torde de ha viss "overlap".

A-K Roth

Charlotte W sa...

Visst finns det fortfarande skäl att vara väldigt kritisk mot Reepalu. Men det viktigaste nu, framför allt för de som bor i Malmö, torde vara att problemet tas på allvar och bättre sent...

"Fördomar om Israel, fördomar om judar. På ett venndiagram torde de ha viss "overlap"."
Jag vet inte vad ett venndiagram är men du har säkert rätt i att de överlappar varandra. Samtidigt borde det gå att tänka på den svenska judenheten utan att automatiskt tänka på Israel.

Anonym sa...

Ja, Charlotte, vi får se vad som utvecklas på marken. Att erkänna ett problem kommer först. Men sedan krävs nånting mer. Skolan har en stor uppgift i att lära ut tolerans och acceptans av varandra. Men skolan har ibland varit en plats där minoriteter har tystats och utsatta inte fått hjälp. Att "nip it in the bud", att inte tolerera kränkningar av andra får man ta itu med. Stadens instanser får samarbeta, tror jag. Polisen har t.ex. vetat att det varit problem och skolan har vetat men inte Reepalu. Ett krisråd? Det finns fler samhällen än Malmö med utsatta minoriteter: nu senast rapporter om muslimer som trakasseras i Södertälje och känner sig tvingade att flytta..

Jag minns hur det uppkom en situation i vår high school här i Mellanvästern. En elev hade ritat en swastika på tavlan i en judisk lärares klassrum. Det blev omedelbart samtal med rektor, lärare, pojken som ritat och hans föräldrar. Ofta behövs inte mer. Hoppas man kommer på något initiativ i Malmö som leder till mer upplysning och acceptans.

Venndiagram är två cirklar som representerar två företeelser. Där cirklarna korsar varandra har de något gemensamt; där de inte korsar/overlappar har de något för dem själva unikt. (barnbarnet sysslar med sånt i hemläxan småskolan just nu :))

A-K