tisdag, oktober 21, 2008

Nattens kläder

Det händer inte så ofta att jag är ute och spankulerar tidigt om morgnarna, men de gånger jag är det blir jag alltid lika förvånad över de övergivna klädesplagg som ligger utslängda här och var på marken. Vid övergångsställen, längs gångvägar, i busksnår. En barnsocka här, där ett par strumbyxor, en ensam sko vid övergångsljuset, en grå kofta som ligger och fryser utanför stadshuset. Var kommer de ifrån? Hur kom de dit? Finns det en här av osynliga jättar som sticker in sina armar genom tvättstugefönster, lägger vantarna på de kvarglömda plaggen för att sedan strö ut dem i staden om natten? Eller signalerar kläderna att det pågår något fruktansvärt medan vi sover? Vad är det egentligen som händer de där timmarna före gryningsljuset?

6 kommentarer:

adler sa...

Det är naturligtvis vättar

http://www.youtube.com/watch?v=81OwP7RJ3BI

de är busiga

Charlotte Wiberg sa...

Åh, tack för tipset!

Det vilar förresten något väldigt sorgligt över den där repetativa filmsnutten till Philip Glass. Och barnen i början - gatubarn, föreställer jag mig. Jag blir nästan gråtfärdig.
Fram tills dess att vättansiktet kommer fram, alltså.

Anonym sa...

Det signalerar att världen är full av slarvmajor, som jag. De ramlar av underredet i barnvagnar, blåser av flaket på migrerande svenska rednecks pickuptruckar, lossnar från pakethållarn på cyklande pendlare, och ramlar ur bilen när man öppnar dörrn.Men det är förstås vättarna som står bakom alltihop.

En gång tappade jag en skinnhandske jag ogärna ville vara utan men räknade ut precis var vätten kunde ha varit framme och hittade den på en parkeringsplats. Då låg den som en blötsudd under en annan bil.

A-K Roth

Charlotte Wiberg sa...

Ja, det kan jag köpa. Men underkläder då? Hur fixar vättarna det?

adler sa...

Vätten är ju även ganska representativ för ett internettroll som brukar dyka upp lite här och var på olika bloggar :)

Charlotte Wiberg sa...

Va, vem kan du mena? :-)